Zobrazit přihlášovací formulář

Na sluncem spálenou kůži chytře

  • Publikováno:
Na sluncem spálenou kůži chytře

I když se budeme sebevíc snažit, může se stát, že se na sluníčku někdy spálíme. Třeba si zapomeneme nanést (nebo znovu nanášet) opalovací krém, možná je větrno a nám se ani nezdá, že by sluníčko nějak extra pálilo. A najednou je to tady – kůže rudá jako rak, nejhůře postižená místa bolí a pálí jako čert, svědí a nenechají nás v klidu existovat, natož si třeba lehnout. Bohužel, škoda je napáchaná nezvratně, jediné, co můžeme dělat, je snažit si ulevit od bolesti. Jak?

Ta správná koupel. Po dlouhém dni na slunci se pravděpodobně těšíme, až ze sebe smyjeme pot, písek, krém a další nečistoty. Ale pozor, mýdlo a teplá voda mohou spálenou pokožku ještě více podráždit. Dejte si raději studenou sprchu nebo koupel, do které přidáte jednou sodu. Ta uleví od bolesti, ideální je, když ji necháte na kůži zaschnout a nesetřete ji ručníkem. Stejně tak pomůže do koupele přidat šálek jablečného octa – ten je ale třeba poté z kůže spláchnout čistou vodou.

Chytrá hydratace. Aby naše kůže nebyl a po koupeli sušší než předtím, naneste hned po koupeli výživný olej, ideálně s obsahem vitaminu E (který bude bojovat proti volným radikálům). Nechte alespoň tři minuty vsáknout, a teprve poté naneste hydratační krém. Ten můžete dát předtím vychladit do lednice, aby byla úleva pro kůži ještě větší.

Ledovat, ledovat. Pokud je místo doopravdy hodně spálené, pravděpodobně také hodně bolí. Izolovaně můžeme přikládat led, ale ideálně zabalený do igelitu a pak do jemné látky, například obnošeného bavlněného trička. Improvizace je na místě, klidně vytáhněte z mrazáku zeleninovou směs! Jenom nepřikládejte led přímo na holou pokožku, tak vznikají puchýře.

Hodně vody – i v jídle! Následky spálení sluncem mírní dobrá hydratace nejen zvenku, ale také zevnitř. Pitný režim je tak důležitější než kdy jindy, pojte cca 1 l vody na 20 kg vaší hmotnosti denně! Ale nezapomeňte, že hydratovat se můžete nejen vodou, skvělým letním zdrojem nejen vody je například vodní meloun, který je pro naše zdraví doslova zázrak.

Úlevu najdete v kuchyni. Pokud chcete pokožku zklidnit a přirozeně regenerovat, sáhněte po některém z následujících postupů:

  • Mléko. Naplňte mísu mlékem, vodou a ledovými kostkami. Namáčejte do ní jemnou látku, kterou přikládejte na postižená místa. Bílkoviny, tuk a pH mléka mají přirozený efekt proti zánětu a podráždění.
  • Kukuřičný škrob. Smíchejte kukuřičný škrob s vodou tak, aby se vytvořila pasta. Tou pomažte spálené místo, uleví se téměř okamžitě.
  • Jogurt. Má podobné účinky jako mléko, ale můžete ho aplikovat rovnou na kůži. Nechte působit a opláchněte studenou vodou.
  • Hlávkový salát. Svařte salátové listy ve vodě, tu nechte vychladnout (v lednici) a pomocí vatových tampónků nebo obkladu aplikujte na spálenou pokožku. Taková voda účinkuje proti bolesti!

Spánek. Spánek se spálenou pokožkou není nic příjemného. Pokud je to vážné, zkuste nafukovací matraci, která je poddajnější než klasická a nebude docházet k takovému tření, jako na normální posteli. Abychom tření snížili na minimum, posypte prostěradlo dětským pudrem, všechno bude jemnější a nebude docházet k tolik nepříjemnému „odírání“ se o lůžkoviny.

Neloupejte. Odolejte. Jakmile se kůže začne loupat, nepomáhejte jí. Když si zatrhneme kůži, která ještě neměla odpadnout, riskujeme větší podráždění, zánět a ještě víc bolesti.

Neopakujte stejnou chybu. P spálení trvá kůži tři až šest měsíců, než se kompletně zregeneruje. Když se spálíte a kůže se sloupe, ta pod ní je citlivější než jakákoliv jiná. To znamená, že se spálí rychleji a více. Takže opatrně – stín, ochranný faktor a opatrné zacházení jsou na místě!

  • Nezapomeňte chránit ochranným faktorem také rty a uši, na tyto části těla se často zapomíná a jejich spálení rozhodně není příjemné.

K lékaři jděte, když... ...zažíváte pocity na zvracení, závratě, nevolnost, zimnici, slabost, horečku, dělají se vám puchýře, zfialověla vám pokožka, nebo při silném svědění kůže.

Některé léky zvyšují citlivost na slunce, patří mezi ně antibiotika, trankvilizéry, antifungicidní léky a další (léky na cukrovku, ale třeba také antikoncepce) mohou umocnit kožní reakci na sluneční zářen.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie