Zobrazit přihlášovací formulář

Nevyhazujte cibulové slupky! Budou se hodit

  • Publikováno:
Nevyhazujte cibulové slupky! Budou se hodit

Cibule je v české kuchyni rozhodně jednou z nejpoužívanějších ingrediencí vůbec – pokud vaříte denně, pravděpodobně s ní také denně přicházíte do styku. Zatímco o loupání a krájení můžete najít spoustu článků s radami, jak na to, o tom, že slupky z cibule byste rozhodně vyhazovat neměli, se dočtete málokde. A tak většinou končí v koši. Přitom je to velká škoda – cibulové slupky jsou totiž opomíjeným elixírem zdraví, který pomůže od vlasů po zažívací trakt. Jak a proč?

Cibule sama o sobě není jen univerzální základ pro téměř všechna slaná jídla, ale je také velmi zdravá svým složením. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu... a tak dále. Ostatně všechno o mimořádných účincích cibule na naše zdraví si můžete přečíst tady. Neprávem opomíjené cibulové slupky toho ale umí srovnatelně, ne-li o trochu víc. Jen z nich nepřipravíme tolik jídel.

Tajemství účinku cibulových slupek

Cibulové slupky jsou především nabité antioxidanty. Obsahují vitamíny A, C a E, ale především jednu tajnou ingredienci. Víte, že se cibulové slupky vyvařují na barvivo? Mnoho z nás je vaří společně s velikonočními vajíčky, která pak získají krásnou hnědou barvu. A je to právě látka, která toto způsobuje, co stojí za tak skvělými účinky cibulových slupek.

  • Kvercetin (quercetin) je flavonoid obsažený v některém ovoci a zelenině (mají ho například i jablka, kapusta, brokolice nebo borůvky) a je to velmi silný antioxidant. Kromě příznivého působení při zánětech, srdečních chorobách nebo virových a bakteriálních infekcích, si umí také poradit s vysokým cholesterolem, slouží jako prevence krevních sraženin a tlumí alergické reakce. Vhodný je tak třeba při svědivých bodnutích obtěžujícím hmyzem, ale i při dýchacích potížím a astmatu – slouží jako přírodní antihistaminikum. Skvělou vlastností kvercetinu je, že ho nijak neovlivňuje teplota – varem ani mrazem nepřijde o své účinky.

Pro vnitřní užití

Ideální je připravit si odvar z cibulových slupek, jakýsi cibulový čaj. Tento připravíme zalitím cca hrsti cibulových slupek vroucí vodou, poté ho necháme asi 20 minut louhovat a slijeme. Chuť samozřejmě nebude přelahodná, můžeme odvar dochutit citrónovou šťávou a medem. Ale až po zchladnutí.

Můžeme užívat vnitřně při problémech s ledvinami a močovými cestami, při nachlazení a astmatu (také lze přikládat na krk jako obklad), můžeme také inhalovat páry, pro posílení imunity a na dobré zažívání je vhodné vypít hrnek odvaru před spaním, při zánětech v ústní dutině odvarem vyplachujeme, při bolestech v krku pijeme a kloktáme.

  • Tip Mimibazaru: Možná vám to nepřijde jako úplně běžné, ale při vaření nebo dušení dodají cibulové slupky jídlu hezkou barvu, chuť a ještě k tomu využijeme účinky kvercetinu a vlákniny, kterou nám dodají. Můžeme je využít v polévkách, omáčkách, guláši nebo samostatně.

Pro vnější užití

Silnější odvar můžeme použít jako obklady, existují ale další metody vnějšího využití. Můžeme si připravit cibulovou mast, kdy nadrobno nasekáme cibulové slupky a smícháme je s lékařskou vazelínou. Takovou mast můžeme aplikovat na různá kožní onemocnění, pro zklidnění pokožky, na plísně, bradavice nebo zarudnutí. Cibulové slupky přelité vroucí vodou zase můžeme přikládat na drobná poranění, akné nebo jiné, vyčištěné hnisavé rány. Využíváme tady silných antibakteriálních účinků. Cibulové slupky také můžeme nechat rozležet v rostlinném (nejlépe olivovém) oleji. Uzavřenou lahev s olejem a slupkami necháme deset dní odstát, občas převrátíme/promícháme. Po deseti dnech se do oleje uvolní velké množství účinných látek a my jím můžeme masírovat oteklé nohy, křečové žíly nebo zatuhlá záda a křečovité trapézy.

  • Upozornění: Cibulový odvar bychom vnitřně neměli užívat v těhotenství a době kojení.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie