Zobrazit přihlášovací formulář

Za ukládání tuků může stres

  • Publikováno:
Za ukládání tuků může stres

K jednomu ze zásadních faktorů ovlivňujících naši váhu patří stres. Nejen, že nás nutí víc jíst, ale také způsobuje ukládání tuků v oblasti břicha. Reflexy, které nám příroda nechala, se týkají taky produkce různých látek v různých situacích. Při akutním i dlouhodobém stresu se nám do krve vyplavuje látka, která nás nutí víc jíst, protože tělo předpokládá, že budeme bojovat nebo utíkat.

 

Co se s tělem při stresu děje?

Při stresové situaci se tělo připravuje na to, že ji bude řešit. Zatímco naši předkové potřebovali nabrat okamžitou sílu, aby mohli případné ohrožení fyzicky zvládnout, náš stres se už dlouho týká spíš psychiky. Ale tělesné reakce zůstaly.

Při stresu tělo vylučuje hormon kortizol. Tento stresový hormon nutí tělo přijmout velké množství energie, tedy cukry a tuky. A jeho dlouhodobá nadprodukce může zapříčinit dokonce také:

  • Obezitu trupu a krku

  • Zvýšený růst pigmentových chloupků v oblasti obličeje

  • Poruchu kolagenových vláken, tedy vznik strií

  • Ztrátu svalové hmoty. A čím méně svalů, tím pomalejší metabolismus.

Z výsledků zkoumání antropologů z utažské univerzity dokonce vyplynulo, že ženy v moderní společnosti mají stále častěji válcovitý typ postavy, který býval typický pro muže. Tzv. androgenní ukládání tuků má na svědomí s největší pravděpodobností právě dlouhodobé vystavení stresu! Proto se ženy fyzicky „přizpůsobují“ a potřebují stále více „mužské“ vlastnosti, jako jsou odolnost, soutěživost a dokonce i fyzická síla.

 

Jablko a přesýpací hodiny

WHR index – waist to hip ratio – vám jednoduše ukáže, kam směřuje vaše ukládání tuku. Když vydělíte obvod pasu obvodem boků v centimetrech, vyjde vám číslo většinou menší než 1. Norma je u žen 0.75 – 0.85, u mužů 0.85 – 0.95. Větší nebo menší čísla už signalizují například možnou hormonální poruchu.

 

  • Přesýpací hodiny – U žen je běžnější ukládání tuků do oblasti stehen a hýždí. S přibývajícím věkem (a tedy i úbytkem ženských hormonů) se ukládání tuků stěhuje nahoru – do oblasti břicha a trupu.

 

  • Jablko – U mužů je zase typické ukládání tuků převážně do břicha. Jak muži, tak ženy by si ale měli dát pozor, pokud je WHR index větší než 1 (tehdy je obvod břicha větší než obvod boků). V tom případě je velké riziko chorob kardiovaskulárního systému, hormonálních poruch atd.

 

Cvičením a dietou k vyšší váze

V populárních osvětových pořadech o hubnutí se říká: „Dieta ne, zdravý životní styl ano.“ Co to vlastně znamená?

Pokud si naordinujete jakkoliv přísnou dietu, každý den si úzkostlivě hlídáte jídelníček, odepíráte si to, co vám dělá radost, jste v permanentním stresu.

Pokud cvičíte z donucení, pořád pokukujete po hodinách a chcete to mít co nejrychleji za sebou, přidáváte si stres také.

Jak z toho začarovaného kruhu ven?

Změny stravovacích i pohybových návyků by měly vycházet z vaší přirozenosti a dosavadních zvyků, z vaší komfortní zóny. Neměňte jídelníček od základů, jen ho upravujte. Dělejte to, co vás baví. A redukujte ostatní stresové faktory.

 

"Spánek

 

Co vám pomůže?

  • Dostatek spánku. Nedostatek energie má tělo tendenci kompenzovat přísunem cukrů nebo kofeinu. A hodně cukru a kofeinu v těle vede k nekvalitnímu spánku. A tak pořád dokola.

  • Pitný režim. Voda pomáhá nejen k detoxikaci organismu, ale také redukuje hlad. Sklenice vody před jídlem zajistí, že nesníte velké množství.

  • Pravidelný pohyb. Cokoliv vás baví. Procházka, tanec, jóga, box, spinning. Zkuste najít to, čemu se budete věnovat rádi a co pasuje vašemu životnímu stylu, vašim možnostem a povaze.

  • Neodbývat se. Zkuste si udělat čas na jídlo. Pravidelné a menší dávky jídla zajistí neustálý přísun energie a tělo nebude mít strach, že ji dlouho nedostane – a přestane tolik ukládat.

  • Nahrazovat. Toto se týká maličkostí. Máte chuť na sladké? Dejte si lžičku medu. Sníte tabulku čokolády? Dejte si hořkou (nemá méně kalorií, ale dřív se jí nasytíte). A když už jsme u té čokolády – pokud na ni máte chuť, může vás přejít i po avokádu nebo ořechách. Nebo dokonce i po černém čaji.

 

"Volte

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Jantje 8. 6. 2015, 13:49
Asi to bude jak u koho, ja mam po detech stejne jako pred nimi a ve velkem stresu jsem bohuzel porad. Pribyvam naopak, kdyz jsem v pohode... (B)
HANYSEK1305 1. 6. 2015, 5:27
(Y) (Y) (Y)
Šnajdrůvka 29. 5. 2015, 20:12
(L)
barbinecka37 29. 5. 2015, 19:25
(Y) (Y) (Y)
Marcela Kulichová 28. 5. 2015, 22:22
(clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
dominikamatyas (upraveno) 20. 5. 2015, 10:55
Takže ne líná cvičit , ale stresovaná ,-), zas to mám na co hodit :-)
leonice1 26. 5. 2015, 15:58
@dominikamatyas :-D
Raduhli 19. 5. 2015, 15:06
(H)

Kategorie