Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se zchladit ve vedru? Pomůže máta i kokos

  • Publikováno:
Jak se zchladit ve vedru? Pomůže máta i kokos

Léto s sebou nutně nese taky občasný povzdech, že je jako venku hezky, ale zas tak hezky by být nemuselo. Pokud se nepohybujeme v blízkosti klimatizace a třeba ještě k tomu vedra nesnášíme nejlépe, můžou být letní teploty pro nás někdy i tak trochu za trest. Můžeme ale své tělo malinko obelstít a donutit ho, abychom v horku lépe fungovali. Chce to jenom malinko změnit stravu, pitný režim a třeba i oblečení.

Tip pro klimatizaci

Pokud máte například v práci nebo doma klimatizaci, asi víte, že (ačkoliv se snaží chladnější vzduch distribuovat rovnoměrně) většinou chladí po jedné linii a rozhodně „jen“ jednu místnost. Jak si dopomoci, abychom vzduch z klimatizace dostali co nejdál? Jednoduše – mějte společně s klimatizací zapnutý také stolní, stropní nebo sloupový větrák. Ten urychlí proudění vzduchu, ušetří klimatizaci práci a budeme mít chladněji i v dalších místnostech.

Jídlo a pití

To, že bychom měli dodržovat pitný režim, je už stará písnička. Více se potíme a tak dále. Ale právě proto, že se více potíme, ztrácíme kromě vody také jiné látky. Ideální je proto hydratovat trošku efektivněji, než „jen“ vodou. Pomůže kokosová voda, která hydratuje tělo lépe, ale třeba také iontový nápoj nebo jedno pivo (aneb přírodní iontový nápoj). Tyto nápoje nám doplní potřebné ionty, minerály a stopové prvky.

I kvůli hydrataci bychom se v parných dnech měli vyhýbat kofeinu. Kromě toho, že kofeinu můžeme konzumovat obecně moc (podívejte se na příznaky!), působí na tělo dehydratačně. A kromě toho kofein také zvyšuje srdeční tep a tlak, což se v teple ne vždycky hodí!

Jíst bychom měli především lehká jídla nenáročná na trávení, popřípadě bohatá na vodu. Patří sem mořské plody a zelenina, hlavně ta zelená listová, ale třeba také okurky, melouny, špenát nebo rajčata. Rozhodně bychom měli zařadit ostrá jídla, byť se to na první pohled nezdá úplně logické. Tím, že nás „zahřívají zevnitř“, zvyšují naši adaptaci na venkovní teplotu, navíc pomáhají trávení a mimo jiné při nich většinou zkonzumujeme větší množství tekutin.

  • Proč těžká jídla znamenají, že je nám více horko? Znáte rčení, že se vám „odkrvila hlava a všechna krev se nahrnula do žaludku“? Není to úplně mimo mísu – pokud se tělo potřebuje soustředit na trávení náročných potravin, je trávicí soustava více zásobená krví. To znamená, že zbytek těla má krve méně, než je obvyklé, a proto se ochlazuje. Rozdíl mezi naší teplotou a tou venkovní je proto větší a my zažíváme pocitovou teplotu mnohem vyšší, než jaká je ve skutečnosti.

Dalším z malých zázraků je máta. Mátový čaj (i horký) přirozeně ochlazuje tělo, proto si ho dopřávejte klidně ve velkém. Horký, ledový, dochucený podle vlastních preferencí – máta je pro letní dny jedno velké ano. Stejně tak pomůže máta jako osvěžovač vzduchu, smíchejte několik kapek esenciálního oleje s vodou a přes den jím sprejujte interiéry, ve kterých se pohybujete. Kromě jiného jsou čerstvé mátové lístky ideální zbraní proti obtížnému hmyzu a jiným letním potvorám, například pavoukům. Jak a co dalšího proti nim ještě funguje?

  • Pro to, jak vnímáme horko, je samozřejmě důležité také naše oblečení. To by mělo být v horku tenké, prodyšné, ne upnuté a světlých barev.
  • Pokud si chcete pozměnit vlastní termoregulaci, fungují mimo jiné dvě věci, kterými si ale budete také extrémně hýčkat vlastní zdraví. Jsou jimi hot jóga a přikládání ledu na bod Feng Fu. Jak to všechno funguje, se dozvíte z našich dřívějších článků!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie