Zobrazit přihlášovací formulář

Rezistentní škrob – cukr, který se chová jako vláknina

  • Publikováno:
Rezistentní škrob – cukr, který se chová jako vláknina

...a k tomu všemu se jím dá nahradit mouka. Jak je to možné? Rezistentní škrob je skvělý pomocník při hubnutí a snaze o snížení příjmu sacharidů a kalorií. Existují potraviny, které, když je budeme konzumovat až po zchladnutí (a opětovném ohřátí na vlažnou teplotu), přijmeme tak pouze poloviční kalorie. Jak je to možné? Protože škrob v nich obsažený se promění na rezistentní škrob, který nestrávíme, naopak – bude v našem těle fungovat jako vláknina.

Rezistentní, čili odolný, škrob, tedy polysacharid, je něco, o čem jsme možná ještě neslyšeli, ale rozhodně bychom měli. Protože spoustu potravin, které v sobě obsahuje velké množství cukrů, můžeme klidně v našem jídelníčku nechat, i když se snažíme o redukci hmotnosti.

Většina škrobů je jednoduše stravitelná, čím složitější řetězce, tím déle ho trávíme (a tím více se snižuje glykemický index potraviny – i když toto by fungovalo, kdybychom konzumovali potraviny přísně separovaně), ale tak jako tak – dodává nám relativně rychlou energii. Když přijímáme cukrů (sacharidů) moc, vede to k nadměrnému ukládání tuků. Staré známé informace.

Novinkou je ovšem to, že někdy se škrob umí chovat jako nestravitelná vláknina, tedy vlastně potrava pro dobré bakterie v tlustém střevě, které nutně potřebujeme nejen pro správné zažívání, ale také dobrou imunitu a tak dále. Více o vláknině se dočtete v našem speciálním článku.

Inteligentní doplněk jídelníčku

Navzdory našim zbožným přáním, pravděpodobně nenajdeme všespásný všelék na nadbývající kila. Když si ale sestavíme jídelníček chytře, půjde to snáz. A Rezistentní škrob nám v tom může pomoct. Nejen, že redukuje počet přijatých kalorií, ale zároveň jeho působením v tlustém střevě vzniká butyrát – kyselina máselná. Ta patří mezi mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které tvoří hlavní „potravu“ pro buňky tlustého střeva a slouží jako prevence jeho rakoviny.

Rozeznáváme 4 typy rezistentního škrobu, RS1 – RS4. První typ potravin obsahuje škrob nezvratně vázány v buněčné struktuře (obiloviny, semena, luštěniny...), druhý typem jsou škroby v potravinách jako brambory a nezralé banány, kdy teprve až vařením, resp. tepelnou úpravou, změníme škrob na stravitelný, třetím – pro nás zásadním typem – je škrob obsažený ve vysokosacharidových potravinách, jako je uvařená a zchlazená rýže, těstoviny, brambory, luštěniny nebo zmražený (okoralý) chléb. Čtvrtým typem je extrahovaný rezistentní škrob, prášek, surovina.

K čemu to slouží?

Narušení struktury škrobu, ze kterého bychom normálně měli energii v podobě kalorií, a vznik škrobu rezistentního, tedy toho, co nám pomůže udržovat střevní mikroflóru, ale nezužitkujeme ho jako energii, dává našemu jídlu doslova nový rozměr.

Redukuje totiž počet kalorií přijatých v jídle a to až o polovinu! Kromě toho nám dodává vlákninu, kterou nutně potřebujeme pro zažívání a zdraví střev a celého organismu. Je to vlastně tak dvojitá výhra. Ani opětovným ohřátím na ne úplně vysokou teplotu.

Co to znamená...?

Znamená to možnost, jak ušetřit kalorie, zachovat objem jídla, snížit jeho glykemický index (budeme déle sytí), zlepšit zažívání, přijmout více vlákniny, nemuset vynechávat přílohy a potýkat se tak s nedostatkem cukrů v organismu... a to ještě není vše.

  • Tip Mimibazaru: Rezistentním škrobem typu 4, tedy tím extrahovaným v prášku, můžeme do jisté míry nahradit mouku. Maximálně však pětinu váhy, která je uvedená pro mouku v receptu, jinak může těsto změnit své vlastnosti.

Ačkoliv rezistentní škrob není všespásný, tip, jak odstranit kalorie ze sacharidů a zvýšit příjem vlákniny pouze tím, že necháme své přílohy vychladnout, je k nezaplacení!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie