Zobrazit přihlášovací formulář

Jak děti odnaučit kouřit

  • Publikováno:
Jak děti odnaučit kouřit

V diskuzi pod naším dřívějším článkem, nastínila jedna z čtenářek zajímavé téma. Zahájili jsme průzkum a rozhodli se zpracovat problematiku kouření u mladistvých. Kořeny kouření v nejbližším okolí, závislost a jak z ní ven jsme konzultovali s lékaři, odborníky na práci s mládeží i s rodiči.

Že se kouření obhájit nedá, na tom se asi všichni shodneme. Ne nadarmo se kouření říká zlozvyk, jde o jednu z nejběžnějších a společensky zatím stále tolerovaných látkových závislostí. Tzv. abúzus (nadužívání) návykových látek vede k závislostem; a čím je organizmus vystavený návykové látce mladší, tím vzniká závislost rychleji.

3, 2, 1 – závislost

Většina kuřáků si o sobě nemyslí, že je závislá ve fyzickém slova smyslu. Velmi často slyšíme větu: „Můžu s tím přestat, kdy chci.“ Pro silné a/nebo dlouhodobé kuřáky je cigareta známkou pohody. Často ji využívají jako odměnu nebo něco, na co se těší. A fyzické příznaky závislosti nejsou nikdy tak silné, aby byly alarmující. Jaká je vlastně závislost na nikotinu?

  • Společensky tolerovaná. Společně s alkoholem tvoří cigarety společensky akceptované lehké drogy. Ačkoli vláda už do boje proti kouření na veřejných místech vyrazila, máme k nekuřáckému prostředí poměrně hodně daleko. A doma asi nikdo nikomu kouřit zakázat nemůže (i když už zaznívají hlasy, že by kouření v domácnosti s dítětem pod 18 let mohlo být postižitelné).

  • Drahá. Toto je velice nepopulární faktor. Lidé s nižšími příjmy kouří až 3 x častěji než je tomu u lépe situovaných rodin, proto je velmi s podivem, že je neodradí ani nedostatek finančních prostředků. Vždyť naprosto elementární matematikou, kdy za předpokladu, že kuřák vykouří krabičku o ceně 80 Kč za den a v domácnosti jsou dva, dojdeme k měsíční útratě za cigarety skoro 5 000 Kč na domácnost! Samozřejmě existují i levnější varianty a cigaret nemusí kouřit tolik, nicméně je to pořád pořádná položka rodinného rozpočtu.

  • Fyzická. Nikotin stimuluje centrální nervovou soustavu. Kuřák pociťuje lehkou euforii, zvýšené sebevědomí, krátkodobě zlepšuje nikotin také paměť a soustředění. Ale když je ho moc, nastupují Výkyvy nálad, malátnost, poruchy spánku či nespavost, pocení, zrychlený tep, výjimečně zvracení až neurotické projevy. Nicméně není život ohrožující, pokud se neobjeví křeče spojené se zástavou dechu. K tomu dochází pouze výjimečně, tolerance k nikotinu je velká.

  • Psychosociální. A tady narážíme na jádro problému. Příčina vzniku i přetrvávání závislosti na cigaretách je především v prostředí přátel, kamarádů, rodiny. Vždyť teprve s cigaretou je zábava, pohoda, vypadáme jako frajeři. Nebo aspoň dost drsně na to, aby nás ostatní brali.

 

 

""

 

Proč děti začínají kouřit?

Doba, kdy děti vyzkouší svou první cigaretu, je okolo desátého roku věku. Pravidelně začínají kouřit kolem 12, 13. Co je k tomu vede? Obecně se dá říct, že tlak okolí a nedostatečné zvnitřnění názoru, že kouření je špatné. Mnoho rodičů totiž nenapadne, že by si jejich ratolesti mohly začít zatloukat hřebíčky do rakve už tak brzo. Za kouření u nezletilých (potažmo dětí) můžou především tyto faktory:

  • Nejistota.

  • Nízké sebevědomí.

  • Frajeřina.

  • Touha po „úspěchu v kolektivu“.

  • Zvědavost, dobrodružství.

  • Přijde jim to normální.

  • Nápodoba svého vzoru (kamarád, učitel, rodič).

Málokdo začne kouřit sám od sebe. Vliv okolí hraje u cigaret obrovskou roli. A je jenom na konkrétním dítěti, jak moc je silné a jestli odolá. Čím v mladším věku člověk s kouřením začne, tím rychleji se u něj vyvíjí také závislost fyzická. Při odvykání kouření jsou nejhoršími abstinenčními příznaky dysforie, zvýšená chuť k jídlu, nervozita, úzkost.

Kouří vaše dítě?

Mnoho rodičů se domnívá, že kdyby jejich dítě kouřilo, rozhodně to poznají. Vzhledem k tomu, že nejpříznačnějším průvodním jevem kouření je zápach, mají rodiny s rodiči, kteří kouří, trošku obtížnější výchozí pozici. Přinášíme vám pár tipů, čeho byste si měli všímat, když máte podezření:

  • Pokud kouříte, neztrácí se vám cigarety?

  • Dáváte dětem kapesné? Víte, za co ho utrácejí?

  • Chodí vaše dítě podezřele ochotně nakoupit, se psem, s košem…?

  • Páchne mu oblečení? Zaměřte se především na rukávy. Obligátní vytáčka je, že kouřil někdo jiný a oblečení prostě načichlo. Pokud ale po cigaretách páchnou více rukávy a límce, může to být jinak.

  • Kromě dechu páchnou po cigaretách také prsty. Pokud člověk kouří dlouhodobě, prostor mezi ukazováčkem a prsteníčkem žloutne.

Jak z toho ven

Žádný rodič nechce (nebo by rozhodně chtít neměl), aby jeho dítě kouřilo. Když už to zkusí, jako že to asi zkusí každý, tak by se měli držet prvního dojmu a dále v tom nepokračovat.

A když už pokračují… co s tím?

  • Prevence je základ. O kouření s dětmi mluvte. Ne násilně, zkuste jen tak mimo řečí. Pokud kouříte, mluvte o tom, jaký to má na vás dopad (na fyzičku, ekonomický, jak musíte pořád prát atd.), jak chcete přestat. Ideálně přestaňte.

  • Přikročte k řešení, až když si jste jistí. Neopodstatněné osočení může vést k reakcím „na truc“.

  • Zdravý životní styl je in. Strašit začínajícího kuřáka rakovinou plic a kardiovaskulárním onemocněním se většinou míjí účinkem. Teenageři většinou nepřemýšlí nad svým odchodem z tohoto světa, tak to berou jako problém jejich budoucího já. Tedy takový, který nemusí řešit. Efektivnější se zdá pozitivní strategie, kdy dětem ukážete, že kvůli zkrácenému dechu se třeba nebudou moct věnovat sportu, postupně se jim otupí čich a chuť, budou muset víc solit a kořenit, nevychutnají si dobrý čaj ani kávu… prostě nebudou in.

  • Pachy in nejsou. Kuřáka nebo kuřačku nechci nikdo líbat. Dokonce ani kuřáci. Což je celkem paradox, ale funguje. Jasně, zapálit si na diskotéce vypadá možná drsně, ale taky to může spoustu plánů pokazit.

  • Peníze nejsou zadarmo. Cigarety něco stojí a tak je vhodné opatření omezit kapesné. Nebo udělat z kapesného výdělek, tedy jej podmínit nějakými činnostmi. A vydělané peníze se utrácí o dost hůř než ty, které mladý člověk dostane. Zahrňte do takto poskytovaného kapesného také „mimořádné výdaje“, aby se vaše děti nespoléhaly na to, že vždycky dostanou peníze navíc na nějakou akci.

  • Pokud kouříte, vysvětlete, proč je to špatné. Pro děti je rodič vzor. A ničím si nezíská tolik respektu jak tím, když přizná chybu. Ukážete tak svému potomkovi nejen to, že umíte uznat svou slabost, ale také to, že ho berete jako parťáka. A přece jen… přestat byste třeba mohli společně, ne?

  • Vyvarovat byste se měli modelu „s kamarády začít, s rodiči pokračovat“.

  • Pokud nekouříte, vysvětlete, proč je to dobré. A to zcela konkrétně. Zkuste zdůraznit kromě zdraví třeba peníze, třeba že i díky tomu, že nekouříte, můžete jezdit na dovolené (protože ono ušetřených pár tisícovek měsíčně na pěknou dovolenou stačí) popř. cokoliv jiného.

 

 

""

 

 

A závěrem…

Nekřičte. Vzbuzujete tím u puberťáka nutnost se bouřit. Sáhněte do svého svědomí. Pokud kážete vodu a pijete víno a odbýváte své děti „moje kouření je moje věc,“ nebo třeba „to je něco jiného, já jsem dospělý/á“, nemůžete čekat výsledky. Navíc dospívající děti chtějí být dospělé co nejrychleji a pokud k tomu kouření patří…

Své zkušenosti svěřilo Mimibazaru taky pár rodičů:

Na rodinném grilování jsem sledovala svoji patnáctiletou dceru, protože mě celkem zaujalo, jak jí tyčinky. Bavila se s bratranci a tyčinku držela mezi ukazováčkem a prsteníčkem, sem tam si ji mimoděk odklepla. No… byl pak trochu kravál.“

Jana V., 46 let

Jakmile manžel zjistil, že náš syn kouří, koupil mu krabičku hodně silných cigaret, sedli si v kuchyni ke stolu, kecali a manžel našeho Járu úplně nenápadně dovedl k tomu, že vykouřil na posezení celou krabičku. Tu noc bych nikomu nepřála, zvracel, celý se klepal… ale myslím, že už nekouří.“

Vlaďka, 51 let

Oba jsme s manželem byli silní kuřáci. Já jsem se ke kouření vrátila přibližně v době, kdy můj nejmladší syn začal chodit do školky. Jednou donesl obrázek, na kterém jsme byli celá rodina před naším domečkem, mě a manžela nakreslil s cigaretou v ruce. Jako bych dostala facku. Ten obrázek jsem si přilepila na lednici a cigaret už jsme se ani nedotkla. Manželovi to trvalo déle, ale přestal taky.“

Hana, 49 let

Máte nějaké zkušenosti s kouřením u dětí? Máte nějaký osvědčený recept jak kuřáka vypátrat, jak ho odnaučit, čím ho postrašit? Nebo naopak na kouření nevidíte nic špatného? Diskutujte na Mimibazaru!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

hopici 21. 6. 2015, 6:45
No nevím, a nebylo by lepší řešit místo toho jak děti odnaučit kouřit postarat se o to, aby vůbec nezačínaly?? *-)
Veruuu28 23. 6. 2015, 13:13
@hopici To si myslím že málokterý rodič zvládne. Taková cigaretka natajnačku nemine podle mě nikoho...no a pak se to veze že. Podle mojí zkušenosti je to většinou kvůli partě a nemusí to být nutně špatné děcka. Ta prevence nevím...jak píšou v článku, rodiče by asi něco dělat mohly, ale to už je fáze kdy děcka kouří :-@ já měla svoji první cigarwetu v 10 a to si myslím že naše ani nenapadlo to semnou řešit (zurim)

Kategorie