Zobrazit přihlášovací formulář

Zákeřné migrény

  • Publikováno:
Zákeřné migrény

Migréna se zdaleka nerovná bolest hlavy. Všichni ti, kteří každé své pobolívání hlavy nazývají migrénami, by dostali od migreniků pěkně vynadáno – migrény jsou stavy, které člověka často až paralyzují. Jsou s nimi spojené i jiné průvodní jevy, jako jsou nevolnost, zvracení, přecitlivělost na světlo a zvuk, popřípadě zrakové „přeludy“ zvané aura. Migréna vás doslova vyřadí z provozu. Co ji může spouštět? A co dělat, abychom těmto nepříjemným záchvatům co možná nejúčinněji předcházeli?

Migrény jsou onemocnění, při jehož záchvatech dochází k nervovým a vaskulárním změnám v mozku. Toto chronické onemocnění má svůj původ především v genetických predispozicích, je tedy do jisté míry dědičné.

Léčba migrén spočívá v zastavení / potlačení akutních stavů a dlouhodobému předcházení objevování záchvatů. K tomu patří i některé změny životního stylu.

Jak svou migrénu poznat?

Stejně jako u jiných onemocnění, která se projevují záchvaty, je dobré si vést dlouhodobý záznam. V takovém záznamu k migrénám by měl být uveden jídelníček, pohybová aktivita, spánek, mimořádné události, stres a samozřejmě samotné záchvaty. Při dlouhodobém zaznamenávání možná objevíte vzorce, které se opakují – a budete mít dost informací pro to s nimi nějak relevantně naložit.

  • Migrénami častěji trpí ženy než muži. Spouštěčem totiž může být kolísání hormonů, zejména pak estrogenu. Existuje termín „menstruační migréna“, která je spojena právě s kolísáním hormonů během cyklu.

Alkohol. Pokud máte kocovinu i po jednom drinku, je pravděpodobné, že u vás alkohol funguje jako spouštěč migrény. Dobrá zpráva je, že v návaznosti na alkohol se jedná většinou o specifický druh, což musíte vysledovat sami na sobě – a pak se stačí tomuto druhu alkoholu vyhýbat.

Hlad. Vynechávání jídel způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, na což často tělo reaguje bolestí hlavy až migrénou. Proto, pokud trpíte migrénami, je dobré nebýt bez jídla déle než zhruba tři hodiny.

Kofein. Pokud konzumujete denně větší množství kofeinu, je možné, že zažíváte bolesti hlavy častěji, než je „nutné“. Omezení kofeinu na zhruba jeden šálek kávy denně (maximálně) je prvním ze změn životního stylu, které bychom měli udělat, když se snažíme zbavit se migrén.

Spánková nepravidelnost. Špatné spaní v jakémkoliv slova smyslu má negativní vliv na všechny možné aspekty našeho zdraví. Stejně tak může spánková deprivace souviset se spouštěním migrén. Určitě je dobré zapracovat na návycích, které máme, když dojde na pořádný odpočinek.

Stres. Migréna je neurologické onemocnění, takže souvisí s nervy. Stres způsobuje napětí - a to zdaleka ne jen psychické, ale také fyzické. Vede k zvýšenému tonu svalů, které mohou nadměrně dráždit nervy a spouštět tak mnohem častější migrény.

  • Stejně tak ale může působit velká jednostranná zátěž, jako je například nošení těžké kabelky na jednom rameni, spaní s nedostatečným podložením hlavy nebo na špatném povrchu a tak dále. Jakmile vyvíjíme nestandardní zátěž na svaly krku, šíje a trapézy, zvyšujeme riziko četnosti migrén.

Jak migrénám předcházet?

Samozřejmě – praví migrenici se neobejdou bez speciálních léků na předpis, mezi které patří mimo jiné také například tryptofany, SSRI antidepresiva (tyto dva typy léků by se neměly kombinovat!) nebo léků podávaných na akutní bolest. K faktorům, které pomáhají migrénám předcházet, patří dostatek vitamínu B (riboflavinu) nebo koenzymu Q10.

K domácí prevenci patří především vyhýbání se spouštěčům, ale také posilování a protahování svalů kolem krční páteře. Cviky vám poradí a předvede zkušený neurolog a můžete je využít i při „běžných“ blokádách, bolestech hlavy, krku a jako prevenci všech potíží, které mohou souviset s krční páteří.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie