Zobrazit přihlášovací formulář

Darování krve – pro a proti

  • Publikováno:
Darování krve – pro a proti

Kdo by o tom nepřemýšlel. Darování krve je jedna z nejpřijatelnějších forem „charity“, kterou si umíme představit, nejsou to peníze, u kterých si občas nejsme jistí, kam vlastně dorazí, je to něco, co s největší pravděpodobností doopravdy pomůže. Ale víme toho o darování krve dost? Je to pro naše zdraví výhoda nebo naopak zátěž těla? A jak vypadá takové první darování krve?

Kdokoliv kdy chtěl „nějak pomoct“ společnosti, určitě přemýšlel také nad darováním krve. Za jakou jinou dobročinnost dostanete den placeného volna? Ale to zdaleka není jediná výhoda.

  • I přes moderní medicínu nese příjemce krve jisté riziko. Metody na odhalování například vzácných nemocí, kterými potenciálně trpí dárce, ještě nejsou stoprocentní, naštěstí už nejde tak moc o život, jak šlo dříve.

Pozitiva pro dárce

Darování krve má pro dárce několik výhod, některé z nich jsou spíš pro zábavu, ale jiné ovlivňují naše zdraví.

  • Podle jedné americké studie je u dárců krve o celých 88 % nižší riziko infarktu! Jde jednoduše o to, že s krví odchází z těla i železo, které by jinak mohlo nepříznivě ovlivnit stav myokardu. Díky odstranění železa je podle jiné studie u pravidelných dárců krve nižší také riziko některých typů rakoviny.
  • Nezanedbatelnou výhodou jsou pravidelné zdravotní prohlídky. Pokud chodíte darovat krev pravidelně, na žádné z návštěv vás nemine vyšetření fyzického stavu a krevní testy. A upřímně, kdo by na preventivní prohlídky chodil tak často?
  • Kromě zdravotní prohlídky se dozvíte také svou krevní skupinu, nicméně krevní testy mají i jiná pozitiva. Pokud je dejme tomu vaše sexuální chování lehounce rizikovějšího charakteru, krevní testy pro dárce obsahují také testy na HIV, syfilis nebo žloutenku. A při podezření je tak nějak mentálně (nikoliv morálně) přijatelnější jít darovat krev, než jít na placené konkrétní testy.
  • Možná jste nevěděli, ale každé odběrové centrum se o své dárce stará velmi hezky. Je třeba kompenzovat akutní ztrátu krve, což se děje nejlépe cukrem. Takže před a po darování dostanete spoustu sladkostí, pití a jiných dobrot. Tím to ale nekončí. Prvodárci bývají obdarovaní více, většinou se jedná o reklamní předměty, vitamíny a další maličkosti. Každému se ale dostane náhrada jízdného (i autem, když přinesete technický průkaz vozidla).
  • Ztrátu krve tělo kompenzuje několik týdnů až měsíců. Stimulace krvetvorby je poměrně sporná věc, nicméně tady platí, že si to každý musí vyzkoušet sám.

„Dlouho jsem chtěla darovat krev, jakmile jsem se jednou odhodlala, rovnou jsme se nechala zapsat také do registru dárců kostní dřeně. Měla jsem trošku strach, protože jsem přijela autem a obecně mám nízký tlak, ale s velkým podivem jsem na sobě darování půl litru krve nijak nepoznala. Nebylo mi slabo, mdlo ani nic takového (což asi bylo tím neuvěřitelným přísunem cukru po darování). A ještě jsme si s kamarádkou zašly na tučné, sladké a vynikající kafe, ze kterého jsme neměly ani trošku špatný pocit.“

Zdena, 41

  • Nesmíme opomenout dobrý pocit, který člověk z takového skutku má.

„Šla jsem darovat krev, aniž bych si o tom moc dopředu zjišťovala. Byla jsem až překvapená, kolik věcí jsem dostala – od jídla po dárky, stravenky atd. Měla jsem z toho až špatný pocit, přišla jsem s dobrým úmyslem a odhodláním trošku pomoct a odcházela jsem s igelitkou plnou dárkových předmětů, stravenkami a poukázkou na kafe.“

Zdena, 41

  • A bonus na závěr – na darování krve máte u zaměstnavatele nárok na den placeného volna! Je to totiž tzv. úkon v obecném zájmu. Jenom se připravte, není to záležitost, kterou máte za půl hodinky odbytou. Rezervujte si tak dvě až tři.

Není ale všechno zlato

Na stránkách každého odběrového centra najdete všechny stavy, které vylučují dárcovství krve. A není jich málo. Nejde jen o nemoci těla, ale také například historie mentálních onemocnění v rodině, přisáté klíště, v nedávné době pořízené tetování nebo třeba nová plomba. Mezi další málo známé kontraindikace patří například různá očkování nebo třeba pevná sádra nebo obvaz.

Darování krve vám taky může udělat fyzicky ne zrovna dobře. Můžete se po něm cítit malátní, slabí, bezprostředně dokonce omdlít – i proto po darování ještě nějakou dobu setrváváte v odběrovém centru. A pokud jste zvyklí cvičit, je možné, že nebudete mít takovou sílu, na jakou jste u sebe zvyklí. Přece jen, je to poměrně nepřirozený zásah do těla.

  • Po prvním odběru krve vás čeká návštěva praktického lékaře, který musí potvrdit, že mu není známá překážka, proč byste neměli darovat krev. Až s jeho potvrzením se můžete stát plnohodnotným dárcem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Gabogabo 11. 9. 2017, 16:28
No sama za sebe - bych se zastavila u věty - nevím proč je zařazena v kolonce "pozitiva pro dárce" Ztrátu krve tělo kompenzuje několik týdnů až měsíců. Stimulace krvetvorby je poměrně sporná věc, nicméně tady platí, že si to každý musí vyzkoušet sám. a jen dodám, že dárce plazmy je na tom ještě o něco hůř. Kdysik dávno - když jsem byla ještě mladá a blbá a slyšela všude kolem sebe že zdravotní sestra je hlavně poslání - tak jsme se na to hromadně na pracovišti dali. Během 2 odběrů nám to bylo zakázáno vedením - jak se na pracovišti rozjela nemocnost (hlavně imunitní) - to bylo k neuvěření... P.S. svoji krevní skupinu znám, sladký nejím, sexuální chování nemám ani trošku rizikovější, preventivky nezanedbávám, proti žloutence jsem očkovaná, železo z krve bych teda nerada ztrácela, den volna mě netrápí - páč dělám sama na sebe... a zmeškám budu muset stejně dohnat, proplacení jízdného - jen blb by po "upířím zásahu" sedal za volant takže jediné co zbylo je ten dobrý pocit - a uznávám ten je občas k nezaplacení - ale jinak dost blbě napsanej článek
pepca 8. 9. 2017, 18:17
Minulý měsíc jsem měla 40. odběr, chodím 20 let na stejnou transfuzní stanici. Chovají se k nám hezky,ale že by měli pro nás spoustu dobrot a sladkostí ? *-) *-) *-) Před odběrem rohlík a čaj a po džus a kafe ,-) ,-)No třeba to chodí jinde jinak, kvůli odměně za dobroty to nedělám (H) (H) (Y) [A]
KAČKA LUCKA KAČENKA 12. 9. 2017, 18:52
@pepca jj, chodí, třeba páreček a křupavý rohlík po odběru (jidlo)
Járinkaa2 11. 9. 2017, 9:52
@pepca Manžel daruje krev už 20let,někdy i navíc mimo odběr,když potřebují,stále na stejné stanici.Vždy dostává balíček - kaštany nebo tatranku,pečivo,balíček šunky či sýru,mazací sýr,paštiku.Odečet z daní nevyužívá a kvůli balíčku to také nedělá,na odběry se dopravuje sám na vlastní náklady. Je zapsaný i jako dárce kostní dřeně. Má velké štěstí,že takto může pomáhat nebo jednou bude moci pomoct.Myslím,že každý zdraví jedinec by se měl minimálně zapsat jako možný dárce kostní dřeně. (F)
Nadys 10. 9. 2017, 14:31
@pepca (smich) přesně tak , to zas psal nějaký pisálek (smich) s žádnými sladkostmi jsem se nesetkala, a klasicky vždy rohlík , maximálně byla někdy tatranka , ale ne spousty teda sladkostí, pak štáva a kafe. ,-)
HamJan 7. 9. 2017, 20:13
Krev chodím darovat pravidelně a za měsíc mám dostat Jánského zlatou plaketu za 20 odběrů. Moc se mi líbíila jedna firemní akce,kdy na transfuzní stanici naběhlo 20 lidí ve stejných tričkách a vzájemně se podporovali a hecovali a po absolvování odběru nastoupil pan vedoucí a každému dal sedmičku červeného (clamp)To je aspoň motivace.Jediné co mě mrzí je, že jsem tak dlouho přemýšlela o registru kostní dřeně až jsem prošvihla hranici 35 let.To už sice nedoženu,ale krev budu dávat i dál

Kategorie