Zobrazit přihlášovací formulář

Rozmarýn nepatří jen do kuchyně

  • Publikováno:
Rozmarýn nepatří jen do kuchyně

Původně středomořská bylina, rozmarýn lékařský, je určitě neodmyslitelnou součástí naší kuchyně, možná i zahrádek nebo truhlíků. Rosmarinus officinalis je léčivka, obsahuje soustu zdravých látek a my ji můžeme využít mnoha způsoby, zdaleka ne jen k přípravě vynikajícího masa nebo ovoněných brambor. Bylinka je to stálezelená a dokonce existuje její převislá odnož, která je nádherně dekorační. Proč mít rozmarýn rozhodně doma?

Rozmarýn je keř, který může dorůstat až výšky dvou metrů. Svou šedou barvou stonků a bledě zelenou barvou lístků nám úplně evokuje středomoří, odkud původně pochází. Nesnáší tedy moc hutné a mokré půdy, potřebuje teplo, slunce a dobré odvodnění, v zimě ochranu před krutým mrazem a vlhkem.

Co rozmarýn obsahuje a jak pomáhá?

Rozmarýn nebo rozmarýna, chcete-li, obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Jsou to především silice (například kafr, po kterém rozmarýn i lehce chutná), třísloviny, flavonoidy a speciální kyseliny, jako je kávová, rozmarýnová, oleanová, ursulová nebo chlorgenová. Díky skoro až zázračnému složení má velmi příznivý vliv na hlavu, tedy na paměť nebo bolesti hlavy z vyčerpávající duševní námahy nebo stresu. V takovém případě je ideální konzumovat odvar z rozmarýnu, takový rozmarýnový čaj.

Dále pak obsahuje významné množství vitamínů A, B a C, železa (100 g čerstvých lístků nám pokryje až 80 % doporučené denní dávky), antioxidanty a další, tělu prospěšné látky.

Kyselina rozmarýnová, která se mimo jiné vyskytuje také v tymiánu, mátě, oreganu nebo šalvěji, protizánětlivé, antibakteriální a antifungální účinky.

Rozmarýnové aroma pomůže se soustředěním, psychickým výkonem a snižováním stresu, esenciální oleje jsou ideální náplní do aromalampiček, když se učíme, pracujeme nebo připravujeme na důležitou schůzku.

Rozmarýn také velmi pomáhá při zažívacích obtížích, nadýmání nebo bolestech svalů.

  • Pozor, rozmarýn pomáhá také s nízkým tlakem (upravuje cirkulaci krve), umí jej zvednout – proto by se jeho nadměrnému užívání měly vyhnout osoby trpící opačným problémem, teda tlakem vysokým.

Díky svým antibakteriálním vlastnostem umí rozmarýn (rozdrcený v teplé vodě) odstranit také případný zápach z úst – takto připravenou vodou můžeme vykloktat, propláchnout ústa a hotovo.

Rozmarýn a růst vlasů

Po celá staletí je rozmarýn v mnoha kulturách využíván jako prostředek proti vypadávání a pro rychlejší růst vlasů. Dokonce se rozmarýn využívá také při pomoci s patologickou ztrátou vlasů, jakou je například alopecie. Ideální je rozmarýnový olej, popřípadě rozmarýnový v kombinaci s levandulovým, cedrovým nebo olivovým.

  • Jak si připravit rozmarýnový olej na podporu růstu vlasů doma? Vezměte zhruba 150 ml olivového oleje a dvě lžičky sušených rozmarýnových lístků. Ingredience zahřejte ve vodní lázni, nechte zchladnout a odstát tři dny. Aplikujte malé množství takto upraveného oleje na pokožku hlavy vždy před mytím a na večer, ať může působit přes noc. Intenzivně tak podpoříte růst vlasů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie