Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy je ocet zlý pán?

  • Publikováno:
Kdy je ocet zlý pán?

Ocet je jeden z nejvšestrannějších pomocníků v domácnosti, pro krásu, pro zahrádku i kutily. Dokonce svým univerzálním využitím předčí i kouzelnou jedlou sodu. Díky obsaženým látkám a jejich účinkům nám s hodně věcmi pomůže, ale všechno, co má indikace, má i své kontraindikace. Není sporu o tom, že ocet je dobrý sluha, ale v některých případech se může ukázat jako zlý pán. S čím ho nikdy nekombinovat? Na co nepoužívat?

Některá upozornění už jsme dali na začátku našeho octového seriálu, ve kterém jsme vám přinesli zajímavosti a upozornění. Ocet je až magická tekutina, díky které odstraníme plíseň, dodáme záchodové míse lesk a zklidní vyrážky a úpal, nebo třeba zabrání šíření infekcí. Tady ale máme devětkrát velké octové NE.

Nečistěte jím kámen. Ocet je pětiprocentní koncentrát kyseliny octové, který může některé (většinu) typy kamenných materiálů poškodit. Jde zejména o mramor, žulu, vápenec, travertin, ale taky beton. Ocet může taky odstranit tmel z desek a zapříčinit tak jejich náchylnost k mechanickému i chemickému poškození. Místo octa postačí na čištění kamenných desek jednoduchý mýdlový roztok. Pokud máte plochy z materiálů jako je křemen, informujte se na použití octa u výrobce.

Jogurt a vejce. Pokud se vám rozbije vejce a jeho zbytky zaschnou, nebo vám na podlahu kydne jogurt, rozhodně není jednoduché takové skvrny vyčistit. Pokud jste zvyklí používat v domácnosti ocet, asi byste po něm sáhli i v těchto případech – to by ale byla chyba. Kyselost octa zapříčiní sražení bílkovin a jejich tvrdošíjné přilnutí k povrchu. Ocet je třeba držet co nejdál od jakéhokoliv nepořádku na bázi bílkovin.

Pozor na dlaždice a spárovací hmotu. Ocet umí dostat z dlaždic plísně, zbytky mýdla i mastnou špínu, ale zároveň taky reaguje s maltou a cementem ve spárovacích hmotách. Respektive… reaguje, doslova je rozpouští. Čím silnější roztok octa, tím větší škody napáchá. Pokud chcete na koupelnu, záchod nebo kuchyňskou dlažbu použít ocet, vyzkoušejte ho nejdříve na malém prostoru, ať zjistíte, jestli spíš než čistí, tak nepáchá škody.

Vyhněte se kombinaci s bělidlem. K zaschlým skvrnám a zatuchlým ručníkům je přidat trošku zápach neutralizujícího octa většinou dobrý nápad. Ne ovšem, když používáte prostředek na vybělení prádla. Kombinace octu a bělidla vytváří vysokou koncentraci jedovatého chlóru, stejně tak vysoce korozivní kyseliny chlorovodíkové (která může zničit buben pračky). Stejně tak se podívejte, neobsahuje-li prací prostředek peroxid vodíku – s tím ocet vytváří peroxyoctovou kyselinu, která je tak silná, že se s ní dezinfikují lékařské nástroje. A tak si představte, co provede s vaším oblečením.

Displeje nejsou nic pro ocet. Ano ocet velmi účinně rozpouští mastnotu, na čištění skleněných ploch je ideální, zbavuje je všech otisků a krásně je leští. Ne tak ovšem displeje telefonů, televizí nebo monitory. Zvlášť u telefonů je použití octa lákavé, ale pozor na to. Displeje obecně mají na sobě oleofobní vrstvu, která zabraňuje mastné špíně držet se na nich ještě více (ano, bez ní bychom měli telefony ještě zapatlanější, což znají zvlášť dámy, které používají make-up). Ocet na první kontakt tuto oleofobní vrstvu naruší a na druhý odstraní. Mnohem vhodnější jsou vlhké hadříky z mikrovlákna, které jsou k takto upraveným povrchům mnohem šetrnější.

Škůdci jsou na rostlinách lepší než ocet. Ocet se často doporučuje proti mravencům a ostatnímu hmyzu, ale opatrně bychom ho měli používat v blízkosti rostlin. Ocet je známý zabiják plevele, ale taky trávy a ostatních rostlin. Postřik z něj může vaše rostlinky snadno poškodit nebo rovnou usmrtit. Proti otravnému hmyzu tedy používejte ocet raději uvnitř domu nebo v perimetru, kde vašim rostlinám neublíží.

Na hrnce? Jen na některé. Opět – ocet nádherně odstraňuje skvrny od mastnoty a zažrané špíny, které se jinak zbavujeme velmi obtížně. Pozor ale na využití octa při čištění litinového nebo hliníkového nádobí. S nimi totiž ocet reaguje a takové hrnce začnou po poškození octem korodovat (ocet se kvůli jejich pórovitosti dostane „pod povrch“ a rozežírá materiál). Bezpečný je ocet pro využití na smaltovaném nádobí a nerezových hrncích.

Ocet a kastilské mýdlo. Kastilské mýdlo je svatým grálem zelené kosmetiky, je to ideální neutrální základ pro jak tělovou čisticí kosmetiku, tak pro čističe pro domácnost. U nás ještě není tolik populární, ale pokud už se odhodláte k jeho koupi a výrobě ekologicky a zdravotně nezávadných prostředků, vystříhejte se smíchání s octem. Po smíšení těchto dvou ingrediencí získáte mastnou a hrudkovitou látku, kterou toho moc nevyčistíte. I když by bylo skvělé využít kombinace čisticích účinků těchto dvou prostředků, chemicky moc velcí kamarádi nejsou.

Napravování obarveného prádla. Každému už se stalo, že zničil oblíbené bílé tričko praním s nevhodnými barvami. Ať už nám vznikla šedě modrá barva nebo smutně růžová, ocet to nenapraví – ten funguje jako ustalovač barev, takže když obarvené tričko budete prát s octem, jenom zajistíte, že barva budě pěkně držet. A vám nezbude než tričko ze sekce „oblíbené na ven“ přesunout do „na doma“. Ocet je nicméně skvělý k udržování sytosti barev oblečení, přidávejte ho do praní k novým kouskům, které tak nebudou blednout ani obarvovat okolí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

plamenek 9. 11. 2016, 20:35
Když už někdo kopíruje návody, tak by si měl opravit pravopisné chyby a hlavně zkontrolovat věcnou správnost. Ocet je pětiprocentní , to je v článku ,ale u nás se prodává 8 %.
bubezi2 9. 11. 2016, 9:12
Užitečné informace (Y) Zuzana
jarka1477 8. 11. 2016, 23:23
(snehulak)

Kategorie