Zobrazit přihlášovací formulář

Po dovolené zpátky ke zdravému stravování

  • Publikováno:
Po dovolené zpátky ke zdravému stravování

Na dovolené odpočíváme tak nějak od všeho. Od práce, od někdy únavné socializace, od každodenní rutiny, vaření, starosti o domácnost... a často také od zdravého životního stylu, který se doma snažíme aspoň jakž takž držet. Mnoho z nás se v létě vypraví do resortů, kde máme denně pod nosem spousty lákavého jídla, koktejlů a alkoholu. A když už jsme u toho odpočinku, na dovolených většinou také moc necvičíme. Po návratu domů       nám pak kromě krásných vzpomínek zůstane i nějaké to kilo navíc a výčitky svědomí.

Samozřejmě spousta z nás si zajde i na dovolené zaběhat, zacvičit do posilovny, zahrát si volejbal nebo tráví dovolenou obecně aktivně, třeba na horách. Nicméně... většina prostě odpočívá nádherným nicneděláním a užíváním si toho, že za nás někdo uvaří, uklidí a třeba nám i pohlídá děti. Návrat domů a nástup k opuštěné rutině je pak trošku náročný.

Jak se na dovolené rozhodíme?

Skoro každý z nás na dovolených jí víc než doma. Protože výběru na švédských stolech a ochutnávání místních specialit prostě odolat nejde. Složení stravy je také jiné, často ve prospěch příjmu vitamínů (z ovoce a zeleniny), ale také v příjmu cukrů. O nějakém extra pohybu většinou také mluvit úplně nelze, takže nejen, že si zvykáme na větší příjem potravin a cukrů, ale také nemáme adekvátní výdej.

  • Pozitivem ovšem často je pravidelnost stravy. Tu doma většinou odbýváme a na dovolených naopak. Pravidelný režim stravování je jedna z věcí, které se na dovolených mění výrazně k lepšímu.

Takže se vracíme s nafouknutým břichem, s rozhozenými stravovacími návyky, zlenivělí, s větší touhou po cukrech a se špatným pocitem z toho, že dovolená skončila a že se vracíme do práce. A že naše vynakládané úsilí vyletělo oknem ven.

Co nás čeká

Na to, jak se budeme vracet k zajetému režimu, bychom měli myslet už před odjezdem. Často se totiž vrátíme domů, kde nás čeká tak akorát prázdná lednička. Nejjednodušší odpovědí je mrazák a vajíčka. Pro návrat domů si zamrazte banány, avokádo, kadeřávek nebo baby špenát, borůvky, maliny atd. Do lednice si kupte pořádnou zásobu vajec, která si po příjezdu uvaříte natvrdo a vedle zeleného smoothie, které si připravíte ze zamrazeného ovoce, dodáte bílkoviny úplně jednoduše.

Potřebujeme si ale také upravit zažívání. Důležitý je především příjem vlákniny, který můžeme zajistit konzumací dostatečného množství zeleniny, luštěnin a jiných zdrojů. Stejně tak můžeme zjistit více o rezistentním škrobu, tedy o způsobu, kdy se ze škrobu stává vláknina a můžeme si tak kalorie v bramborách, rýži nebo těstovinách významně seškrtat. Co se vlákniny týče, nejsou po dovolené od věci ani potravinové doplňky ve formě tablet nebo rozpustné ve vodě. Další variantou, jak zažívání nastartovat a upravit, je jablečný ocet. Zkuste první týden o návratu z dovolené začít den tak, že si do sklenice vody (cca půl litru) rozmícháte „panáka“ jablečného octa. Toto bychom měli vypít hned po probuzení, snídaně by měla následovat cca hodinu po požití tohoto lektvaru.

Měli bychom alespoň na chvíli zapomenout na sladká jídla a pití, alkohol a fast food. Přesně to jsou totiž potraviny, které nám nedělají dobrou službu, i když při správné životosprávě jednou za čas nijak extra neublíží. Jenomže my jsme si teď životosprávu narušili, tak je třeba přijmout opatření. Alespoň měsíc po návratu z hříšné dovolené bychom měli tělo zvykat jen na „to dobré“ a nezatěžovat ho nadbytečnou prací.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie