Zobrazit přihlášovací formulář

Průvodce používáním kokosového oleje

  • Publikováno:
Průvodce používáním kokosového oleje

Průvodce používáním kokosového oleje

 

O zázraku jménem kokosový olej slyšel asi už každý. Patří mezi tzv. superpotraviny, tedy potraviny s mimořádným účinkem na lidské zdraví. Některé metody jeho použití vám usnadní život, poslouží krásným vlasům, pokožce a mnohému jinému. Připravili jsme pro vás souhrn praktických, méně praktických i vyloženě neobvyklých použití kokosového oleje. Spoustu metod jsme pro vás také vyzkoušeli, tak nepřehlédněte naše tipy!

Panenský kokosový olej je velice univerzální potravina. Kromě využití v teplé i studené kuchyni, ale také jako vlasová a tělová kosmetika. Kokosový olej by měl být zastudena lisovaný z mladých kokosových ořechů, bez jakýchkoliv jiných příměsí.

Proč panenský?

Pokud se rozhodnete ke koupi kokosového oleje, určitě sáhněte po panenském, zastudena lisovaném. Jiné (a většinou levnější) varianty kokosového oleje se před lisováním zahřívají a fermentují, aby bylo množství získaného kokosového oleje co největší. Při takovém zacházení nebo dokonce při ztužování kokosového oleje se jeho pozitivní účinky ztrácí.

KOKOSOVÝ OLEJ V KUCHYNI

Kokosový olej má skvělou chuť i vůni, ale pozor – není sladký! K dispozici je také varianta bez vůně a typické kokosové chuti, ale čím víc zásahů, tím míň benefitů. Obsahuje vitamíny A, C a E, mastné kyseliny prospěšné lidskému tělu a kyselinu laurovou, která je obsažena v přírodních látkách (např. i v mateřském mléce) a zrychluje metabolismus.

Kokosový olej je tepelně stabilní, proto je vhodný na smažení (nepřepaluje se) a neprská. Kokosový olej má specifickou chuť, která se hodí zejména:

  • Pro orientální kuchyni (thajskou, indickou)

  • Na smažení palačinek, lívanců a jiných sladkých pokrmů.

  • Do ovesné nebo rýžové kaše, na nákypy…

  • Při pečení vánočního cukroví.

Tip Mimibazaru: Kokosový olej je v pevném skupenství (představte si ho jako sádlo), ale už při teplotách kolem 21 °C taje, takže je z něj kapalina. Toto nám může trošku zavařit, pokud přidáme kokosový olej do studeného jídla (např. z ledničky). V takovém případě vytvoří olej hrudky!

Redukční dieta

Kokosový olej je vysoce účinný také při redukci hmotnosti. Energie se z něj uvolňuje postupně, takže na dlouho zasytí. V těle se neusazuje (na rozdíl od většiny jiných tuků), protože se rozkládá na glukózu, kterou tělo spálí. Velkým benefitem je, že neobsahuje vůbec žádný cholesterol.

KOKOSOVÝ OLEJ PRO KRÁSU

Vlasy

Kokosový olej velmi dobře poslouží suchým vlasů s roztřepenými konečky. Dokáže pokožku hlavy naprosto zbavit lupů a dokonce zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje jejich rychlý růst. Jak jej aplikovat?

  • Jako minutovou masku – naneste kokosový olej pečlivě po pramenech na celé vlasy včetně pokožky hlavy. Vlasy sepněte, dejte na ně „koupací čepici“ nebo igelitový sáček a zhruba minutu zahřívejte fénem. Opláchněte.

  • Jako celonoční masku – stejný postup, jen nemusíte vlasy balit do igelitu – nechte olej působit co nejdéle! Stáhněte vlasy do volné gumičky, dejte na polštář například ručník a ráno vlasy důkladně umyjte.

  • Ke kořínkům – naneste kokosový olej na celé dlaně a vmasírujte ho rovnoměrně do pokožky hlavy. Nechte působit tak dlouho, jak to bude možné, přes noc, přes odpoledne, kdy se nikam nechystáte… Taková péče podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a ozdravuje vlasovou pokožku, takže se můžete nadobro zbavit lupů!

  • Jako finální péči – použijte malé množství kokosového oleje na konečky vlasů jako finální úpravu, pokud máte vlasy suché a poškozené.

Tip Mimibazaru: Kokosový olej nanášejte vždy na suché vlasy!

Tip Mimibazaru: Kokosový olej doopravdy mastí. Může být trochu problém ho z vlasů pořádně vymýt, doporučujeme umýt si hlavu šampónem alespoň 2 – 3x, vždy jen napůl opláchnout a přidat nový. Proplachujte vlasy dlouho!

Tip Mimibazaru: Po aplikaci masky z kokosového oleje vstřebávají vlasy mnohem lépe, protože jsou doopravdy čisté. Aplikujte kondicionér (nebo masku) ideálně v BIO kvalitě a nechte působit trochu déle, než jste zvyklí.

Tip Mimibazaru: Opatrně s aplikací na suché vlasy. Pokud používáte kokosový olej jako finální péči, použijte ho doopravdy jenom malé množství a v žádném případě neaplikujte ke kořínkům, vlasy doopravdy mastí.

Pleť

Kokosový olej má antibakteriální účinky, intenzivní vyživující vlastnosti a dodává pleti spoustu důležitých látek. Proto se hodí zejména na:

  • Odličování – odlíčí i voděodolný makeup! A zároveň bojuje proti vráskám.

  • Noční péče – použijte kokosový olej místo běžného krému, pleť bude vyživená a překvapivě ne mastná.

  • Denní péče – naneste malinké množství kokosového oleje na vyčištěnou pleť obličeje a nechte působit zhruba 5 – 10 minut. Teprve poté naneste makeup.

Péče o tělo

Pro své vyživující a regenerační schopnosti můžeme v péči o tělo využít kokosový olej jako:

  • Peeling – smíchejte kokosový olej s třtinovým cukrem. Pokud použijete hrubší cukr, peeling používejte na chodidla, pokud jemnější, můžete použít na celé tělo.

  • Holení – použijte kokosový olej místo pěny na holení nebo sprchového gelu. Můžete použít jak za sucha, tak ve sprše nebo vaně. Skvělou výhodou toho typu holení je, že pokožka zůstane vyživená, hebká a jemná – není třeba nanášet tělové mléko nebo krém.

  • Zuby a nehty – kokosový olej bělí zuby a odstraňuje zažloutlé skvrny z nehtů. Pokud olej jemně vmasírujete také kolem nehtového lůžka, změkčíte si kůžičku, která pak půjde lehce odstranit.

  • Vyživující péče – používejte kokosový olej tak jako běžné tělové mléko.

  • Masážní olej – využijte jeho příjemnou vůni a skvělé vlastnosti i pro chvíle relaxace!

Tip Mimibazaru: Kokosový olej se dobře vstřebává, je třeba mu ale dopřát trochu času. Proto se neoblékejte hned po jeho aplikaci, jinak vám oblečení kokosovým olejem nasákne.

Tip Mimibazaru: Pokud použijete kokosový olej místo pěny na holení např. ve vaně nebo sprchovém koutu, připravte se na to, že bude třeba vyčistit mastný film, který olej vytvoří. K tomu můžete použít např. jedlou sodu.

Tip Mimibazaru: Nepoužívejte kokosový olej jako péči o miminka. Jejich pokožku vysušuje!

KOKOSOVÝ OLEJ PRO ZDRAVÉ TĚLO

Kokosový olej působí na zdraví vně i zevnitř. Při jeho konzumaci dodáváme tělu spoustu prospěšných látek, ale při péči o své zdraví využíváme také jeho antibakteriální a antimykotické účinky. Jak?

Proti zubnímu kazu – vyplachujte si ústa kokosovým olejem, zabraňuje vzniku zubních kazů.

Bakterie, mykózy, kvasinky – výtečně účinkuje kokosový olej také při potížích s obtížnými infekcemi.

Na i po opalování – kokosový olej má slabý přirozený UV filtr, takže ho můžete využít jako olej na opalování. Ale pozor – jeho ochrana není moc silná! Ideální je ovšem jako olej po opalování. Vyživuje, zklidňuje a zjemňuje pokožku.

Lubrikační gel – kokosový olej se dá využít i tímto způsobem. Vzhledem k tomu, že má antibakteriální účinky, zamezuje vzniku různých mykóz a infekcí (dokáže účinně bojovat také proti chlamydiím nebo herpes viru, a to díky obsahu kyseliny kaprinové). Pozor ovšem na použití kokosového oleje společně s kondomy – olej narušuje strukturu latexu.

Používáte kokosový olej? A jaké jsou vaše zkušenosti? Doporučili byste ho? Překvapil vás, zklamal, potěšil? Podělte se s ostatními!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

scrasty 26. 7. 2015, 21:24
adminka Lucka 28. 7. 2015, 11:12
@scrasty Článek se ale týká kokosového oleje, ten je získáván z kokosových ořechů (F)
Puritas 26. 7. 2015, 16:55
Skvělý a levný kokosový olej je nawww.puritas.cz (Y)
KamilkaC 26. 7. 2015, 7:42
Kokosový olej používám několik let, na vlasy je naprosto dokonalý, vlasy mám dlouhé pod zadek a je to jedine, co jsem kdy na ně dala když pominu kvalitní šampon. Take ho vřele doporučuji na ředění čokolády, stačit jedna plna kavova lžička na 100g hořke čokolády (Y) (L)
barbinecka37 22. 7. 2015, 16:12
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Joelle 22. 7. 2015, 14:04
Kokosový olej je super na všechno....jen s použitím na pleť..tento olej patří mezi velmi komedogenní oleje, takže třeba vzít v úvahu

Kategorie