Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na bolest v krku?

  • Publikováno:
Jak na bolest v krku?

Nikdo není rád nemocný. Počasí je ale neúprosné, přechod z babího léta do podzimních plískanic je téměř jistou zárukou toho, že se nám nějaké to nachlazení jen tak nevyhne. A i když jsou rýma, kašel a teplota nejčastější projevy, bolest v krku je za nimi v těsném závěsu. Málokdo se žene s nachlazením k lékaři, ale přece jen – nějakou péči bychom si zasloužili. Jak na bolest v krku hezky podomácku?

Kloktání slané vody. Sůl nám pomůže zklidnit podráždění a odplaví pryč nežádoucí bakterie. Rozpusťte lžičku soli v teplé nebo vlažné vodě a kloktejte 3 – 4x denně. Pokud nemůžete vystát slanou chuť, můžete přidat malinko medu.

Pijte česnekový čaj. Česnek je přírodní antibiotikum, navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které posilují naši imunitu a bojují proti zánětu. Zalijte nahrubo nakrájený čerstvý česnek vařící vodou, nechte chvilinku stát a česnek vyjměte. Do stále horké vody dejte sáček svého oblíbeného čaje a lžičku medu. A pijte, kolik jen hrdlo ráčí.

Pomůže skořice. Kromě antioxidantů má skořice také štiplavé aroma, které pomůže pročistit dutiny a rozpustit hlen. Vložte dvě až tři celé roličky skořice do vroucí vody a nechte asi 3 minuty povařit. Vyjměte skořici a vodou si zalijte oblíbený čaj. Oslaďte a popíjejte dle libosti!

Nepodceňujte vývar. U vývaru zdaleka nejde jen o to, že je teplý, příjemný do hrdla a dodá vám nějaké živiny, i když nemáte na nic chuť. Poctivý vývar obsahuje také hodně sodíku a dalších minerálů, které přispívají k boji proti zánětům.

Zázvorová voda. Ta je obecně velký zázrak. Krom toho, že působí příznivě na zažívací trakt, působí protizánětlivě, dezinfikuje hrdlo, bojuje s bakteriemi, podporuje prokrvení a okysličení. Očistěte a oloupejte kořen zázvoru, nakrájejte ho na jemné plátky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vody a povařte okolo 5 minut. Pro chuť a větší účinek můžete na poslední minutu přidat kolečko citrónu. Nechte vodu chvíli zchladnout, doslaďte medem a pijte ještě horké!

Investujte do zvlhčovače vzduchu. Suchý vzduch bolesti v krku rozhodně nepomáhá. Vlhký vzduch se nám lépe dýchá, nedráždí tolik ke kašli. Do nádoby zvlhčovače mžeme přidat pár kapek eukalyptového oleje, který nám uleví od ucpaných dutin.

Jablečný ocet. Není to nejlahodnější varianta, ale pomáhá. Vzhledem k vysoké kyselosti ocet bezpečně zabíjí bakterie, takže smíchejte ve sklenici vlažné vody lžíci jablečného octa a lžičku medu a vypijte. Stejně tak můžete touto směsí i kloktat, odvede stejně dobrou práci – kloktání je obzvláště doporučené, pokud vás pálí žáha nebo trpíte dalšími, podobnými potížemi.

Dejte si lžičku medu. Med má antimikrobiální vlastnosti, takže pokud se necítíte na ocet, můžete začít s medem. Jen dejte pozor, ať si dopřejete kvalitní med!

  • Udělejte si nanuky. Jak už jsme psali dříve, na bolest v krku paradoxně pomůže spíš chlad než teplo. A tak si můžete udělat vlastní verzi první pomoci při bolesti v krku. Smíchejte plechovku kokosového mléka, přidejte lžičku matcha (mača) čaje, dvě lžíce medu, lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Vše pořádně rozmíchejte (ideálně v mixéru). Směs nalijte do formiček, přidejte špejli a je to! Zamrazte alespoň na 4 hodiny a konzumujte dle libosti. Ideální na bolest v krku pro děti!
  • Už jste vyzkoušeli angínovník?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie