Zobrazit přihlášovací formulář

Sedm pomocníků při boji s depresí

  • Publikováno:
Sedm pomocníků při boji s depresí

Je pomalu třeba přijmout fakt, že z deprese se stává civilizační choroba. Prognózy pro společnost nejsou dobré, ale nezbývá nám nic než se snažit o co nejlepší prevenci vzniku tohoto plíživého psychického onemocnění nebo, když už je tady, necítit stud a vinu za to, že s ní bojujeme. Nároky na člověka převládající v našich středně východních podmínkách, jsou o dost jiné, než v západnějším světě. Ale jsme stejní lidé, stejně křehcí a se stejným nárokem na pomoc. Kterou si ale často můžeme významně dopřát i sami.

Cest k odhalení deprese u sebe nebo druhých je nespočet – čím dříve ji ale začneme řešit, tím lépe. Jde o chemickou nerovnováhu v těle, ne o neschopnost čelit problémům, které bychom přece měli zvládnout. S nastolením chemické rovnováhy nám může pomoci lékař nebo přírodní medicíny, ale bez naší pevné vůle a vyvíjené aktivity sami moc nezmůžou. Co všechno můžeme ve stavech deprese udělat sami?

Trávit čas s přítelem. Ne ve skupině, to má mnohdy na lidi trpící depresí velmi vyčerpávající účinky. Nicméně silná a pevná sociální síť, společnost přátel a rodiny, kteří vás podporují, má naprosto blahodárný účinek a je v boji s depresí nezastupitelná. I taková maličkost jako zajít si na kávu s kamarádkou nebo do kina se sestrou může mít velmi povznášející efekt. Neizolujte se úplně.

Trávit čas v přírodě. Jít ven, dýchat čerstvý vzduch, cítit slunce na tváři, to všechno zlepšuje náladu s obecnou platností. A kromě tohoto psychického efektu, vystavení se slunečním paprskům pomáhá tvořit v těle vitamin D, který je v boji s depresí velmi užitečný. Navíc zeleň, respektive zelený členitý povrch vnímaný zrakem, má neurologicky na člověka uklidňující efekt. I malá procházka po okolí pomůže, nemusíte se rovnou vypravit na výlet do hor.

Trávit čas se zvířaty. Pokud nemáte vlastního psa nebo kočku (i když pro terapii depresí jsou vhodnější spíš psi), zvažte, jestli se nemůžete nějak dobrovolnicky angažovat v blízkém útulku pro opuštěná zvířata, starat se o ně, pomáhat jim hledat domov a podobě. Bezpodmínečná láska, kterou psi člověku projevují, dokáže s psychikou zázraky. A radost a smích, když si s nimi hrajete, se dostaví, ani nebudete vědět jak.

Jíst zdravě. Když se potýkáte s depresí, je občas problém i vstát z postele nebo se večer přinutit si vyčistit zuby. Je běžné, že se zlomenou duší se lidé přestávají starat o své tělo. Nicméně tak podceňují význam, s jakým dokáže výživa ovlivnit naši psychiku. Pokud nejste schopni na jídlo myslet a připravovat si jej, zkuste si na kritickou dobu zajistit dovoz krabiček domů, tyto služby jsou dnes poměrně dostupné a rozhodně stojí za to je vyzkoušet, i když boj s kily navíc není zdaleka váš hlavní problém. Není od věci poptat výživového specialistu, je-li k dispozici, a sestavit si stravu na míru. Bohatou především na vitaminy B, D a C, vyvarujte se kolísání hladiny cukru v krvi a podobně. Nezanedbávejte pro bolest duše své tělo.

Být aktivní. Krom procházek je velmi vhodné „donutit se“ k fyzické aktivitě. 30 minut zvýšené aktivity denně vás nastartuje, vylepší náladu, vyprodukuje endorfiny, které jsou pro dobrý pocit naprosto nezbytné. Obtížné může být začít. Ale se správnou motivací a podporou to není nemožné. Vyberte si, cokoliv vám bude vyhovovat. Od jógy po společenské tance. Sami, s kamarády, s cizími lidmi. Možností je hodně. A pominout nesmíme ani efekt na fyzický vzhled, budete pracovat na své atraktivitě, což vám přidá na sebevědomí.

Věnovat se koníčkům. Když jste v depresi, nic vás nebaví a nic se vám nechce, dokonce ani ničeho nejste schopni. Vezměte to pomaličku, povzpomínejte si, co vás bavilo, co jste měli rádi. Bylo to čtení? Zkuste si probrouzdat knižní novinky nebo nabídku antikvariátů. Nenuťte se, jenom vybírejte, do čeho byste se mohli zamilovat. Máte oblíbeného autora? Knihu, která se vám líbila? Přečtěte si ji znovu (věnovat se známým věcem je bezpečné vyhnete se zklamání nebo nepříjemnému překvapení). Rád jste pletli? Vybírejte barvu vlny, klidně i týdny. Hráli jste na housle, chodili na golf, do kina? Není důvod nedělat to znova. Nevystrašte sami sebe, začněte zlehka. Dejte si čas.

Vrátit do svého života humor. Bez obalu – pusťte si co nejhloupější komedii, u které se nemůžete nesmát. Váš oblíbený film, krátká videa nebo talk show, cokoliv vám vždy vyloudilo úsměv na tváři. Klidně seďte nad stránkami s vtipy, nechte se rozesmát v divadle, jak vám to jen bude vyhovovat. Nebraňte se úsměvu. A že vás nerozesměje to, co dřív? Najděte si nové důvody. Byť by to měl být ten nejpokleslejší kinematografický počin poslední dekády.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

dluhoschci 11. 2. 2017, 11:14
Nepíšete o depresi ale o smutné náladě. Depresi nezvládnete pevnou vůlí stejně jako těžkou angínu nebo zápal plic. Jsou to nesmysly, že deprese lze ovlivnit koníčky nebo přírodou +o(
evicela 11. 2. 2017, 14:04
@dluhoschci je to jakoby někomu se zlámanýma nohama doporučili- tak si vyjeďte do hor, zalyžujete si , pár tůr a bude líp :-S
Dajdulík 9. 2. 2017, 21:45
Takhle může radit, jen ten kdo vůbec nevím o čem je deprese. Pevná vůle nestačí, člověka to úplně pohltí a rád by se radoval, věnoval se koníčkům, ale tělo a duše se tomu brání. Léta bojuji s depresí a na rady tohoto typu jsem úplně alergická, bojuji, ale někdy mě to prostě pohltí a tak to prostě je a bohužel do budoucna i bude. Musí se člověk s tím naučit žít. (F)
evicela 11. 2. 2017, 9:39
@Dajdulík (F)ano , neví o čem píší a mluví, pravá deprese paralizuje nejen duši ale tělo. je to utrpení o kterém nemají ani páru (F)
evicela 7. 2. 2017, 9:50
:-( je vidět že článek psal někdo kdo vlastně neví co pravá deprese je, natož aby jí zažil, já to bohužel vím , tak se jen pousměju, to co pisatel(ka) popisuje je jen smutek , špatné období apod, rozhodně ne pravá deprese
jaxa 9. 2. 2017, 22:15
@evicela Přesně tak (F)
Ajinka9109 6. 2. 2017, 19:39
(Y) Pěkný článek: ) Taky na mě občas sedne depka : ), ale na koho ne, že?
mildík 7. 2. 2017, 18:52
@Ajinka9109 ... pak to neni depka, ale smutek nebo splin.....
wladka 8. 2. 2017, 23:04
@mildík a kde je ta hranice mezi smutkem (splínem) a depresí?
mildík 9. 2. 2017, 16:42
@wladka No, depresi opravdu netrpi kazdej, narozdil od chvilkoveho splinu....lidi si to casto pletou....
evicela 9. 2. 2017, 14:08
@wladka to bohužel poznáte až depresí opravdu onemocníte, jinak ne(vlastní zkušenost, bohužel)

Kategorie