Zobrazit přihlášovací formulář

Koriandr setý není jen koření, ale také přírodní filtr vody!

  • Publikováno:
Koriandr setý není jen koření, ale také přírodní filtr vody!

Koriandr, koriandr... všichni víme, že je to koření. Samotný ho používáme málokdy (pokud se zrovna nevyžíváme v asijské kuchyni), je ale součástí kořenících směsí včetně tolik oblíbeného kari. Asijská, jihoamerická nebo třeba arabská a mexická kuchyně se bez něj neobejde, vedle jeho specifické chuti ale můžeme také využívat jiných vlastností. Třeba jeho schopnosti vázat na sebe škodlivé látky.

Co z koriandru využíváme?

Koriandr je příbuzný s koprem, anýzem nebo kmínem. Svou chutí anýz lehce připomíná a je nedílnou součástí perníkového koření. Ale popořadě.

Koriandr v sobě obsahuje nezanedbatelné množství vitamínů skupin A, B a C. Využíváme ho téměř celý, především nás zajímají listy, kořen a semena.

  • Listy se používají čerstvé, při sušení ztrácí chuť. Pokud je chceme uchovat, je lepší je zamrazit. Jejich chuť není nepodobná petrželi a můžete se s ní setkat například v oblíbené polévce Pho bo nebo Pho ga.
  • Semena. Ta jsou to, co známe jako koření koriandr. Můžeme je použít celá k nakládání nebo jejich drcenou či mletou variantu k dochucování. Často je kombinujeme s houbami, rybami, přidáváme do polévek, nicméně hodí se také do sladké kuchyně. Skvěle ovoní jablka nebo hrušky, ale svou oblíbenou kombinaci má každý jinou.
  • Kořen. Má podobnou, ale intenzivnější chuť, jako listy. Můžeme s ním nakládat podobně jako se zázvorem, nechávat ho vyvařit atd.

Koriandrový čaj a další užití

Koriandr má své nezastupitelné místo v tradiční medicíně už celá staletí. Čaj z koriandru (z čerstvých listů, ale lepší je odvar ze semen) působí na zažívací obtíže, proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu tím, že zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Koriandrový čaj působí také lehce antisepticky a v silnější variantě také lehce jako sedativum.

Díky svým pozitivním vlivům na zažívání se skvěle hodí jako výluh do různých typů alkoholu, nejen, že jim dodá pikantní chuť, ale z pálenky se pak stane ještě účinnější aperitiv. A když semínka koriandru požvýkáme, zbavíme se nežádoucího zápachu z úst.

Odvar z koriandru je výborný také při nachlazení, tentokrát ale k inhalaci. Antiseptické vlastnosti koriandru uvolní a pročistí dýchací cesty, můžou nám také dopomoci k zmírnění jejich zánětu.

Překvapení na závěr

Listy koriandru se ukázaly být skvělým přirozeným vodním filtrem. V poslední době se čím dál častěji objevují diskuze na téma škodlivosti jednou balené, jednou kohoutkové vody. Mnoho z nás už si domů na kohoutky pořídilo filtry, někteří využíváme speciální konvice. Protože některé zprávy jsou doopravdy děsivé – o nedostatečnosti čističek vod a o tom, že ve vodě, kterou pijeme, najdeme stopy antibiotik, hormonů, těžkých kovů, herbicidů a insekticidů... no prostě látek, které moc přijímat asi nechceme.

Jak zaznělo na konferenci Americké chemické společnosti, podle Douglase Schauera, Ph.D. a jeho výzkumu, může se v listech koriandru skrývat také nečekaná síla. Mají totiž podle všeho schopnost na sebe všechny škodliviny navázat a tak i ze silněji znečištěné vody udělat vodu vhodnou k pití a vaření. Testuje se dokonce využití k čistění vody pro rozvojové země.

Hrst lístků koriandru poslouží k očištění zhruba dvou litrů vody, ale i kdybyste nechtěli používat koriandru tolik, zkuste do letních limonád vedle máty přihodit také pár lístků koriandru. Rozhodně tím nic nepokazíte, můžete naopak získat vodu méně závadnou.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku