Zobrazit přihlášovací formulář

7 důvodů, proč je naše pokožka sušší a sušší

  • Publikováno:
7 důvodů, proč je naše pokožka sušší a sušší

I když máme v arzenálu nejlepší kosmetiku a naše pleť je spíš normální, zčista jasna se může stát, že se nám obličej nebo pokožka těla prostě začnou vysušovat zdánlivě bez příčiny. Šupinatění, podráždění a různá poškození, která dohromady mohou vést k trvalým škodám a předčasnému stárnutí. Dobrá zpráva je, že pokud se podaří identifikovat, co začalo pleť vysušovat, můžeme to celkem jednoduše napravit. A my pro vás máme hned sedm nenápadných důvodů, proč může k vysoušení pleti docházet.

Máte nepřátelské prostředí v ložnici. Konkrétně tedy mluvíme o vlhkosti vzduchu. Když spíme, naše teplota se zvyšuje, což vede k většímu odpařování vláhy z pórů (transepidermální ztráta hydratace). Takže je vhodné hydratovat nejen pleť, ale také vzduch v ložnici. Speciální zvlhčovače vzduchu jsou jedna možnost, mokrý ručník na topení druhá.

Dráždí vás parfém nebo jiné vůně. I když voní nádherně, parfémy a jiné vůně mohou obsahovat látky (především alkohol), které pleť vysušují. I když si parfém pochopitelně nestříkáme na obličej, většinou se parfémová mlha dostane i na něj. Navíc parfém není jediná možnost – parfémové složky obsahuje spousta tělových mlék, krémů nebo másel, pokud máte najednou pocit suché pokožky po těle, zkontrolujte složení svého hydratačního krému. A pokud máte suchou pokožku přirozeně, cokoliv s parfémem nebo moc umělou vůní bude přirozenou suchost pokožky ještě zhoršovat.

Horká, horká sprcha. Horká sprcha sice působí jako balzám na duši, ale jako vysoušeč na pokožku. V horké vodě se rozpouštějí a odplavují přirozené olejové ochranné bariéry pleti a ta zůstává suchá a vystavená nepříznivým vlivům okolí. Pokud se sprchujete vícekrát denně v horké sprše, vězte, že pro pleť ideální je jednou denně ve středně teplé až vlažné vodě.

Chlór není kamarád. Pokud chodíte plavat, nemusí být vaše suchá pokožka žádnou záhadou. Chlór je obsažený ale také v běžné vodě, kterou máme doma, protože v ní zabíjí bakterie (ale svou agresivitu na naší pokožce nijak netlumí). S domácí vodou nic moc nenaděláme, ale s bazénem ano – než se ponoříte do vody, namažte se hydratačním krémem, stačí místa největšího vysoušení. Krém bude fungovat jako bariéra a chlór se tolik k pokožce nedostane.

Někdy je to genetika. Anebo Děkuji, mami a tati. Někteří lidé se prostě rodí s pokožkou, jejíž buňky neobsahují dostatek bílkoviny, aby zadržely vláhu. Proto je třeba tomu přizpůsobit i rutinu péče o ni. Hledejte výrobky s ceramidy a lipidy, které pomáhají budovat a posilovat ochrannou bariéru.

Zrádné produkty proti stárnutí pleti. Často bychom tipovali, že produkty proti stárnutí pleti by ji měly vyživovat a dostatečně hydratovat. Jenomže tak často obsažené složky, jako jsou retinoly nebo kyselina glykolová, salicylová nebo peroxidová často pleť nadměrně vysušují. To se ale dá napravit – aplikujte je až po hydratační péči. Tu naneste jako první, chvíli počkejte, a teprve pak naneste prostředky proti stárnutí pleti.

Tvrdá voda. Pokud voda, kterou běžně používáme na mytí, obsahuje nadměrné množství minerálních látek, má vysušující efekt na naši pokožku. Poznáte to nicméně ale také například na svých vlasech, jsou také mnohem sušší. Prozkoumejte možnosti filtrování vody nebo používání změkčovacích prostředků. Pokud se s tvrdou vodou nedá nic dělat, musíte se věnovat hydrataci víc než pečlivě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie