Zobrazit přihlášovací formulář

Krvácíte z dásní? Možná proto, že...

  • Publikováno:
Krvácíte z dásní? Možná proto, že...

...příčin může být spousta. Od mechanického poškození po autoimunitní onemocnění. Při krvácení dásní je důležitější než jindy některé věc dělat, a některé zase ne. Podstatné ale je, že i když někdy důvod obavám není a zvládneme věc vyřešit vlastními silami, je třeba se soustředit na slovo „vyřešit“. Rozhodně bychom stav krvácení dásní neměli podceňovat a nechávat ho bez povšimnutí. Co všechno se vlastně může s tělem dít?

Nejčastější příčinou krvácení dásní je zánět. Není to ale jediné možné vysvětlení:

Mechanické poškození. I když to zdaleka není nejčastější příčina, úplně ji vyloučit nemůžeme. Pokud máte kartáček na zuby o síle štětin kartáče na podlahu, je možné, že si nějakou tu ranku způsobíte prostou silou. Krok číslo jedna – vyměnit kartáček.

Vynechané místo. Bakteriím trvá zhruba 24 hodin, aby způsobili zánět. Takže pokud krvácíte, je to velmi často nepečlivou nebo jinak nedostatečnou zubní hygienou. Není tedy účel ji ještě mírnit, ale naopak – pustit se do ní s plnou vervou. Je třeba pořádně vyčistit všechna místa, kde by se bakterie mohly sdružovat, a tedy způsobovat krvácení. Kvalitní zubní pasta, dobrý, měkký a hustý kartáček, zubní nit a/nebo mezizubní kartáček – to by měli být vaši ranní a večerní nejlepší přátelé. A je třeba se připravit na to, že správné čištění zubů netrvá dvě minuty.

Hormonální bouře. V pubertě, těhotenství nebo při menopauze jsme více náchylní k tvorbě zubního plaku, který může způsobit krvácení z dásní. Ve stavech hormonální nerovnováhy je třeba věnovat ústní hygieně speciální péči.

Životní styl. Zajímavá korelace je mezi krvácením z dásní a životem vysokoškolských studentů. Ti totiž často ztělesňují všechno, co tělu brání zabíjet infekce v jejich zárodcích – a tedy i ničit bakterie v ústech. Jedná se především o nedostatek spánku, stres a stravu chudou na vitamíny a minerály (vysokoškolská léta jsou plná přesně těchto věcí). Pro zdravé zuby jsou důležité bílkoviny, zelenina (vláknina – kvůli správnému imunitnímu systému, respektive tvorbě dobrých bakterií ve střevech) a vitamíny C a D.

Některé léky. Vedlejší účinky bývají prevít. Stejně, jako způsobují zápach z úst, můžou především antidepresiva a léky na krevní tlak způsobovat sucho v ústech, tedy nedostatek slin a tím pádem také živnou půdu pro bakterie. Výsledkem mohou být zarudlé, oteklé a krvácející dásně. A to už je potom na poradu s lékařem, který vám léky předepisuje.

...něco vážnějšího. Ať už to chceme nebo nechceme slyšet, krvácení z dásní může značit vážné problémy s imunitou. K nejzávažnějším onemocněním imunitního systému patří bohužel leukémie nebo třeba HIV. Pokud krvácíte z dásní více než týdny v kuse, nesnažte si na to zvyknout. A rozhodně vyhledejte lékaře.

  • Kromě pečlivé hygieny můžete se zánětem dásní bojovat i přírodní cestou (myslíme samozřejmě společně s pečlivou hygienou!). Pomoci vám můžou například med, kurkuma, kokosový olej nebo aloe vera. O všem si můžete přečíst v našem článku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie