Zobrazit přihlášovací formulář

6 omylů při vysoušení vlasů a jeden bonus

  • Publikováno:
6 omylů při vysoušení vlasů a jeden bonus

Když si hlavu umyjeme, málokdy ji necháváme jen tak na vzduchu proschnout (i když by to bylo to nejzdravější, co bychom pro své vlasy mohli udělat). Nemáme čas čekat několik hodin, než se naše vlasy usuší a my budeme moct vyrazit ven. A k tomu všemu... pokud si vlasy už nějakou dobu barvíme nebo je máme od přírody ne zrovna nejzdravější, po přirozeném uschnutí nevypadají úplně nejvíc k světu. A tak saháme po fénu, i několikrát týdně, možná dokonce denně. A v čem chybujeme, čím si vlasy ničíme?

Špatnou péčí o vlasy, respektive jejich ničením, se uzavíráme do začarovaného kruhu – čím víc je ničíme, tím víc o ně musíme pečovat. Ale jak zamezit tomu, abychom je ničili už při jejich úpravě? A navíc tak základní, jako je vysoušení?

Alfou i omegou je, abychom vlasy vysušili a nevystavovali je při tom moc vysokým teplotám. Ale to zdaleka neznamená jenom nastavit fén na „cool“.

Začínáme s moc mokrou hlavou.

Prohrábneme vlasy ručníkem a hurá na fén. A to je bohužel velká chyba. Protože voda se intenzivně a rychle zahřívá, takže vlasy doslova vaříme ve vlastní šťávě. Čím méně vody bude třeba odpařit, tím lépe. Po sprše je tak dobré vlasy pořádně (ale jemně!) vysušit ručníkem, nechat proschnout a s fénováním začít až když jsou jen vlhké.

Fén je moc blízko.

Věděli jste, že pro vlasy je ideální, když je sušíme fénem, který je zhruba ve vzdálenosti třiceti centimetrů od hlavy? Ale známe to všichni, ať už si je fénujeme přes kulatý nebo plochý kartáč nebo jen tak „nadivoko“, fén držíme v nejnutnější vzdálenosti od vlasů; tak, aby nám neshořela hlava nebo uši. Protože pak je máme suché rychleji, že ano.

Moc času v jedné sekci.

Fén bychom neměli mířit moc dlouho jen na jednu část hlavy, měl by být neustále v pohybu. Pro styling je ideální, když hlavu vysušíte z cca 80 % bez použití kartáčů a začnete s tvarováním až pak. I proto je možné neustále měnit směr a zaměřovat se na jiné a jiné části. Jinak si vlasy zbytečně přehříváme.

Ignorujeme chladný vzduch.

Většina fénů nabízí poměrně slušné nastavení rozsahu teplot. Ale i dvě – teplý a studený vzduch – nám stačí. Jakmile máme vlasy plus mínus prosušené, ale ještě vlhké, měli bychom přepnout na nízkou teplotu a dílo dokonat s ní. To vlasy pěkně zchladí, což znamená, že povrch vlasu se uzavře. Vlasy budou lesklejší! A to není všechno, budou méně náchylné ke změnám zapříčiněným například vysokou vlhkostí vzduchu.

Nehledíme na kvalitu.

A to ani když přijde na fény, ani když si vybíráme kartáč. Čemu se vyhnout a co je naopak velké ano? Když mluvíme o fénech, rozhodně bychom měli sáhnout po takových, které disponují ionizační technikou. Díky této technologii udrží fény ve vlasech více vody, nevysušují je, můžeme používat nižší teploty a dosáhneme výsledku rychleji. A kartáče? Ideální je sáhnout po přírodních materiálech, jako jsou například kančí štětiny, ale pořizovací cena takových nástrojů se může vyšplhat až k tisícům. Proto si raději řekneme, co ne. Rozhodné ne byste měli říct takovým, které jsou vyrobeny z kovů. Ty se totiž nahřívají a vlas tak ničí jak fén, tak samotný kartáč.

Nevšímáme si nastavení.

Stejně jako si vybíráme péči o pleť podle jejího typu, měli bychom volit i nastavení fénu podle typu našich vlasů. Husté, silné (a většinou vlnité) vlasy snesou mnohem větší teploty než suché, slabé, křehké a lámavé.

  • BONUS: Desetivteřinový test kvality vlasů

Vezměte si jeden svůj vlas (ideálně vypadnutý, trhat si ho nemusíte) a sklenici vody. Dejte vlas do sklenice a dívejte se – pokud vlas plave na hladině, jsou vaše vlasy v relativním pořádku. Pokud ale klesne ke dnu (je více pórovitý, nasaje do sebe více vody a ztěžkne), je třeba o vlasy pečovat o trošku více než dosud. Nezapomeňte, že pórovitost vlasů vede nejen k jejich neupravitelnosti, ale například také k rychlejšímu blednutí barvy!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie