Zobrazit přihlášovací formulář

Masticha – poklad z ostrova Chios

  • Publikováno:
Masticha – poklad z ostrova Chios

Existuje jedno jediné místo na světě, které produkuje malý zázrak. Je jím rostlina řečík lentišek, jejíž pryskyřice má neuvěřitelný efekt na celý náš zažívací trakt, i když nejvíc na ústní dutinu, žaludek a dvanáctník. V dávných dobách jste mohli kvůli krádeži mastichy být i popraveni, takovou cenu měla tato zázračná substance, kterou léčitelé používají už déle než dva tisíce let. Protože ačkoliv rostlinu můžeme najít i jinde ve světě, nikde nemá tak léčivé účinky jako právě ta z jižní části ostrova Chios.

Je to celé tak trochu záhada, protože malá oblast na jihu řeckého ostrova Chios produkuje řečík s tak účinnou pryskyřicí, že takovou nenajdete jinde na světě. A právě Masticha Chiu je Chráněné označení Evropské unie, jako třeba náš heřmánek pravý, Chamomilla bohemica.

Využití

Žvýkání. Surovou pryskyřici v různých velikostech umyjí její sběrači vodou a na slunci usuší. To je vše, jak se pryskyřice upravuje. A potom si ji můžeme pořídit jako vysoce zdravou žvýkačku. Nejen, že zanechává příjemný dech (masticha se přidává například také do zubních past), ale bělí zuby a vyrovnává pH v ústní dutině, čímž zamezuje vzniku zubního kazu a redukuje plak.

  • Tip Mimibazaru: Masticha není žvýkačka, jak je známe. Se žvýkáním této pryskyřice je trošičku potíž, protože je tvrdá a křehká. Je dobré se před žvýkáním pořádně napít a celkově dodržovat pitný režim, abychom měli dost slin. Můžete ji nejdříve jen cucat, aby slinami změkla, a žvýkat až pak, nebo ji rozžvýkat – resp. rozdrtit, ale nepolykat a počkat, až se jednotlivé drobečky slinami spojí.
  • Mastichu najdeme v různých velikostech (malé, střední a velké kapičky pryskyřice). Kombinujte různé velikosti, z těch největších vyčerpáme léčivé látky cca po 20 minutách, pak už z ní máme „obyčejnou“ žvýkačku.

Vnější užití. Dnes se masticha používá i v kosmetice a lékařství. Můžeme dostat masti a krémy s příměsí mastichy, které se hodí na kožní problémy jako ekzémy, ale třeba také popáleniny nebo omrzliny. Působí totiž antisepticky a antifungicidně. V běžném jídle jí můžeme ochutit například maso, mastichu můžeme sehnat také nadrcenou do prášku. Může být jako přísada do likérů, cukrovinek, žvýkaček...

Hlavní přínos

To hlavní, co ale masticha umí, je bojovat s bakterií Helicobacter pylor. Tato děsivá bakterie je přítomna v těle téměř poloviny populace (především té vyspělé) a způsobuje žaludeční vředy a vředy dvanáctníku, ale také například gastritidu, lymfomy mízní žaludeční tkáně nebo adenokarcinom žaludku. Helicobacter pylor může za spoustu zažívacích obtíží a může vést i k těm velmi vážným. Stejně tak umí masticha snižovat krevní tlak a absorbuje cholesterol.

Za normálních okolností bojují s Helicobacter pylor antibiotika, ale masticha je nejen přírodní, ale přísně bio produkt, který nám může významně pomoct. Vzhledem k tomu, na jak malém území se nachází, se její „sklizeň“ velmi snadno kontroluje, vše probíhá naprosto přirozeným a tradičním způsobem.

Zaujala Vás? Navštivte www.masticha.cz

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 1. 4. 2017, 11:15
ještě tak napsat kde k ní přijít

Kategorie