Zobrazit přihlášovací formulář

Nebezpečí skryté v rebarboře

  • Publikováno:
Nebezpečí skryté v rebarboře

Ačkoliv se konzumace zeleniny (co reveň kadeřavá neboli rebarbora je) nedá než doporučit a měla by tvořit významnou složku naší stravy, u některých druhů bychom si měli dát pozor. I zdravý člověk by si tuto jarně letní nakyslou pochoutku měl dopřávat jen zřídka, a to ještě tepelně upravenou a ne ve velkém množství. Proč? A jak rebarbora společně s některou další zeleninou ohrožuje naše zdraví?

Všeho s mírou – toto univerzálně platné životní krédo se týká kde čeho, ale když dojde na rebarboru, měli bychom se ho držet velmi pevně. Protože vedle řady vitamínů a látek, které jsou pro naše zdraví prospěšné, obsahuje rebarbora také látky, které nás vyloženě ohrožují.

Rebarbora, špenát a ledvinové kameny

Ledvinových kamenů známe několik druhů, liší se od sebe svým složením a tedy i původem svého vzniku. Za jedny z nejodolnějších a nejhůře odstranitelných může oxalát vápenatý, neboli šťavelan vápenatý, za jehož tvorbu může kyselina šťavelová. Obě tyto látky se vyskytují právě v rebarboře, v menším, ale zdaleka ne zanedbatelném, množství také ve špenátu (nebo například v aloe a různých druzích šťavelanu – zaječího zelí – nebo šťovíku).

Kyselina šťavelová je pro tělo nebezpečná, tak se jí chce rychle zbavit. Na jejím odstranění pracují velmi intenzivně hlavně ledviny, kde kyselina krystalizuje, a ledvinové kameny jsou na světě. Stejně tak kyselina zanáší naše klouby, resp. jejich chrupavky.

  • Pozor na vitamin C. Vitamin C neboli kyselina askorbová představuje pro tělo podobné riziko. Snižuje účinnost filtrace ledvin, tělu velmi vadí vysoké jednorázové dávky (například dlouhodobé užívání tablet vitaminu C) – týká se to ovšem zejména lidí vyššího věku, kteří mají málo pohybu.
  • Jako nezralé ovoce. Už jste se někdy najedli nezralého ovoce? Například angreštu? Protože vysoký obsah šťavelanů, které má nezralé ovoce, může vyvolat velké zažívací potíže provázené bolestmi žaludku, střev, zvracením, průjmem a horečkami. Podobně se chová i syrová rebarbora – proto bychom ji neměli konzumovat vůbec.

Šťavelanu brání v krystalizaci teplo (proto jsou ohroženi lidé se sníženou fyzickou aktivitou, nejen, že se klouby tolik nehýbou, ale nejsou prohřívány přirozenou cirkulací krve při zvýšené aktivitě). Stejně tak pomůže tepelná úprava rebarbory.

  • Zákeřný špenát. Syrovou rebarboru konzumuje málokdo. Nicméně můžeme se setkat s případy, kdy si ji lidé přidávají do ovocných koktejlů a smoothies, i když ty jsou také spíš výjimečné. Naopak špenát je jedna z běžných přísad do tzv. zelených smoothies, která jsou v současné době považována na zdravou bombu. Se špenátem proto opatrně, můžete ho nahradit kadeřávkem nebo jinou listovou zeleninou. Vždy je ale vhodné při konzumaci přidat trošku tuku a nezanedbávat konzumaci vápníku, ideálně v mléčných výrobcích.
  • S rebarborou, špenátem, nezralým ovocem a dalšími zdroji šťavelanů by si měli dávat pozor zejména osoby, které trpí jakýmkoliv ledvinovým defektem, onemocněním nebo jejich zhoršenou nebo sníženou funkcí.

Nezanevřete na ni!

Navzdory těmto málo diskutovaným faktům je rebarbora pro naše tělo také velmi prospěšná a zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje a využije. Jen je ji třeba konzumovat s mírou a správně upravenou. Jak – na to se můžete podívat v našich předchozích článcích!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie