Zobrazit přihlášovací formulář

Neustále popraskané rty?

  • Publikováno:
Neustále popraskané rty?

Příležitostně se s tímto nepříjemným stavem setkáváme asi všichni. Co ale znamená, když jsou suché, popraskané vlastně už běžný stav? Jestliže se nehnete na krok bez toho, aniž byste s sebou neměli balzám, rty vás bolí, máte tendence se do nich kousat, sem tam do krve prasknou a, přiznejme si, nevypadají zrovna nejatraktivněji, možná bychom měli zapátrat nad příčinou. Proč vlastně máme chronicky suché rty?

Hned zezačátku vyloučíme vážné zdravotní ohrožení – suché rty mohou být příznakem vážných onemocnění, jako je cukrovka, kvasinková infekce nebo Crohnova choroba. Pojďme hledat příčiny, jejichž odstranění máme v rukách i bez pomoci lékaře.

  • Dehydratace. Ta nás pravděpodobně napadne jako první, i když zdaleka není nejčastější příčinou. O svém vlastním pitném režimu toho víme nejvíc sami, takže si musíme sáhnout do svědomí, jestli za naše popraskané rty nemůže náhodou nedostatek vody. S popraskanými rty se ale můžeme setkat i při jednorázové dehydrataci, například po nadměrné konzumaci alkoholu. Jedna taková propitá noc a naše rty se mohou vzpamatovávat i několik týdnů.
  • Časté olizování. Je to trochu začarovaný kruh. Olíznutím rtů například za špatných povětrnostních podmínek si sice na chvíli od nepříjemných pocitů ulevíme, ale dlouhodobě to rtům neprospívá.
  • Suché prostředí. Chladná roční období, ale i nedostatečná vlhkost v bytě nebo kanceláři (a na tu trpí především budovy zateplené a s plastovými okny) umí způsobit nejednu zdravotní potíž, suché rty patří k těm méně závažným. Zkontrolujte vlhkost v prostředí, kde trávíte nejvíc času.
  • Slané a ostré. Pokud patříte k milovníkům výrazných chutí, pojídání chipsů nebo ostrých jídel, vězte, že tyto faktory také přispívají k vysoušení rtů. Sůl a většina ostrých koření nás dehydruje, takže pokud nepřizpůsobíme dramaticky pitný režim, suché rty (a další projevy) jsou na světě.
  • Nedostatek vitaminu B2 (riboflavinu). Závažný stav by měl stanovit lékař, ale k dalším projevům nedostatku B2 patří například také nespavost, šupinatá pokožka, citlivost na světlo. Změna jídleníčku nám může prospět – zařadit bychom měli tmavé maso, játra, ryby, vejce, celozrnné pečivo, mandle, luštěniny atd.

A to vás možná překvapí: Za popraskané rty často můžou samotné balzámy na rty, popřípadě zubní pasta! Ty totiž mohou obsahovat látky, jako je mentol, fenoly nebo natrium-lauryl sulfát. To jsou ingredience, na které naše rty mohou reagovat podrážděním, vysoušením a často i svěděním.

Jaká je léčba a prevence?

Kromě systémových opatření, jako je pitný režim, zdravé stravování a úprava okolního prostředí, můžeme samozřejmě vsadit také na lokální léčbu. Některé balzámy na rty ovšem, podobně jako olizování, mohou působit jenom dočasně a problém zakrýt, nikoliv léčit. Jako běžná ochrana proti vnějším vlivům často stačí obyčejná vazelína, jako léčba a vyživení pak například olivový olej, med nebo bílý jogurt.

Důležité je nosit v zimě na horách a v létě balzám na rty s ochranným faktorem. Kůže na rtech nemá tukovou vrstvu, a tak je náchylnější k vysoušení a praskání, je třeba ji tedy pořádně chránit – a to jak zvenku, tak zevnitř!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie