Zobrazit přihlášovací formulář

Sabotáž mikrovlnné trouby

  • Publikováno:
Sabotáž mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba je naprosto běžná součást snad všech domácností. I ti, kteří jejích služeb nevyužívají na denní bázi, sem tam prostě efektivitu ohřívání a jiných funkcí prostě ocenit musí. Pokud jsme si ale na její mnohostrannost už natolik zvykli, že ji používáme téměř na vše, měli bychom znát situace, kdy nejčastěji chybujeme. A kdy nehazardujeme jenom se správnou úpravou jídla, ale také se zdravím.

O historii, používání a principech fungování mikrovlnné trouby už jsme psali v jednom z našich dřívějších článků. Ale o nejčastějších chybách, které, když si sáhneme do svědomí, sem tam děláme všichni, se dozvíte teď. Jak zajistit, aby byla mikrovlnná trouba dobrý pomocník, ale ne škodlivý kazisvět?

Papírové kelímky. Ohřívání kávy, kterou jste si někde cestou vzali do práce s sebou, a ona vám vychladla, by rozhodně nemělo probíhat v tom kelímku, ve kterém jste si ho přinesli. Ty jsou sice odolné vůči vysokým teplotám, rozhodně ne ale tak vysokým, s jakými se setkáme v mikrovlnce. Lepidlo, kterým jsou kelímky slepené, se může rozpouštět a my ho hezky vypijeme společně s dobrou kávou. Takže když už ohřívat kávu v mikrovlnce, tak jedině přelitou do keramického hrníčku.

Odcházíme. Odhadnout přesně čas, který je pro určené jídlo třeba? No to se povede málokdy. Ohřívání nadvakrát nebo natřikrát je rozhodně ta lepší varianta, ale často se stane, že když na mikrovlnku „nedáváme pozor“, prostě nám jídlo (nebo třeba popcorn) spálí. Nemusíme zrovna čekat s obličejem přilepeným na skle, ale měli bychom zůstat poblíž. A problém buď uvidíme, nebo ucítíme dřív!

Ohříváme plasty. To už jsme všichni asi slyšeli. Do mikrovlnné trouby bychom měli vkládat pouze nádoby pro to určené, tedy označené informací, že jsou bezpečné pro použití v mikrovlnné troubě. V opačném případě riskujeme, že se nám plast roztopí a/nebo uvolní do jídla škodlivé látky, které nejsou škodlivé jenom trošku – většinou bohužel naopak. Často se to týká obalů od jogurtů, mražených výrobků nebo třeba krabiček, ve kterých si vezmeme jídlo z restaurace s sebou. Pozor na potravinovou fólii! Pokud není označená pro použití do mikrovlnky, neměli bychom ji používat – nebo by se alespoň neměla dotýkat jídla.

Recyklovaný papír. Můžeme ho používat například jako jednorázové talířky nebo jiné nádobí, ubrousky, věcí z recyklovaného papíru pomalu v našich obchodech přibývá. I když by měly být poměrně bezpečné po chemické stránce, často obsahují malé částečky kovů, které mohou v mikrovlnné troubě způsobit malou přehlídku blesků. A někdy ji i zničit.

Nepromícháme a neotočíme jídlo. Prohřívání v mikrovlnné troubě neprobíhá na všech místech stejně (i proto je v ní otočný talíř). Navíc – teplo pronikne maximálně okolo pěti centimetrů do masy jídla, takže pokud ohříváme větší hromádku, je třeba promíchávat. Potraviny s větším obsahem vody se ohřívají nepoměrně rychleji, proto není nejlepší ohřívat celé servírovací porce najednou (není to jen nedobré, ale můžete se pěkně popálit!).

Využíváme jen nejsilnější mód. Mikrovlnné trouby nenabízejí různá nastavení jen tak pro nic za nic. I když je lákavé využívat nejsilnější výkon nebo tlačítko „expres“ vlastně pořád, můžeme si tím poměrně zásadně v přípravě jídla uškodit. Jídlo, zvláště jeho velké kusy (jako je třeba maso na rozmražení) můžeme na nejvyšší výkon někde skoro uvařit (kvůli zahřívání vody) a někde nechat v podstatně zmrznuté, teplo nemá čas se rovnoměrně rozprostřít. Všimněte si, že funkce „defrost“ mívají předem nastavený výkon mnohem nižší!

  • Tip Mimibazaru: Rozhodně bychom neměli zapomínat na kuchyňské chňapky! A ne, rukávy se nepočítají. Zvlášť, pokud zahříváme studený talíř, na kterém kondenzovala voda, bude po ohřívání pekelně horký!

Pozor na vodu. Pokud využíváte mikrovlny k přivedení vody k varu, měli byste zpozornět. Protože sice vzácně, ale přesto, dochází k jevu, kdy se voda extrémně zahřeje na povrchu, ale „uvnitř“ zůstává chladnější. Tento rozdíl teploty může způsobit, že když s hrnkem pohnete, dáte do něj lžičku nebo třeba sáček s čajem, voda vám doslova exploduje (a většinou přímo do obličeje).

Necháváme v mikrovlnce nepořádek. Respektive nezabraňujeme jeho vzniku. Jídlo bychom měli přikrývat, aby neprskalo a nepřipékalo se na stěnách trouby. Protože bezpečně a pořádně ji vyčistit, to je někdy úkol pro opravdu trpělivé povahy.

  • Tip Mimibazaru: pokud se chystáte mikrovlnku čistit, vezměte misku s vodou smíchanou s octem 1:1. Přidejte do směsi kousek špejle nebo dřívko od nanuku, abyste zabránili už zmíněné explozi, a nechte na mírný výkon misku v troubě ohřívat asi 5 minut. S chňapkami misku vyndejte, troubu vypojte ze zásuvky a vnitřek vymyjte čistou, vlhkou houbičkou – pára z vody a octa je krásně oddělí od stěn a půjde to i bez použití chemikálií!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie