Zobrazit přihlášovací formulář

7 znamení, že přijímáme moc cukru

  • Publikováno:
7 znamení, že přijímáme moc cukru

Cukr patří k základním živinám, bez něj se tělo tak úplně neobejde. A je prakticky ve všem, protože má nepřeberné množství forem. A jelikož pořekadlo „všeho moc škodí“ platí obecně, cukr není výjimkou. Ba naopak, přemíra cukru doopravdy škodí. A má spoustu symptomů, které je dobré znát a uvědomit si, než bude pozdě a vypěstujeme si trvalé poškození orgánů, metabolismu nebo zaděláme na cukrovku. Takže – podle čeho poznat, že to s cukrem přeháníme?

V jednotlivých formách cukru jsou veliké rozdíly. Ten přirozený v určité míře potřebujeme, ty přidané nám vyloženě škodí. Pokud si chcete udělat pořádek v informacích o cukrech, můžete v jednom z našich minulých článků. Tam se také dočtete, co všechno může cukr v těle způsobit, dnes se ale podíváme na příznaky, které bychom přemíře cukru asi za normálních okolností nepřisuzovali.

Nedostatek energie a únava. To bychom možná nečekali, když přece cukr energii dodává. Nicméně jídla bohatá na (jednoduchý) cukr nám v těle způsobí rychlý příval energie, který stejně rychle opadne a „normální“ stav se nám zdá málo, takže jsme i s běžnou hladinou cukru v krvi unavení a bez energie. Tyto vlny se na nás podepisují, pokud cítíme neustálou únavu, možná bychom se mohli zaměřit na stravování.

Návykovost. Cukr je látka, na které může vzniknout závislost. A tak máte neustále na sladké chuť a neodoláte nabízené sladkosti, bažíte po sladkém v jakékoliv formě – v čokoládě, pečivu a tak dále.

Chřipka a nachlazení se nás nechtějí pustit. Cukr oslabuje imunitu, respektive schopnost bojovat s viry a bakteriemi. Cukr je vlastně krmí, stává se jejich živnou půdou. Pokud se ne a ne zbavit onemocnění (například také třeba kvasinkové infekce), může být přemíra cukru jednou z příčin. A proto – jestliže onemocníme, musíme vypustit dezerty a laskominy.

Zamlžená hlava po jídle. Pokud obsahuje naše jídlo moc cukru, celkem záhy po něm se nám udělá až mdlo, nejsme schopní se soustředit a naše mentální schopnosti jsou takové zamlžené. Může za to opět rychlý nárůst a pokles hladiny cukru v krvi, který nepříznivě ovlivňuje naši nejen fyzickou, ale i mentální aktivitu.

Nic není tak sladké, jako bývalo. Na cukr si zvykneme a, jako správní závisláci, potřebujeme k uspokojení našich chuťových buněk stále více a více. Pokud příjem cukru upravíme dostatečně brzo, vše má ještě šanci vrátit se k normálu.

Chodidla, pokožka a kruhy pod očima. Jelikož cukr vyložené napomáhá infekcím a zánětům, může se stát, že nás začnou bolet chodidla (ve spojitosti s tím, že cukr také zvyšuje hladinu kyseliny močové, která způsobuje dnu a ta se nejčastěji jako první projeví na chodidlech, resp. na palcích u nohou). Stejně tak se nám s přemírou cukru zhorší naše kožní problémy, ať už je to rosacea (růžovka), ekzémy, akné, mastná nebo suchá pleť. Můžou se nám také prohloubit a ztmavnout kruhy pod očima.

Nabíráme váhu. Toto není až tak překvapivé. Ale cukr jsou kalorie, které nejsou podpořené dostatkem vlákniny ani proteinů, to stimuluje tvorbu inzulinu, takže pěkně ukládáme, co se jen dá. Když jíme hodně cukru, slinivka vypouští inzulin a ten roznáší cukr jako energii k orgánům. Jenomže ty jí tolik nepotřebují, a tak se postupně stáváme vůči snahám inzulinu imunní, naše tělo na něj nereaguje, jak by mělo, a přibíráme – mezi obezitou a rezistencí vůči inzulinu je často přímé spojení. A když naše slinivka pracuje dlouho přesčas, můžeme přivítat velmi zvýšené riziko vzniku cukrovky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Lilien21 8. 3. 2017, 9:54
(jidlo) (jidlo)

Kategorie