Zobrazit přihlášovací formulář

Znáte angínovník? Kráska v květináči si poradí s bolestí v krku a afty, je také skvělou prevencí

  • Publikováno:
Znáte angínovník? Kráska v květináči si poradí s bolestí v krku a afty, je také skvělou prevencí

Že jste o něm ještě neslyšeli? Určitě si ho pořiďte! Nejen, že si vyzdobíte domov nádherně kvetoucí pokojovou rostlinou, ale získáte také velkého spojence při boji s různými zdravotními neduhy. Angínovník je totiž nepostradatelným pomocníkem při léčbě kašle, bolesti v krku, infekce močových cest, ale třeba také revmatismu nebo nadýmání.  

Iris domestica, belamcanda chinensis neboli angínovník čínský, někdy nazývaný také jako leopardí květina, je nenáročná trvalka, kterou můžete pěstovat jak na zahradě, tak doma v květináči. Dorůstá výšky přes 60 cm, má krásné žluté až oranžové květy s „leopardím“ vzorem a doopravdy se vyplatí mít ji po ruce. Pochází z východní Asie, je součástí tradiční čínské medicíny a zaslouží si, abyste jí věnovali trochu více pozornosti.

Jak a s čím pomáhá

Angínovník obsahuje belamcadin a tectoridin, vysoce účinné glykosidy, dále pak třísloviny, silice (éterické oleje) a zásadité organické sloučeniny alkaloidy, o jejichž působení toho ještě moc nevíme, co ale víme je, že v rostlinách plní obrannou a detoxikační funkci.

Tyto látky tak umí dezinfikovat a hojit sliznice, rozpouštět hleny, ozdravovat hlasivky, mírnit afty a obecně působit dobře na ústní dutinu. Když připojíme ještě fakt, že můžeme připravit odvar z oddenku, získáme pomocníka v boji proti zácpě a nadýmání, revmatismu. Odvar působí močopudně, takže je ideální, pokud se potřebujeme zbavit infekcí močových cest.

Způsoby využití

Ty jsou v zásadě tři. Z rostliny využít můžete konečky mladých listů (cca 3 cm) a oddenky.

  • Listy angínovníku

Čerstvě utržené listy žvýkejte (nepolykejte). Po dobu asi půl minuty žvýkejte mladý list, ne ovšem častěji než zhruba pětkrát denně. Látky v angínovníku jsou velmi silné, proto můžete být napoprvé zaskočení intenzitou pálení (toto se týká především kuřáků). Listy žvýkejte také kdykoliv máte pocit, že byste mohli onemocnět – angínovník je totiž i vynikající prevence!

  • Oddenek angínovníku

Z něj si můžete připravit odvar a popíjet ho při výše zmíněných obtížích.

  • Tinktura z angínovníku

Oddenek nebo semena můžete naložit do alkoholu a vzniklou tinkturu využívat jako kloktadlo, popřípadě k mazání bolavých kloubů nebo namožených svalů.

Varování

Látky v angínovníku mají intenzivní účinky. Proto by ho neměli užívat alergici, těhotné a kojící ženy, popř. jedinci přecitlivělí na některou ze složek. Pokud si nejste jistí, jestli je angínovník pro vás to pravé, můžete vyzkoušet malinký kousek listu (a připravit se na poměrně silný zážitek postupně), nebo se poradit s lékařem.

NÁŠ TIP

K angínovníku si určitě pořiďte i rýmovník. Ten je dobré mít v každém pokoji. Pak už si na vás totiž hned tak nějaká nemoc nepřijde!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie