Zobrazit přihlášovací formulář

Náš vztah jako příběh

  • Publikováno:
Náš vztah jako příběh

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují, jestli bude vztah šťastný, spokojený a trvající „až na věky“. Ale vždycky všechno začíná a končí u míry lásky, tolerance, vůle a přesvědčení konkrétních dvou lidí. Často sami sobě klademe otázky – je to ten pravý? Vydrží nám to? Našli jsme to, co jsme hledali? Nebo bude lepší hledat dál? Neexistuje univerzální metoda, jak si na něco takového odpovědět. Existuje ale možnost, jak prozkoumat svůj vlastní pohled na věc a tedy i skryté myšlenky a tendence, které ve vztahu máme.

Už dávno víme, že druhého člověka nemůžeme nijak změnit, maximálně ovlivnit a jeho změnu nastartovat. Nevidíme nikomu do hlavy, nevíme, jaké jsou záměry, jak moc sám sebe zná. Nikdo nemůže dát ruku do ohně skoro ani sám za sebe, natož za někoho druhého. Takže... jak prozkoumat vlastní nitro?

Zkuste někomu převyprávět příběh vašeho vztahu. Od seznámení, přes vzájemné oťukávání, sžívání, bydlení, rodinu... všechno. Buďte upřímní, myslete na svůj vztah, jako by to měl být scénář k filmu – které scény podtrhnete, které vynecháte? Co jsou nejdůležitější otázky? Jak byste takový film pojali? Chtěli byste vykreslit všední záležitosti, podrobili byste zkoumání velké události, které se vám staly? Bude to komedie, drama, romance? Nebo třeba horor? Zkuste si to na chvíli představit, než budete číst dál.

Jak to uchopit

Publikum, kterému bychom náš příběh vyprávěli, by mělo jasno poměrně rychle. Jde totiž o jednu jednoduchou a prostou věc – když o vztahu vyprávíme, soustředíme se na věci pozitivní nebo negativní? Pokud je příběh našeho vztahu výčet viny, křivd, nepohodlí a nenaplněných potřeb, samozřejmě to nevěstí nic dobrého. Když je příběh našeho vztahu příběhem o nepochopení, velmi pravděpodobně buď nevydrží, nebo se budeme trápit.

A jaký je postup, když přijdeme na to, že nechceme čekat, jak ten nešťastný příběh skončí?

  • Mluvit, mluvit, mluvit. Je dobrá šance, že když se jeden z partnerů necítí ve vztahu dobře, druhý aspoň něco tuší. Můžete partnerovi navrhnout, aby o vašem vztahu taky zkusil povyprávět příběh. Třeba uvidíte, že se vaše pohledy na něj liší. Dokud zůstanou věci nevyslovené, nikdy se nevyřeší.
  • Myslete na to pozitivní. Zkuste se sami donutit vyprávět o vztahu z pozitivní perspektivy. Třeba si uvědomíte a povzpomínáte na spoustu věcí, které stojí za to.
  • Trénujte vděk. To, co bychom kdysi označili jako požehnání, možná dávno bereme jako automatiku. Zvykli jsme si, neoceňujeme, co máme. Tak to zkusme objevit znovu.
  • Pusťte se. Když už je všechno venku a nic není jinak (lépe), možná bychom neměli na něčem, co nefunguje, tolik lpět. Někdy nastanou situace, kdy je rozvod na místě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie