Zobrazit přihlášovací formulář

Péče o pleť krok za krokem

  • Publikováno:
Péče o pleť krok za krokem

Asi už víte, jestli máte pleť normální, smíšenou, suchou nebo mastnou. Za ta léta, co se o sebe staráme trošku systematičtěji, než že si jen ráno a večer opláchneme obličej vodou, jsme už vyzkoušeli doopravdy mnohé. Od drahých krémů a přípravků po varianty z domácí spižírny nebo ledničky. Jenomže často ještě pořád tápeme. Jak záleží na teplotě vody, na tlaku, na přípravcích a na rutině? Máme si pořídit ten drahý elektrický kartáč na pleť, který sem tam zahlédneme v reklamě? A je lepší šetrná péče nebo agresivní peeling?

Samozřejmě zní odpovědi podle toho, co vám a typu vaší pleti vyhovuje, jaké jsou vaše zkušenosti, jakými neduhy vaše pleť trpí... a tak dále. Existují ale obecné rady, jak pleť čistit co nejefektivněji tak, aby se nám nerozšiřovaly ani nezanášely póry, abychom si co nejdéle udrželi mladistvý vzhled a aby naše pleť byla vyživená a zdravá.

Co se stane, když to neděláme správně

Když se o svou pleť nestaráme dostatečně, respektive staráme špatně, můžou se stát vlastně dvě věci.

  • Nedostatečným čištěním necháváme na pleti zbytky make-upu a „mastnoty“, ve kterých se drží špína, pach a škodlivé látky, kterým jsme byli přes den vystaveni. Zanáší se nám póry, pleť je nonstop vystavena škodlivým vlivům, rychleji stárne, matní a vadne.
  • Přílišným čištěním zbavujeme pleť přirozené ochranné vrstvy, brousíme ji a děláme z ní citlivější. Pleť je více vystavena působení například volných radikálů, ale taky se může začít (jako ochranná reakce) více mastit.

Co je společné a co ne

Všechny produkty, které si v drogerii vybíráme na odličování nebo následnou péči, by měly splňovat následující kritéria. Jedině v tom případě totiž nebudou dráždit ani citlivou pleť a svou práci odvedou s minimálními následky.

  • Měly by být označeny jako „jemné“.
  • Měly by mít neutrální pH.
  • Měly by být bez parfemace a přídatných vůní.

Odličovače, které používáme, by měly být na olejové bázi, ať už je naše pleť jakákoliv – za předpokladu, že odličovač potřebujeme (=nosíme make-up). Klidně můžeme použít samotný olej (například kokosový). Pozor! Neměli bychom si plést odličovač a prostředek na čištění pleti. Rozhodně to není jedno a to samé, odlíčit se a vyčistit pleť bohužel v jednom kroku nezvládneme.

Suchá pleť. Suchá pleť potřebuje hydrataci, proto bychom ji měly čistit přípravky na bázi krému. Ty pleť vyživují a zvláčňují většinou za pomocí glycerinu nebo bambuckého másla (to je více podobné olejům).

Normální, smíšená pleť. Tady máte větší manévrovací pole. Pokud dodržíte zásady jemnosti, pH a parfemace, můžete zkoušet, co vám vyhovuje. Vhodné jsou také micelární vody.

Mastná pleť. Pěnivé a mýdlové čisticí přípravky se mohou zdát jako dobrý nápad – pleť je přece třeba odmastit, nebo ne? A po jejich použití je pleť tak hladká a suchá... a v tom je právě ten problém. S mastnou pletí potřebujeme přípravky, které maximálně její mastnotu zachovají a odstraní jen tu přebytečnou. Paradoxně jsou na mastnou pleť často vhodné přípravky na bázi oleje (jako péče například funguje ten jojobový), které vyčistí, ale nezanechají pleť moc suchou. Jaké jsou nejlepší přírodní ingredience pro mastnou pleť?

Další tipy

Teplota vody – voda by měla být vždy vlažná. Moc horká voda může pleť podráždit, navíc nepřirozeně rozevírá póry a nutí pleť se více mastit. Studená voda sice póry dočasně stáhne a je dobrá na prokrvení, ze základů fyziky ale vyplývá, že jí moc přípravků nesmyjete ani nenapěníte.

Drastická opatření, jako jsou čisticí kartáče nebo peelingy, jsou pro každou pleť vhodné. Ale jenom občas! Minimální frekvence použití je jednou týdně. I když někteří výrobci avizují takovou jemnost, že můžeme kartáče používat každý den, záleží také hodně na nás, jaký tlak vyvineme (ideálně co nejmenší).

Metoda čištění pleti je také věc, na které záleží. Navzdory tomu, že často používám celé dlaně nebo vatové tamponky, měli bychom mít na paměti, že důležitou součástí je také „masáž“, tedy zapracování přípravku do pleti a její prokrvení. Krouživé pohyby konečky prstů jsou přesně to, co naše pleť potřebuje – a speciální pozornost T-zóně a U-zóně (linie spodní čelisti, která je často opomíjená). Takovou masáží nejen, že se bráníme zanesení nečistot, ale také bojujeme proti ztrátě pevnosti pleti a tvorbě vrásek.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie