Zobrazit přihlášovací formulář

Epsomská sůl aneb Nad zlato není jen ta kuchyňská

  • Publikováno:
Epsomská sůl aneb Nad zlato není jen ta kuchyňská

Není sůl, jako sůl. Zatímco většina lidí si pod pojmem „sůl“ představí sůl kuchyňskou, takový chemik ví, že označením soli se pojmenovávají neutrální sloučeniny, většinou krystalické pevné látky. Vznikají různými způsoby a je jich neuvěřitelné množství. Nás bude ovšem zajímat síran hořečnatý, tedy Epsomská sůl. Rozhodně jí nedochutíme potraviny, ale takovým přidáním do koupele nám může prokázat až neuvěřitelnou službu.

Epsomskou sůl objevili už v sedmnáctém století v Anglii poblíž městečka Epsom – odtud samozřejmě také její název. I když vypadá jako hrubozrnná sůl, na chuť je hořká a v zásadě pro člověka nepoživatelná, ale i přesto ji můžeme užívat vnitřně, i když jejích největších účinků si můžeme užívat, přidáme-li ji do koupele. Ve vodě se totiž rozpustí a rozloží na ionty síranu a hořčíku, které jsou přes pokožku vstřebatelné více, než užívali-li bychom ji vnitřně.

K čemu Epsomská sůl slouží?

Díky svému složení a chemickým vazbám působí Epsomská sůl na mnoho procesů v lidském těle.

  • Vnitřně ji užíváme jako laxativum, projímadlo. Epsomskou sůl rozpustíme podle pokynů ve vodě (většinou okolo 20 g na čtvrt litru vody) a vypijeme. Je třeba ovšem dodržovat pitný režim. Sůl působí rychleji než běžná projímadla, většinou do 30 minut až několika hodin.
  • Díky obsahu hořčíku nám pomáhá se všemi neduhy, které jsou způsobené jeho nedostatkem. Mluvíme tedy o boji proti nespavosti, lepším zvládání stresu, urychluje svalovou regeneraci, svaly uvolňuje a pomáhá usnout, ulevuje od bolesti a otoků a tak dále.

Je na ní něco nebezpečného?

Epsomská sůl je téměř bez vedlejších účinků. Ty potenciálně hrozí především v případě, pokud ji užíváme perorálně, tedy pijeme ji rozpuštěnou ve vodě. Ve větším množství nám může dráždit žaludek nebo způsobovat nadýmání. Může dojít také k předávkování hořčíkem, což je v dnešní době, kdy ho máme snad všichni nedostatek, poměrně paradoxní. Toto předávkování se projevuje bolestmi hlavy, začervenáním kůže, závratí, nevolností. Nadměrný příjem hořčíku může způsobovat až fatální následky u lidí s kardiovaskulárními onemocněními, stejně tak můžete být na hořčík alergičtí. Všechny tyto nežádoucí účinky jsou ale velmi, velmi vzácné, téměř vlastně teoretické.

Jak ji používat

Epsomskou sůl koupíte v lékárnách a na jejím balení, popřípadě konzultací s lékařem nebo lékárníkem, se dozvíte vše, co budete potřebovat.

Ideální využití Epsomské soli je jako přísada do koupele. Jedno z doporučených dávkování je založené na váze osoby, která se koupe:

  • Pro děti do 30 kg užijte 150 g soli na koupel.
  • Mezi 30 a 50 kily 280 g na koupel.
  • 50 až 80 kg živé váhy cca 420 g soli na koupel.
  • 80 až 100 kilogramů pak 560 g soli na koupel.
  • Na každých dalších 50 kilogramů přidejte 140 g Epsomské soli.

Tipy Mimibazaru: Abyste zvýšili detoxikační účinek takové koupele na organismus, přidejte do koupele zhruba 200 ml olivového oleje. Bude mít skvělé účinky na pleť a díky Epsomské soli se lépe vstřebá. Abyste podpořili prokrvení pokožky, můžete do koupele přidat mletý sušený zázvor nebo kajenský pepř (nebojte se, nebude to pálit). Délka takové koupele by neměla být kratší než 30 minut, ideálně alespoň 40.

Ale pozor: Těhotné ženy a lidé s kardiovaskulárními potížemi by měli užití takových koupelí konzultovat s lékařem. Vyhnout byste se jim měli, pokud máte otevřenou ránu nebo jste dehydrovaní.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie