Zobrazit přihlášovací formulář

Dvacetkrát vodku, prosím!

  • Publikováno:
Dvacetkrát vodku, prosím!

Ne, vůbec neholdujeme nezřízenému požívání alkoholických nápojů. Naopak, máme pro vás dvacet způsobů, jak využít vodku jinak, než jako prostředek k odstranění zábran. Věděli jste například, že vodka odstraní pachy, odpuzuje hmyz nebo pomůže proti bolestem zubů? A to zdaleka není všechno, co nám toto oblíbené pití může nabídnout.

Vodka na vlasy. Jednoduše přidejte trošku vodky jak do šampónu, tak do kondicionéru. Vlasy budou jemnější, lesklejší a bez takzvaného frizzu. Vodka minimalizuje škodlivé účinky tvrdé vody, ale také parabenů a silikonů obsažených v šampónech. Stejně tak je vodka vynikající proti lupům. Namočte do vodky čerstvý rozmarýn, nechte dva dny louhovat a vzniklé tonikum naneste na pokožku hlavy, smyjte pak šetrným šampónem.

Popálení od kopřiv nebo medúz. Vodka zklidní pleť požahanou jedovatými rostlinami nebo živočichy. V našem prostředí se bude hodit nejvíce na popálení od kopřiv.

Pro přípravu tinktur. Tak jako bylo zmíněno v prvním bodu, funguje vodka pro přípravu tinktur mnoha druhů. Můžete v ní nechat bylinky, jejichž účinné látky se ve vodce „rozpustí“ a budou pro tělo lépe vstřebatelné. Připravíme si tak koncentrovanou medicínu na nachlazení, chřipku nebo horečku.

Odstranění pachů z oblečení. I když se v naší republice už nemůžeme vrátit z restaurace a páchnout při tom kouřem, existuje spousta jiných míst, kde kouření nikdo nezakázal. Pach cigaret, ale i třeba táborákového kouře, přepáleného oleje a dalších zlikviduje vodka v rozprašovači. A oblečení není třeba nutně hned vyprat, jako nouzové řešení bude vodka ideální!

Čisticí prostředek. Vodka je díky alkoholu excelentní čisticí prostředek. Můžeme ji použít na keramiku, chromové povrchy, zrcadla a sklo, ale také třeba na šperky nebo brýle.

Uchová čerstvé květiny. Čerstvě natrhané nebo nařezané květiny rychle vadnou. Jak tento proces zpomalit? Namixujte v rozprašovači vodku s cukrem v poměru 2:1. Touto směsí sprejujte květiny každý druhý den a uvidíte, o kolik déle vydrží.

Stahuje póry. Vodka je vynikající kamarád, když přijde na nežádoucí vřídek na obličeji. Na akné, rozšířené póry a mastnou pleť můžete použít vodku na vatovém tampónku. Při dlouhodobém používání se pleť vysušuje, ale lokální použití na začervenalý pupínek je více než žádoucí.

Repelent. Pach vodky odpuzuje hmyz, proto je ideální pro výrobu domácího repelentu. Prostá vodka stačí, pro vyšší účinek můžete přidat levanduli.

Úleva od bolesti zubů. Namočte vatový tampónek do vodky a přiložte na bolavý zub. Vodka zabíjí bakterie a úleva se dostaví skoro okamžitě (to ale neznamená, že byste neměli vyhledat zubaře!)

Osvěžovač vzduchu. Stejně, jako vodka ničí pachy na oblečení, ničí také ty ve vzduchu. V rozprašovači ji můžete použít v jakékoliv místnosti a nebojte se – její pach zmizí za malinkou chvíli. Pokud chcete, můžete do ní přidat pár kapek libovolného esenciálního oleje pro vůni.

Jak ústní voda. Díky svým antibakteriálním vlastnostem můžeme vodku použít místo ústní vody. A na rozdíl od ústní vody nebude vadit, když omylem trošku spolkneme.

Odstraňovač náplastí (a etiket). Alkohol ve vodce rozpustí lepidlo, což se hodí, když si chceme sundat náplast nebo odstranit odolnou etiketu ze skleněné lahve.

Eliminuje zápach nohou. Koupel chodidel ve vodce s vodou 1:1 pomůže odstranit nepříjemný zápach nohou, na který mnoho lidí trpí. Vodka zabije bakterie, které ho způsobují. Opakujte koupel jednou za týden.

Na opary. Pokud se vám objeví opar, můžete ho potírat vodkou – ta celou oblast vysuší a urychlí hojení.

Na mastné skvrny na oblečení. I ty vodka rozpustí (a na rozdíl od čistého alkoholu je díky nižší koncentraci v bezpečí i barva oblečení). Skvrny od oleje, rtěnky nebo inkoustu díky vodce odstraníte naprosto hladce.

Na vosy, včely a komáry. Kromě lezoucího hmyzu odpuzuje vodka také ten polétavý. Vysprejujte místnost vodkou a nežádoucí a nebezpečný hmyz do ní ani nenapadne vletět.

Na bolest hlavy a chřipku. Namočte pruh látky do vodky a přiložte jej na čelo nebo hrudník, bolest hlavy zmizí, dýchací cesty uvolní a příznaky chřipky se zmírní.

  • Tip Mimibazaru: Přišli jste o hlas a potřebujete ho? Starý a osvědčený trik operních pěvců je namočit kapesník do vodky, obložit jím hrdlo, převázat igelitem a jít spát. Ráno budou hlasivky zase jako nové.

Jako desinfekce. Na drobné ranky, štípance nebo puchýře je vodka ideální dezinfekcí. Ránu také vysuší a urychlí tak hojení. Dokonce funguje jako lokální anestetikum (nebo celkové, když ji požijete).

Jako příruční dezinfekce rukou. Malá lahvička vodky může posloužit stejně dobře jako drahé gely, které koupíme v lékárně nebo drogerii.

Na vanilkový extrakt. Vezměte lahev vodky a naložte do ní vanilkové lusky, které předtím lehce naříznete. Nechte lusky ve vodce alespoň 6 týdnů a máte vynikající, silný a domácí vanilkový extrakt.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Anýska08 11. 8. 2017, 12:12
Návod, nemáte peníze a chcete mít uklizeno?? stačí mít doma vodku a máte uklizený byt, jste skoro umytí a když je hlad a žízeň, stačí vodka... Nazdraví (C) :-D :-D :-D :-D Ne díky...
m.arketa 9. 8. 2017, 10:10
No tvl 8-| ústní voda.., pleťová voda.. :-S (zvláště doporučeno pro puberťáky ^o) ), pro jistotu příruční lahvičku s sebou (child4). Vodka do každé rodiny (koule)

Kategorie