Zobrazit přihlášovací formulář

14x jedlá soda v praxi

  • Publikováno:
14x jedlá soda v praxi

Jedlá soda patří do skupiny takových malých domácích zázraků. Společně s citrónovou šťávou, octem nebo kokosovým olejem je jedlá soda univerzálním pomocníkem v domácnosti, ale nejen při péči o ni, ale také při péči o tělo nebo třeba srst našich mazlíčků. A jelikož přicházíme stále na nové a nové použití této původně „jen“ léčivé látky, máme pro vás nové tipy, jak s ní v domácnosti naložit.

Pokud se chcete o jedlé sodě dozvědět více, můžete si přečíst jeden z našich předchozích článků. Ten dnes doplníme o další praktická užití jedlé sody, která jsou už po generace ověřená a posvěcená čestným slovem žen a hospodyněk snad skoro na celém světě. Všechny tipy se vztahují k úklidu, zdraví, vaření nebo péči o krásný zevnějšek. Takže – do toho.

Odstranění nálepek a etiket. Známe to všichni, rádi bychom dál používali třeba sklenici od zavařenin nebo čehokoliv jiného, ale etikety a lepidlo, které na nich zůstávají, nejsou zrovna estetické. A pokud se jich chceme zbavit, málokdy se vyhneme různým žíravinám, což není úplně ideální. Tady přichází poprvé na řadu jedlá soda. Sklenice s nálepkami vložte do hrnce s vodou tak, aby voda sahala cca 1 cm nad sklenice. Nasypte do vody asi dvě lžíce jedlé sody a zhruba 30 minut sklenice „povařte“. Po vychladnutí je umyjte proudem vody a houbičkou, všechny zbytky lepidla půjdou bez potíží dolů. A sklenice ještě zůstanou krásně naleštěné.

Omývání ovoce. Protože obyčejná voda nestačí a mýdlem ovoce (nebo zeleninu) doopravdy umývat nechceme. V míse posypeme například jablka jedlou sodou a mechanicky ji pod tekoucí vlažnou vodou o ně roztíráme. Jedlá soda zbaví slupky případných chemikálií a vosků, které se používají pro leštění. Lesk dodá slupce přirozený a ještě k tomu ji udělá snadněji stravitelnou.

Peeling na rty. Chcete mít po ruce vždycky účinný a přirozený jemný peeling na rty? Je to jednoduché. Rozpusťte ve vodní lázni svůj oblíbený balzám, přidejte med a jedlou sodu. Všechno promíchejte, směs dejte na chvíli do ledničky, jakmile je tužší, dejte ji zpátky do formy (pro tento systém se nejlépe hodí balzámy ve tvaru vajíčka, ne ty vysouvací rtěnky) a do mrazáku, kde ztuhne úplně. A je to. Jedlá soda odstraní starou a dehydrovanou kůži, med s balzámem zase krásně hydratuje a opečuje.

Čištění šperků. Bižuterie, zlato, stříbro, ale i drahé kameny a diamanty můžete vyčistit starým a měkkým zubním kartáčkem a jedlou sodou. Jedlá soda vyčistí, vyleští a je velmi šetrná. Rozhodně nepoužívejte hadříky nebo papírové utěrky, měkké kovy by se mohly podřít. I zubní kartáček používejte velmi jemně.

Pryč s veškerou mastnotou! Jestli sháníte doopravdy extrémně účinný odmašťovač, dejte na jedlou sodu s citrónovou šťávou. To oceníte zvlášť v kuchyni, kdy jsou kachličky nebo kuchyňská linka od mastných par a prskajícího oleje mastné v každé domácnosti. Udělejte pastu z jedlé sody a citrónové šťávy, naneste na povrch, nechte klidně chvíli působit a setřete vlhkým hadříkem. Povrchy budou jako nové.

Připečené zbytky. Hrnce, pánve, pekáče, toastery, vaflovače... všude, kde se mohou přichytit a připéct zbytky jídla, nastane s čištěním problém. Můžete použít drastickou chemii, nebo polít povrch citrónovou šťávou, nasypat na něj jedlou sodu (uvidíte reakci, kdy jedlá soda napění). Pro větší efekt můžete přidat trošku peroxidu. A pak prostě jen za pomocí intenzivního mechanického čištění připečenou mastnotu a špínu z povrchů odstraníte.

Vůně do jakéhokoliv šuplíku nebo skříně. Jedlá soda pohlcuje pachy, to už víme. Takže ji můžeme využít i do skříní s prádlem, které chceme provonět. Vezměte si malou krabičku s odnímatelným vrškem, nejlépe plastovou, a proděravějte její víčko. Smíchejte jedlou sodu s oblíbeným kořením (skořice, zázvor, hřebíček, badyán...) nebo esenciálním olejem a krabičku dejte do jakéhokoliv šuplíku. A je to.

Už nikdy více zažloutlé nehty. Tento trik rozhodně nepoužívejte moc často, ale pokud vaše nehty zežloutnou kvůli neustálému lakování (nejde o to, jestli používáte barevné laky nebo jen průhledný, jakmile nehty nemají dlouhodobě přístup ke vzduchu, zežloutnou), můžete si pomoct tak, že smícháte jedlou sodu s peroxidem vodíku, vzniklou „kaši“ nanesete na nehty, necháte cca 10 minut působit, poté setřete a opláchnete.

Lesklé všechny skleněné povrchy. Smíchejte do rozprašovače citrónovou šťávu, jedlou sodu a vodu. Touto směsí můžete čistit okna, zrcadla, konferenční stolky... prostě nasprejujte a setřete/vyleštěte.

Oživení a vyčištění plyšáků a chlupatých hraček. Vezměte plyšáka a dejte ho do větší igelitky. Zasypte ho jedlou sodou, igelitku zavažte a začněte protřepávat – hezky pořádně (rozhodně to dělejte raději venku, kdyby náhodou igelitka netěsnila). Dejte tomu aspoň minutku, pak plyšáka vytáhněte a pomocí vysavače z něj odstraňte prach a jedlou sodu. Bude jako nový!

Vyčistěte myčku nádobí. Pokud vaše myčka už poněkud podivně zapáchá, nasypte jí na dno jedlou sodu, nechte působit přes noc a ráno zapněte myčku bez nádobí na horký program. A pach bude pryč.

Bělení zubů. Opakujte maximálně jednou týdně. Bělení zubů jedlou sodou je vhodné i pro citlivé zuby – posypte kartáček se zubní pastou jedlou sodou a vyčistěte zuby jako obvykle. Rozdíl zaznamenáte hned po prvním použití!

Rychlé vyčištění mísy záchodu. Spláchněte, ať je povrch mokrý, posypte mísu jedlou sodou, nechte chvíli působit a spláchněte znova. Ano, toť vše.

Lehký peeling na tvář i tělo. Smíchejte jedlou sodu s troškou běžného čistícího gelu na obličej (nebo sprchového gelu na tělo). A jednoduše se umyjte, jako obvykle. Kůže bude viditelně hladší a bez mastnoty, póry stažené a pleť v ideálním stavu pro nanesení vyživujícího krému nebo oleje, který běžně používáte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie