Zobrazit přihlášovací formulář

Sezóna červené řepy

  • Publikováno:
Sezóna červené řepy

Beta vulgaris neboli červená řepa je u nás velmi populární kořenová zelenina. Kdo by si je nepamatoval ze školních jídelen, kdy jsme ji dostávali jako ne zrovna oblíbenou přílohu k hlavním jídlům. Ale ať už na ni vzpomínáme v dobrém, zlém nebo ji máme rádi, měli bychom pro ni ve svém jídelníčku udělat místo. Protože její léčivé účinky jsou známé už z dob antiky a do dnešních dní se nijak nezmenšily.

Červená řepa je extrémně variabilní zelenina. Můžeme ji vařit, nakládat, péct, odšťavovat, dokonce grilovat a třeba konzumovat i její nať. Je rozšířená po celém světě, zvlášť ve východní Evropě, Severní Americe a Asii. Její původ je pravděpodobně ve středomoří, ale historie této dvouleté rostliny je sice zajímavá, nicméně pro nás jsou užitečné i jiné informace.

Co řepa obsahuje?

Dalo by se to shrnout do těchto kategorií – vitamíny, barviva, vlákninu, na zeleninu nebývale vysoký obsah bílkovin a minerály. Jde především o hořčík, draslík a železo, vitamíny C a E (velmi účinné antioxidanty). I když už jsme ji zmiňovali, vlákniny není nikdy dost – a řepa jí je plná. Pomáhá nám tak se zažíváním a imunitou.

S čím nám tedy řepa pomůže?

Anémie. Červená řepa je naládovaná železem, takže pro osoby s chudokrevností ideální volba.

Prevence rakoviny. A to ne jen obsahem vitamínů, ale především díky obsahu červeného barviva betakyanin. Toto červené barvivo bojuje proti již existujícímu bujení, také ale i jako prevence jeho vzniku.

Zdravé srdce. Červená řepa je požehnáním na kardiovaskulární problémy, díky zpevňování cévních stěn a snižování krevního tlaku významně redukuje riziko vzniku a rozvoje kardiovaskulárních potíží.

Hubnutí a zažívání. Pomůže nám především díky dvěma věcem – vláknině a příznivému působení na nervový systém, a tedy i na činnost střev. Díky svému složení a relativně nízkému glykemickému indexu je řepa skvělá volba i z dietního hlediska.

Těhotenství. Červená řepa v těhotenství je naprosto ideální potravinou. Krom obsahu železa, které každá nastávající maminka potřebuje trošku víc, má v sobě řepa také kyselinu listovou, další nepostradatelnou látku pro maminky a vývoj plodu.

Kvalita pokožky a pleti. Díky významnému zastoupení antioxidantů bojuje červená řepa proti působení volných radikálů, tedy i proti předčasnému stárnutí pokožky.

Kvalitní trénink. Díky kombinaci železa a ostatních minerálů, vitamínů a jiných látek dokáže červená řepa zlepšit využití kyslíku ve svalech a jejich celkové zásobení, takže zefektivní každý trénink – jak kardio, tak posilování.

Funkce mozku. Díky příznivému působení na nervový a kardiovaskulární systém má červená řepa příznivé účinky také na průtok krve všemi částmi těla, včetně „hlavy“. Působí tak jako prevence například demence, ale zlepšuje taky kognitivní funkce lidí každého věku.

Detox. Zbavení těla různých nečistot je moderní téma, ale červená řepa to dělá doopravdy – protože stimuluje funkci jater, která filtrují krev. Šťáva z červené řepy je také vynikající pro ty, kdo zatěžují játra a ta jim buď tuční, nebo tvrdnou (například při alkoholismu).

Sexuální zdraví. Veškerá souvislost s kvalitním prokrvením je nám jasná. Ale červená řepa obsahuje také bor, prvek, který v našem těle mimo jiné stimuluje také produkci pohlavních hormonů

  • Pozor! Barviva červené řepy jsou velmi silná, proto je možné, že se vám zabarví jak stolice, tak moč (řepa má i lehce močopudné účinky). Tak vás možná čeká nepříjemné překvapení a trocha obav, ale jen o doby, než si vzpomenete, že jste řepu jedli!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie