Zobrazit přihlášovací formulář

Koktejl pro správné trávení, spánek i spalování

  • Publikováno:
Koktejl pro správné trávení, spánek i spalování

Nebudeme si nic nalhávat. Naše stravovací návyky a vůbec denní režim velmi často nepatří k těm nejzdravějším. Ze všech stran se na nás valí nepřeberné množství informací o tom, co bychom měli, neměli, jak často, proč – kolik a jak cvičit, jak se stravovat. A vzhledem k tomu, že vlastně víme, jak dělat všechno správně, většinou jsme dospěli k názoru, že je to prostě moc změn najednou a zdravý životní styl probíhá vesměs v takových záchvatech. V té záplavě informací se ztratila jedna velmi důležitá. Počítá se každá změna, i malinký krůček nás posouvá správným směrem.

Příroda nám nadělila doopravdy mocné prostředky k tomu, abychom pomocí nich uměli zvládnout kdejakou obtíž. A vzhledem k tomu, co současnému člověku často chybí, máme pro vás recept na koktejl, který je nejen vynikající chuťově, ale dodá nám látky potřebné k tomu, abychom se cítili dobře, udělali něco pro své zdraví, podpořili metabolismus, imunitu i celkově trávení (které je pro to, abychom se „cítili dobře“ naprosto klíčové.

Ingredience

  • Kokosový olej, kokosové mléko. Kromě toho, že kokosový olej má mnoho pozitivních účinků nejen na zdraví (ale pozor, přečtěte si také, jak mu může neprospívat), má kokosové mléko vlastnosti ne tolik intenzivní, ale dost potřebné. Proč jsou náhrady obyčejného mléka dnes takový hit? Není to tím, že by bylo tolik lidí na laktózu alergických nebo přecitlivělých, ale tím, že se v rámci zdravého životního stylu snažíme z běžné stravy vyřadit co nejvíce nadbytečných cukrů. A laktóza je, jak už víme z předchozího článku o sacharidech obecně, také typem cukru. Kokosové mléko tedy nejen, že tělu dodává vitamíny, minerály a další výživu obsaženou v kokosu, ale také díky tomu nekonzumujeme zbytečné cukry.
  • Kurkuma. Tento indický poklad, který je civilizacím známý už po tisíce let, je doopravdy něco, co bychom neměli znát jenom jako přísadu do kari. Kurkuma má celou řadu pozitivních účinků na zdraví, které zdaleka nekončí jenom u dezinfekčních, antioxidačních, protizánětlivých a dokonce i protirakovinných. Kurkuma je hlavní a královskou ingrediencí nápoje zvaného Zlaté mléko.
  • Černý pepř. Tady narážíme na vzájemné ovlivňování účinných látek – kurkuminu a piperinu. Kurkumin je účinná látka kurkumy, extrakt, který se zatím pokusně (ale s úspěchy) využívá k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Problémem u kurkuminu je, že na to, abychom ho přirozeně vstřebali potřebnou dávku, museli bychom mletý kořen kurkumy konzumovat „po kilech“. Bylo zjištěno, že piperin, látka obsažená v černém pepři, toto vstřebávání kurkuminu zvyšuje, a to mnohonásobně. Podobnou službu nám prokáže také sojový lecitin, takže nahrazení kokosového mléka tím sojovým může mí podobný efekt.
  • Černý pepř ale používáme také pro jeho účinky na metabolismus, roztažení cév, větší prokrvení, zlepšení průtoku krve a tedy i roznosu živin po těle.
  • Zázvor. Kořen zázvoru je také ingredience, která cíleně působí na zažívání a zánětech. Zázvor je zázrak, když přijde na úpravu zažívání, boj s infekcemi (například bolestí v krku) nebo pálení žáhy. Taková zázvorová voda se může stát úplně jednoduše tím nejzdravějším způsobem, jak začít den nebo plnit pitný režim.
  • Med. Další a poslední ingredience nápoje, který je známý pod názvem Zlaté mléko (náš recept je obohacený o zázvor). Med je vitaminová bomba, antioxidant, skvělý na zažívání a celkově regeneraci organismu. Vše o medu se dozvíte zde, ale pozor, je třeba používat med doopravdy kvalitní. Jak ho poznat?

Postup

Ze zmíněných ingrediencí budete potřebovat:

  • 2 šálky kokosového mléka (popřípadě sojového)
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 lžičky sušeného zázvoru (ale lépe zhruba 4 cm čerstvého – očištěného a nastrouhaného)
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička medu

V hrnci smíchejte všechny ingredience kromě medu a na velmi mírném ohni provařte asi pět minut. Po odstavení z ohně přidejte med, promíchejte a... hotovo!

Pijte ideálně na večer – všechny ingredience budou působit přes noc, velmi rychle vám uleví od pocitu plného žaludku, pomůžou s usínáním celkovou regenerací a detoxikací organismu.

Tip Mimibazaru: Nápoj si můžete uvařit i do zásoby, zhruba na tři dny. Uchovávejte v lednici, neohřívejte v mikrovlnné troubě a při ohřívání by nápoj neměl projít varem! Pokud chcete, můžete nápoj vylepšit o skořici. Ta dodá jak chuť, tak i své vlastní zázračné vlastnosti.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie