Zobrazit přihlášovací formulář

5 běžných potravin, které nám ničí zuby. Pozor na ně!

  • Publikováno:
5 běžných potravin, které nám ničí zuby. Pozor na ně!

Odmalička nám vtloukají do hlavy, že sladké sodovky, cukrovinky a tak dále jsou špatné pro naše zuby. Víme, co nám ubližuje, o zuby se staráme, pravidelně používáme zubní nitě, pasty, mezizubní kartáčky, ústní vody. Ale věděli jste, že cukry a kyseliny, které našim zubům škodí, jsou obsaženy i v naoko nevinných potravinách? Tady je pět z nich a zároveň taky pět řešení, jak poškození zubů předcházet.

Ovocné džusy, šťávy a smoothie

Ano, ovoce je prospěšné pro náš organismus, vitamíny a vlákninu potřebujeme. Ale většina ovoce obsahuje tolik cukru, že je pití džusu pro zuby stejně škodlivé jako koupel v čokoládě. Cukr obsažený v ovoci likvidují bakterie v ústech a mění ho na kyselinu, která oslabuje sklovinu a zanechává zuby velmi citlivé.

Řešení:

Pijte džusy, šťávy nebo smoothie přes brčko. Tak se šťáva nedostane k povrchu vašich zubů. A ujistěte se, že si alespoň 45 minut po pití džusu nebudete čistit zuby! Zkuste si přeplánovat snídani, protože zuby jsou po kontaktu s ovocem (převážně citrusy) oslabené a náchylnější k poškození. Kartáčkem si pak doslova obrušujete sklovinu.

ZAPOJTE SE DO TESTOVÁNÍ

Toužíte mít krásné a hlavně zdravé bílé zuby bez plaku a kazů? Bojujete se záněty dásní? Právě teď máte jedinečnou šanci ZDARMA získat a otestovat japonský revoluční ionizační kartáček IONICKISS s výměnnými hlavicemi. Při jeho používání budou vaše zuby o 48 % čistější a to i v těžce přístupných místech.

Více informací k testování najdete ZDE >>

 

Bílé víno

Tohle nejspíš číst nechcete, ale pravidelné pití vína se skutečně může negativně projevit na vašem chrupu. Co se viditelných známek na zubech týká, má obecně špatnou pověst spíše víno červené. Bílé víno je ovšem minimálně stejně tak škodlivé, jen nemá „zabarvovací“ schopnosti. Kyseliny ve víně ztenčují sklovinu, a zuby jsou pak náchylnější k poškození dalším pitím nebo jídlem.

Řešení: 

Společně s vínem jezte sýr! A klidně hodně – sýry jsou bohaté na proteiny, vápník a fosfor, tedy na vše, co zubní sklovina potřebuje. Méně kalorická varianta je vyplachovat si při posezení u vína ústa čistou vodou. Tak se zbavíte zbytků vína v ústech.

Sušené ovoce

Zatímco některé čerstvé ovoce je pro zuby prokazatelně dobré (především to, které obsahuje hodně vody a má tuhou slupku, např. jablka a hrušky), sušené ovoce není dobré nikdy. Nutričně je samozřejmě sušené ovoce zcela v pořádku, nicméně na malý objem ovoce zůstane stejné množství cukru. Sušené ovoce je tedy koncentrovaná cukrová bomba, která má navíc ještě „žvýkací“ konzistenci, takže na zubech ulpívá.

Řešení: 

Zbavte se zbytků sušeného ovoce v ústech a na zubech hned po jeho konzumaci. Vyčistěte si zuby, použijte zubní nit nebo mezizubní kartáček.

Marinády na maso

Máte rádi tuto silnou omáčku? Používáte ji na grilování? Vyhovuje vám její hustá a lepkavá konzistence? Pokud ano, vězte, že ji má díky množství obsaženého karamelizovaného cukru. A ten je, jak víme, zabiják zubní skloviny.

Řešení: 

Jednoduše si po konzumaci masa naloženého v barbecue omáčce vyčistěte zuby. Někteří lékaři doporučují drastičtější opatření – před konzumací naneste na zuby tenoučkou vrstvu vazelíny.

Žvýkací vitamíny

Princip je vlastně podobný jako u džusů. Kromě potenciální agresivity samotných vitamínů, obsahuje většina žvýkacích bonbónů spoustu cukru, který se ještě ke všemu na zuby lepí a zůstává na nich déle.

Řešení:

Pokud berete vitamíny, zkuste normální pilulky, nebo pokud vám vyhovuje forma bonbónů, sáhněte raději po těch rozpustných.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Rajaaana 26. 3. 2023, 16:28
No možná bych ještě doplnila pijte přes papírové brčko nějaké takové https://www.ecofol.cz/papirove-brcko-cerno-bile-prouzky-8-197-mm-detail-MXP6000101.aspx a nebo železné. Aby to bylo i ekologické když už i zdravé pro zuby.
yvetmil 14. 9. 2022, 7:18
Tak to už je brutální nanášet si vazelinu před požití masa nalozeneho v marinadě. Tady už chybí jen výplach žaludku hydroxidem sodným. Dávejte sem raději rady našich babiček než takový brak.

Kategorie