Zobrazit přihlášovací formulář

Poklad ukrytý v melounových slupkách

  • Publikováno:
Poklad ukrytý v melounových slupkách

Sezóna této (překvapivě) zeleniny se blíží a my se už dozajista těšíme na osvěžující chuť a blahodárné hydratační účinky, které na naše tělo má. Sladká červená dužina patří k oblíbeným letním pochoutkám, které jsou jak skvělé, tak zdravé. Ale téměř všichni děláme jednu velikou chybu – melounové slupky nemilosrdně vyhazujeme. Pozor, můžeme je využít mnohem více způsoby, než bychom si mysleli! A tak opomíjený pramen zdraví nemusí končit v koši.

O tom, že meloun není jen voda s trochou cukru, jsme už psali. Mezi ty nejbáječnější benefity patří velký obsah vody, vlákniny, vitaminu C, B, A a lykopenu, dokonce více, než mají jím tak proslulá rajčata. Ale dost o dužině, pojďme ke slupkám.

Meloun je příbuzný okurky a, stejně jako ona, je jedlý celý. Jenom melounovou slupku asi jen tak ukusovat nebudeme, musíme ji proto trošku zpracovat. Ale nejdříve si pojďme říct, proč vlastně.

  • Obsahuje L-citrulin, což je neesenciální aminokyselina, kterou potřebujeme ke správnému trávení, zvyšuje nám energii, oddaluje únavu a pomáhá z těla odplavovat amoniak (díky účasti na tvorbě močoviny). Kromě jiného také pomáhá zlepšovat fyzický výkon a pomáhá s potížemi s prostatou.
  • Obsahuje zinek, minerál, který pomáhá tělu při celé řadě procesů. Reguluje dopamin, tedy pozitivně ovlivňuje naši náladu, pomáhá s akné, hojením, enzymatickými procesy a tvorbou inzulinu, působí antioxidačně atd.

Jak melounovou slupku zpracovat?

Existuje několikero způsobů, jak s ní naložit. Co je ale potřeba říci dopředu – musíme ji důkladně omýt a zbavit veškerých chemických látek, které může obsahovat. Pokud nekupujeme melouny z bio zemědělství (což je v našich podmínkách téměř nemožné), měli bychom slupku očistit podobně, jako slupky z citrónu, když ho chceme zamrazit a konzumovat celý Jak na to se dočtete v našem článku.

  • Odšťavnit. Úplně obyčejně v odšťavňovači. Můžete si trošku pohrát s chutí, čím víc červené dužiny na slupce necháte, tím bude chuť sladší a „melounová“. Také můžete oloupat nejzelenější část slupky, ta totiž dává výsledné šťávě brčálovou barvu a lehce dřevitou chuť (ale zase se v ní skrývá nejvíce účinných látek). Pozor, šťáva je určená k okamžité konzumaci, nevydrží ani v ledničce.
  • Naložit. Když melounovou slupku nakrájíte, můžete ji naložit a použít „naslano“ k ozvláštnění chuti pokrmů. Vyladit ideální kombinaci chutí může chvíli trvat, náš tip je použít chilli papričku, zázvor, anýz, sůl a černý pepř. Nálev z vinného octa a cukru.
  • Kandovat. Můžeme kandovat citrusovou kůru stejně dobře, jako tu melounovou. Ideální, když na jemné dochucení použijeme citrónovou šťávu a trošku vanilkového extraktu.
  • Udělejte chutney. S podobnými ingrediencemi, jako je nakládání, tentokrát můžete přidat ještě trochu česneku.
  • Znáte gazpacho? Gazpacho je studená španělská polévka, neuvěřitelně osvěžující a zdravá. V receptech můžete okurku nahradit melounovou slupkou!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie