Zobrazit přihlášovací formulář

Ovesná kaše dva týdny na snídani

  • Publikováno:
Ovesná kaše dva týdny na snídani

Anebo Co se stane, když se přinutíme to vydržet aspoň dva týdny? Spousta z nás ovesné vločky dříve nikdy moc nemusela. Přece jen, ovesná kaše umí nebýt pochoutka. Někomu nemusí vyhovovat konzistence, jinému chuť, ale s obojím se dá pracovat. A je to více než vhodné, protože čím víc článků si přečtete, čím víc rozhovorů poslechnete a čím víc bloggerů a poradců sledujete, tím je jasnější, že bez vlákniny se zdravé stravování prostě neobejde. A ovesná kaše je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny i pro ty, co jinak zdravému stravování tolik nehodují.

O tom, proč a jak je našemu tělu prospěšná vláknina, se můžete dočíst ve speciálním článku, který jsme věnovali právě této nenahraditelné složce potravy. Ovesné vločky jsou kromě vlákniny ale také vynikajícím zdrojem bílkovin, takže se skvěle hodí jak při redukční dietě, tak při naprosto obyčejném stravování. Pokud vyloženě chcete snížit počet kalorií, ale zachovat množství zkonzumované vlákniny, vyzkoušejte recept na ovesnou kaši se speciální ingrediencí, která vás možná překvapí, ale jakmile ji vyzkoušíte, tak si ji zamilujete.

Ovesná kaše každý den

Jak se vůbec dopracovat k rozhodnutí, že si dáme ovesnou kaši každý den? Vede k tomu naprosto jednoduchá úvaha:

Měla bych se začít zdravě stravovat. – Začnu postupně. – Nejdůležitějším jídlem dne je snídaně. – Rohlík s marmeládou nebo kobliha asi není to pravé. – Co ze zdravých věcí mám nejrychleji připravené? – Vajíčka to nebudou. – Takže ovesná kaše. A může být slaďoučká! Ano, variabilita ovesné kaše je velký bonus.

Co se stane, když to „vydržíte“ 14 dní?

Zjistíte naprosto přesně, jak ji máte rádi. A tím myslíme – jaký recept vám vyhovuje. Protože prostě budete zkoušet všechno možné. Časem můžete vyzkoušet čokoládu, kakao, ořechy, sušené ovoce, kokos, ovoce (banány, jablka), různé koření (skořice, hřebíček, ale třeba i pepř nebo chilli), sladidla jako agávový nebo javorový sirup, med nebo třeba stévii. Pak začnete experimentovat, vymýšlet recepty naslano, například s vejcem, sýry a zeleninou. Ale svůj oblíbený recept prostě najdete. A nejen to.

Zjistíte, že klíčové je mléko. Ano, můžete si snídani malinko znepříjemnit tím, že si budete ovesnou kaši připravovat s vodou. Snížíte tak obsah kalorií popřípadě se vyhnete laktóze, pokud potřebujete. Nicméně – kdybychom předpokládali, že nepotřebujeme ani shazovat kila a ani se vyhýbat častému alergenu laktóze, přijdete na to, že plnotučnému mléku (smetana nás ani nenapadla, doopravdy) se nic nevyrovná. Mléko odstředěné, mandlové, sójové, kokosové... ano, může být, ale s plnotučným má teprve ovesná kaše tu pravou krémovou konzistenci.

Začnete přeskakovat dopolední mlsání. Ano, je to zase zásluha vlákniny (a obsažených škrobů), která nás v takové porci udrží krásně syté po dobu mnohem delší, než na jakou jsme zvyklí od běžné snídaně třeba v podobě koláče. A tak najednou zpozorujeme, že z naší tajné zásoby „svačinek“ neubývá. Ovesná kaše nám spolehlivě vydrží až do oběda (pokud tedy obědváme relativně brzy). A to je dobře, protože málokdy si dáme na dopolední svačinku papriku s jogurtem, že ano?

Kaše vám bude chybět. Když sem tam pravidlo vloček každý den porušíte, budou vám chybět. Možná ani tak ne samotná chuť, ale efekt, který na organismus mají. Energie, výdrž, pocit sytosti a koneckonců i jiné pozitivní účinky vlákniny, jako je například zlepšení trávení. A teprve po prohřešcích proti nové rutině si všimnete, co všechno pro vás ovesná kaše dělá.

Zvyknete si. I když je to možná chabá metafora, pořád tam analogie je. Uvidíte, za jak krátkou dobu si z nového vzorce uděláte zvyk. Obecně platí, že věc je třeba zařadit a konzistentně dělat tři týdny vkuse, aby se z ní stal zvyk a rutina. Ale i dva jsou dost. Uvidíte, že to není tak hrozné – stačí „vydržet“ 14 dní a je to doma. A když už si to vyzkoušíte... možná vás přepadne chuť vyzkoušet i něco jiného, z čeho by se mohl stát zvyk. Posilovna? Běhání? Ranní protažení? Pět kliků po probuzení, 20 vteřin prkna? Jde jenom o to začít.

Bonusový recept

Miluju ovesnou kaši pro její variabilitu. Navařím si ji klidně na tři dny dopředu, v ledničce vydrží, ale mám tu výhodu, že mi nevadí ani oschlá, ani studená. Dělá se na ní podobný škraloup, jako na pudingu, který úplně zbožňuju. Každopádně – mé zamilované recepty na ovesnou kaši jsou dva (v libovolném poměru):

Kaše plná živin

  • Ovesná kaše (vařím si vločky ve vodě, ale většinou jenom proto, že zapomenu koupit mléko)
  • Několik vrchovatých lžic burákového másla (cca 1 lžíce na porci)
  • Kokosový olej (na porci jedna lžíce roztopeného kokosového oleje)
  • Med
  • Nakrájený banán

Tohle je doopravdy plnohodnotné jídlo, obsahuje bílkoviny, zdravé tuky i cukr, vitamíny, minerály, prostě všechno, co tělo potřebuje. Líbí se mi, že takhle do sebe dostanu tolik živin úplně „bezbolestně“.

Kaše za odměnu

  • Ovesná kaše uvařená v kokosovém mléce
  • Vanilková esence nebo vanilkový lusk
  • Mražené maliny
  • Strouhaný kokos
  • Kokosový olej
  • Hnědý cukr

Tady už není poměr živin tak výrazný, ale zato ta chuť! Jenom je třeba přimíchat hnědý cukr do kaše, když ji vaříme, ne až potom – aby se nám rozpustil. Pokud vyzkoušíte, uvidíte, že tahle dobrota je vyloženě za odměnu. A rozhodně zdravější než kdejaká čokoládová tyčinka!

Linda, osobní trenérka

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

cernaorchidea 1. 3. 2019, 20:55
A co to tedy s autorkou udělalo? Jsou to takové obecné řečičky, čekala jsem přímou osobní zkušenost....
bakyka 7. 3. 2017, 20:33
(jidlo)
barbinecka37 1. 3. 2017, 20:11
(K)

Kategorie