Zobrazit přihlášovací formulář

Praktické tipy, jak naučit děti uklízet. Pomoc v domácnosti zvládnou už ti nejmenší

  • Publikováno:
Praktické tipy, jak naučit děti uklízet. Pomoc v domácnosti zvládnou už ti nejmenší

Také se vašemu dítěti nebo dětem do úklidu pokojíčku nikdy nechce a vy máte každý večer pocit, že to v něm vypadá, jako kdyby se jím prohnalo tornádo? A o tom, že by vám někdy pomohly při úklidu bytu a dalších domácích pracích, nemůže být řeč? Veďte je k tomu nejlépe už od mala, zapojte je do pravidelných prací a naučte je, že o domácnost je prostě třeba se starat. Poradíme vím, s čím vám takové malé dítě může pomoct a jak ho k tomu přimět nenásilnou cestou.

Dejte úklidu řád

I když nám to nemusí zrovna vyhovovat, rituály a rutina jsou jedna z nejlepších věcí, které můžeme svým dětem předat. Protože stejně tak, jak se nám daří navyknout je na čištění zubů, může se nám podařit navyknout je na chození spát v určitý čas, na snídani, na úklid.

Děláte velký úklid domácnosti jednou týdně? Jednou za dva týdny? Není od věci dělat ho pravidelně v ten samý den. Pak budou děti vědět, co je čeká, kdy je to čeká a jak dlouho to bude trvat. A dokonce se na to můžou i těšit. Protože děti se cítí velmi rády užitečné a potřebné!

Někdy je třeba zatnout zuby a vydržet pomalejší tempo i nižší kvalitu. Některé domácí práce nám doopravdy pomůžou, některé bychom měli hotové raději sami, ale podstatné je, že u dětí vytváříme návyk. A udělat z úklidu zábavu, dopřát dětem jejich vlastní prostředky a nástroje, to všechno bude bavit i vás. Tak se do toho pusťte!

Vysávání

Pokud mluvíme o podlahách bez koberce, i čtyřleté dítě zvládne (s kolísavou kvalitou) vysát relativně velké plochy. Jenom to bude z naší strany vyžadovat drobnou investici – bezšňůrový/tyčový vysavač, lehký, klidně s malým příkonem. Děti milují, když mají „svoje“ věci stejné, jako dospělí.

Vytírání

A stejně je na tom vytírání. Dejte dítěti vlastní kyblíček, do něj vodu s troškou přátelského saponátu, a můžete využít mrštnost malých pomocníků k vytírání na hůře dostupných místech.

Vynášení koše

Pokud třídíte odpad, je to terno nejen pro planetu. Ale také pro děti, které mohou bez obav měnit plasty a papíry (sklo a biologický/směsný odpad necháme rodičům). A klidně to můžou mít „na starost“, tyhle koše můžou být jejich zodpovědnost.

Čištění a utírání prachu

Jde zase o to zmiňované „vlastní vybavení“. Nic nám nebrání pořídit si malinký barevný rozprašovač a nechat dítě vyčistit jídelní stůl, židle, konferenční stolek. Možná to bude déle trvat, ale to nemusí být zas až takový problém.

Praní

Když se nad tím zamyslíme, praní je sled velmi, velmi jednoduchých úkonů. A tak proč si nepřizvat dítě na „pomoc“? Můžete se u třídění prádla společně učit barvy, zkoumat spolu štítky, mačkat knoflíky na pračce. A teď upřímně, většině z nás by se hodilo vědět, jak takové praní funguje, dřív, než jsme odešli z domu.

Doplňování zásob

A může to být i zábava. Vyslat dítě na průzkum, aby zjistilo, kde je třeba doplnit mýdlo, jestliže toaletní papír, jestli máme dost prostředku na mytí nádobí, ručníků… prostě všeho, co vaše domácnost jenom potřebuje. A třeba zásoby i doplnit a podat hlášení!

Úklid opomíjených míst

Vyčistit klávesnici, vytřít pod ledničkou, proplazit se pod stolem a uklidit podlahu pod lavicí… spoustu věcí musíme udělat, ale nejsou naší prioritou. Kdežto děti? Ty je zvládnou levou zadní, navíc mnohem pohodlněji než my.

Skládání ručníků, utěrek, ale i třeba svého vlastního oblečení

Ideální pomoc, kterou mohou děti přispět. Smotat ponožky, poskládat ručníky, utěrky, postarat se o vlastní oblečení, zanést si ho na místo. Není to nic, co by dítě nezvládlo, a nám to doopravdy pomůže.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Denelkav 2. 4. 2024, 18:43
Můj syn ve 4 letech vysaje bez problémů byt, hrozně ho to baví, takže máme vysáto téměř denně.
Janaen 5. 9. 2017, 21:20
Každé ráno děti najdou na svém místě u stolu u snídaně papír s úkoly, co je třeba ten den udělat. Už několik let praktikuji úklid podle Fly lady, takže jde u nás opravdu jen o rutinu a drobné věci. Funguje to, jelikož co je psáno, to je dáno :-)
Aja10 4. 9. 2017, 8:56
Hm, a jak donutit puberťáka, aby uklízel? Všechny děti mi jako malé šlapaly co se týká úklidu jako hodinky, ale puberta byla moje smrt, skoro ,-)
plamenek 3. 9. 2017, 8:35
Nelíbí se mi ten titul. Jak přimět děti pomoci. Taky by tam mohlo být " Jak přimět pomoci manžela" Od malinka běžně uklízeli se mnou hračky atd. Jinak nebyl Večerníček atd.Paradoxně mi nejvíce pomáhali ve věku 15 a 13 let.Měla jsem letní brigádu v zelenině a žádnou pomoc jsem nežádala. Jenže je bavilo jezdit v náklaďáku s mým otcem a vozit bedny ze skladu,jezdit s ním po pěstitelích a nakupovat.. Když byli synové menší a vyváleli se v blátě a kalužích,nebo projížděli na kole kaluže. Žádná pračka,museli si vyprat ve vaně ručně obahněné oblečení.( Jasně,že jsem to pak doprala v pračce,což neviděli), ale dobře věděli,že se samo nic nevypere,neuklidí atd.Tady je stále normální,že žena chodí do práce a celá domácnost je na ní.S manželem jsme vychovali dva kluky,kteří si poradí s každou prací a nemají problém.
evicela 3. 9. 2017, 13:59
@plamenek (Y) přesné, pak se divme že 20 let slečna čí kluk neumí lautr nic a kouká jako puk že musí to či ono, taková matka která dítě nic nenaučí plete bič nejen na sebe ale i na budoucího partnera či partnerku dítěte, já bych se styděla pokud by moje děcko bylo lenošné a nic neumělo, asi tak (hello)
vycky333 21. 8. 2017, 18:04
Jako děti, jsme uklízet musely, nebavilo nás to, ale braly jsme to se sourozenci jako něco normálního. Nechápu, že pro dnešní děti je to něco nestandardního. Děti by se měly vést k pořádku už od malička a rodiče by měly být v této věci důslední. Je normální a naprosto v pořádku, že si dítě po sobě uklízí v pokojíčku i v jiných částech domácnosti. Maminky dělají chybu, že pro urychlení, to radši udělají samy a na to si dítě velmi rychle zvykne :)
evicela 22. 8. 2017, 9:11
@vycky333 konečně zdravý názor, děkuji, já to taky nechápu, dotazy typu- naše Anička nechce uklízet, co mám dělat? jaksi nepobírám
mark66 17. 8. 2017, 22:09
Mně by zajímalo jak desetileté dítě donutit, aby uklízelo :-)
tulsavi 18. 8. 2017, 19:22
@mark66 My se každý všední den vracíme domů v půl sedmé. Na to, aby pak ještě uklízeli děti není čas. Já udělám večeři, manžel šprtá se synem (2. třída). Pak jdou hned děti spát. O víkendech jezdíme k rodičům nebo za nějakým zážitkem. Uklízím dopoledne - jsem 2x v týdnu doma do půl dvanácté. Ale přesto syn alespoň vynáší koš - směsný, tříděný máme přes rušnou ulici. Dcera 6 let zalévá kytky. Oba skládají ponožky. U nás není čas ani na ten počítač, aby je to nalákalo. Tereza
evicela 18. 8. 2017, 18:01
@mark66 *-) tak 10 leté děcko snad už chápe že uklízet se musí a je samozřejmost že má své povinnosti jako každý v rodině(samozřejmě úkol dle věku) může vyndávat myčku, pračku, vynést smetí ,utřít prach, jít nakoupit drobný nákup atd, mělo by to být samozřejmé, ne že mamina vše udělá, když rodič neví jak přinutit 10leté děcko , co bude asi dělat a čím ho přinutí třeba v pubertě?Neuděláš? Tak žádné výhody, nedostaneš kapesné, seberu ti tablet aj, snad si rodič poradí, kdy ? když ne teď? ,-)
marteska 18. 8. 2017, 9:42
@mark66 Běžný nepořádek, pro mého syna pořádek, v jeho pokoji neřeším. Syn má své povinnosti, které sice s brbláním, plní. Nedávno jsme se domluvili, že strávený čas, který věnuje něčím na víc při úklidu, tak ten samý čas může strávit na počítači. Vytřel celý byt, prý mu to trvalo dvacet minut, tak byl na počítači o dvacet minut déle. On byl spokojený, já také.

Kategorie