Zobrazit přihlášovací formulář

Kostka ledu, krk, čínská medicína a úbytek tuku

  • Publikováno:
Kostka ledu, krk, čínská medicína a úbytek tuku

Rychleji hubnout, zbavit se bolesti, ozdravit tělo, zlepšit náladu, bojovat proti depresi a úzkostem? A to všechno pomocí kostky ledu? Ano, je to možné a dokonce i vyzkušené. Tradiční čínská medicína využívá v akupunktuře bod Feng Fu, místo, které je bránou celého těla. Pokud zrovna nemáte čas, chuť ani ochotu podstupovat akupunkturní rituály, zvládnete všechny benefity stimulace tohoto bodu doma, jen z pomoci kostky ledu. A těch benefitů není málo.

Co je Feng Fu a jak funguje

Správné místo najdete snadno. Když si sáhnete zezadu na zátylek, přesně v místě, kde se hlava napojuje na krk, ucítíte malou prohloubeninu. Ta se nachází v kosti týlní a odborný název zní foramen magnum occipitale. Přímo pod tímto bodem najdeme prodlouženou míchu a stimuly pronikají k mozku nejlépe, protože jej tady nepokrývá kost (samozřejmě mluvíme o stavu uvnitř těla, ne, že by bylo možné si přes zátylek nahmatat mozek). Nicméně kosti nebrání vedení stimulů.

Systematickou stimulací bodu Feng Fu zajišťujeme neuvěřitelný dopad na nervovou soustavu, ale také na endokrinní záležitosti – potíže podmíněné hormonálně. A co stojí za zmínku, je také nemalý vliv na odbourávání tuku, ale o tom později.

  • Pozor, právě kvůli přímé a intenzivní stimulaci nervového, kardiovaskulárního a endokrinního systému není metoda přikládání ledu na bod Feng Fu doporučována osobám mladším 17 let, těhotným ženám, osobám s kardiostimulátorem nebo duševní poruchou (především schizofrenií).

Metoda

Přikládání ledu na zátylek by mělo probíhat ráno na lačný žaludek a večer, vždy jednou za zhruba dva až tři dny. Obyčejně se doporučuje ležet na břiše a na 20 – 30 minut nechat působit led na krk, připevnit si ho můžete jakoukoliv bandáží, nebo si sehnat speciální chladicí obklad. Ž8dná kostka ledu nevydrží dlouho, proto mějte po ruce jejich zásobu (a nezapomeňte si pod sebe dát ručník. Nebo mít led v igelitovém sáčku. Vynalézavosti se meze nekladou). Nicméně není to striktní, můžete klidně sedět a připevnit si led nebo ledový obklad na krk například šátkem. Třeba je ale být v klidu a moc se nehýbat.

K čemu je to dobré

  • Tato metoda dlouhodobě posiluje imunitu, zmizí časná nachlazení nebo rýmy.
  • Stejně tak působí proti různým úporným a opakujícím se bolestem, jako je bolest hlavy, zubů, zad nebo páteře.
  • Pomáhá proti artritidě.
  • Mírní astma.
  • Zlepšuje zažívání.
  • Mírní příznaky potíží se štítnou žlázou.
  • Tlumí PMS a menstruační bolesti.
  • Bojuje proti stresu, únavě a depresím (mimochodem – podobně funguje po ránu studená sprcha!)
  • Celkově zlepšuje náladu.

Zvyšování spalování tuků, nárůst svalové hmoty a boj proti celulitidě

Chlad také souvisí s funkcí a produkcí zajímavého hormonu adiponektinu. Vylučují ho tukové buňky a zlepšuje metabolismus glukózy a citlivost svalů na inzulin (málo ho mají např. diabetici), obecně má také protizánětlivý účinek. Jenomže to neznamená, že čím víc máme tuku, tím více adiponektinu, právě naopak. Ale jeho nárůst způsobíme právě vystavováním se chladu. Existují teorie o tom, že systematické vystavování se chladu vede jak k enormnímu zrychlení metabolismu, tak k nárůstu svalové hmoty (samozřejmě podpořené tělesnou aktivitou – ta se stává efektivnější, chlad ji nenahradí). Doporučení lze shrnout:

  • Podstupovat stimulaci ledem bodu Feng Fu.
  • Každé ráno jako první vypít cca půl litru ledové vody.
  • Dávat si studené sprchy.

Ale pozor: Se vším je třeba zacházet opatrně, na otužování si zvykat postupně. Stimulace bodu Feng Fu také nenahradí lékařskou péči, pokud je stav vážný a žádá si medikaci. Funguje jako velmi efektivní prevence.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie