Zobrazit přihlášovací formulář

Opomíjený druhý trimestr a jeho příznaky

  • Publikováno:
Opomíjený druhý trimestr a jeho příznaky

Rozmezí od třináctého do dvacátého sedmého týdne těhotenství je považováno jako období klidu (před bouří). Zmizí nevolnosti a zvracení, ustálí se emoce a dokonce sexuální apetit je více méně zpátky (ne-li na vyšší úrovni). Každá žena by „se měla cítit dobře“, ale jsou příznaky druhého trimestru, které k těhotenství neodmyslitelně patří, ale moc se o nich nemluví. Jaké to jsou?

Zmizí nevolnost, ale dostaví se bolesti břicha. Naštěstí v druhém trimestru zmizí obvyklé „ranní“ nevolnosti, které jsou všudypřítomné v prvním trimestru. Pokud nevolnosti přetrvávají, pravděpodobně dostanete od lékaře doporučení zvýšit příjem vitamínu B6, který je uklidní. V oblasti břicha se ale dostaví bolesti nové – poměrně rychle rostě děloha a tím pádem se také jinak rozmisťují orgány. A to trošku bolí. Bolest je tedy jiná, mechanická.

Známky života. Okolo 12. týdne jsme už u pana doktora slyšeli srdíčko, ale časem (16. – 20. týden) začneme cítit pohyby děťátka. Kromě kopání a převalování můžeme cítit taky škytavku, což j naprosto neškodné. Maminky, které jsou těhotné poprvé, zaznamenají pohyby dítěte většinou později, ale především proto, že ještě neví, že „to už je ono“. Často jsou pohyby dítěte zaměňovány za pohyby střev nebo kručení v žaludku.

Krátí se dech. V tomto období těhotenství můžeme popadat dech i při cestě z obýváku do koupelny. Je to naprosto normální, že i tak běžná malá aktivita nás o dech připraví – rostoucí děloha totiž utlačuje také plíce. Ztěžuje tak proudění vzduchu dovnitř i ven. Samozřejmě jen do určité míry, pokud je nedostatek dechu obtěžující, může se jednat i o závažnější potíž – neváhejte proto a navštivte lékaře.

Mění se naše tvary. Okolo 16. týdne už možná budete doopravdy potřebovat změnu oblečení – vykoukne bříško a začne se rozšiřovat pánev a s ní i boky. Do cca 27. týdne je naprosto v pořádku přibrat okolo čtyř až deseti kil, miminko však váží pouze jedno. Stejně tak se můžou objevit další poměrně nežádoucí průvodní jevy změny velikosti – strie. Je důležité se mazat alespoň dvakrát denně od momentu, kdy se o těhotenství dozvíte. Bohužel, záleží na spoustě různých faktorů (od genetiky po kvalitu pokožky), ale i s nejlepší péčí se mohou objevit. Podstatné je i to, jak moc se vám zvětší bříško, což úzce souvisí s pevností břišních svalů před otěhotněním.

Trošku jiné emoce. V druhém trimestru už bychom měli zvládat podívat se na reklamu v televizi, aniž bychom u toho ronili potoky slz. Nicméně se změnami těla, pohyby a tak dále, začínáme pociťovat obavy. Velmi časté jsou starosti o dlouhodobé následky těhotenství na naše tělo. Můžeme si připadat, že nám nic nesluší, vypadáme ošklivě a tak dále. Možná se to zdá jako malichernost, tak se s tím ani nechceme moc nikomu svěřovat, ale procházet si tím není úplně jednoduché.

  • Pořiďte si hezké oblečení, i když si budete myslet, že je to vyhazování peněz a nějak to v tom svetru po velké tetě přežijete. Přežijete, ale nebudete se si líbit.
  • Pečujte o sebe, jak jen to finančně, časově a morálně jde. Zajděte si na manikúru, pedikúru, kosmetiku, upravujte si vlasy, dělejte make-up. Vše proto, abyste měla ze vzhledu co nejlepší pocit.
  • Snažte se myslet na to, že je vám vlastně moc moc dobře. Protože třetí trimestr už klepe na dveře.

Noční můry. Jakmile se děťátko stává reálnějším a reálnějším, je normální, že zažíváme úzkost. Z ní pramení i ošklivé sny, které můžeme mít, probouzíme se zborcené studeným potem a klidně se nám může o porodu něčeho nadpřirozeného. Do snů se nám taky mohou promítat naprosto reálné obavy, jako například že o dítě přijdeme, porod, bolesti, to, že nebudeme dobrou matkou, nezajistíme vhodné prostředí a tak dále.

Sexuální apetit. Byť si ohledně svého těla nemusíme být úplně nejjistější, nevolnosti a únava jsou pryč, naše tělo produkuje zhruba třikrát víc estrogenu než to netěhotné a najednou je tady chuť na sex. V mnoha ženách se vůbec poprvé v životě sexualita probudí pořádně právě ve druhém trimestru.

Chce se nám cvičit. Druhý trimestr je ideální doba, kdy nabrat zase trošku formu. Po tom prvním, kdy se nám pořádně nic nechtělo, je tady období mírného zlepšení, než v plné síle udeří trimestr třetí a s ním i velké finále. Je třeba se vyhnout: Cvičením s velkými váhami a/nebo rychlým pohybům, to by mohlo nebezpečně rychle zvednout tlak. Po čtvrtém až pátém měsíci není ideální cvičení, které vyžaduje pozici vleže na zádech. Nejen, že je to nepohodlné, ale také můžete utlačovat přívod krve k miminku. Nezapomeňte si dát malou svačinku zhruba hodinu před cvičením, energie je třeba, stejně tak pitný režim. A na závěr – dejte si pozor na cvičení, které pracuje s rovnováhou. Vlivem jinak uloženého těžiště jsou ženy v těhotenství prostě a jednoduše trošku víc nešikovné, nejsou výjimkou pády, zakopávání a tak dále. A přece si nechceme ublížit!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nolita 16. 10. 2017, 15:09
Nikdo se nebudí "zborcený" potem, ale "zbrocený" potem... ,-)
taba 16. 10. 2017, 13:45
PŘÍZNAKY druhého trimestru, co to je proboha? Druhý trimestr je nějaká choroba, či co?
hananov 7. 10. 2017, 17:24
Ahoj, já jsem teď v 2. trimestru a cvičím podle tohoto videa, můžu vřele doporučit: https://www.youtube.com/watch?v=PG2sijfF4HY (F)
Brůs 7. 10. 2017, 21:21
@hananov (jazyk)

Kategorie