Zobrazit přihlášovací formulář

Léčivá moc česneku

  • Publikováno:
Léčivá moc česneku

Česnek patří k české (a nejen české) kuchyni naprosto neodmyslitelně, není skoro ani možné, abychom se s ním nesetkali. Ale zatímco mnoho z nás ho používá jako ingredienci při vaření a slaném pečení, naše pozornost by se měla soustředit také na jeho léčivé účinky. Protože jich je doopravdy hodně a rozhodně bychom mu měli dát šanci – nevyléčí jen nachlazení, ale slouží jako prevence rakoviny, stará se o náš krevní tlak a zažívání. A pokud nás odrazuje česnekový dech? I na to máme řešení!

Česnek kuchyňský neboli česnek setý je plodina známá průřezem historií na celém světě. Jako přísada do jídla je používán odedávna, stejně tak je ale využíván jako zdroj léčivých látek a jako prevence a pomoc při mnoha nemocech. Od starého Egypta, Řecka, Říma a přes všechny kultury i civilizace až do dnešních dob. Zajímavostí je, že původní vlastí česneku je pravděpodobně Mongolsko, odkud se česnek lehce dostal do Číny.  

  • Pokud chceme doopravdy kvalitní česnek, který po česneku nejen voní, má ale i jeho účinky, budeme si ho muset vypěstovat (nebo rozhodit sítě a zjistit, kdo v našem okolí ho vysadil a má ho nazbyt). Sázíme na jaře nebo na podzim celé stroužky přímo do hlíny.
  • Proč je čínský česnek takové zlo? O čínském česneku už jsme toho slyšeli doopravdy mnoho. A krom ceny nic z toho nebylo zrovna pozitivní. Čínský česnek k nám urazí dalekou cestu, která trvá klidně i rok. Proto je napuštěn a postříkán všemožnými látkami, aby se nezkazil nebo naopak nevyklíčil. A to má vliv nejen na jeho chuť, ale také na obsah prospěšných látek.

Unikátní látky v česneku

Česnek je známý jako přírodní antibiotikum a antiseptikum, obsahuje ale také řadu „obyčejných“ zdravých látek. Jde především o vitamíny A, B a C, z minerálů významně zastupuje vápník, jód a selen. Mezi dalšími aktivními látkami, jako jsou flavonoidy, saponiny a podobně, ale vynikají silice. A tou nejdůležitější je alicin. Ten je zodpovědný za charakteristickou česnekovou vůni, ale je to také on, který dává česneku silné pozitivní účinky na naše zdraví. Působí totiž jak proti bakteriím, tak proti plísním (a chrání tak česnek před škůdci a nemocemi).

S čím nám česnek pomůže?

Česnek nám umí pomoct zevnitř i vně. Vnitřním užíváním velmi účinně bojuje proti onemocněním srdce a kardiovaskulárním potížím, reguluje krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi, dokonce zlepšuje kognitivní funkce a pomáhá jako prevence demence, má vysoký potenciál bojovat proti vzniku rakoviny, a t zejména částí trávicího traktu. Stejně tak zažívací trakt čistí a pomáhá proti nadýmání.

Vně nám česnek pomůže proti akné, uleví od bolesti zubů, pomůže na opary, plísně a kožní problémy včetně alopecie nebo bradavic.

Proti dračímu dechu

Všichni víme, že po jídle s česnekem nevoní náš dech zrovna po fialkách, a to poměrně dlouho. Existuje několik osvědčených způsobů, jak se nepříjemného pachu po česneku zbavit.

  • Vypít sklenici mléka.
  • Sníst jablko.
  • Žvýkat mátové listy, petrželovou nať nebo kávová zrna.
  • Sníst plátek citrónu.
  • Vypít sklenici s vodou, ve které jsme rozmíchali jablečný ocet a lžičku medu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

jarka1477 1. 11. 2017, 20:18
|-) MILUJI ČESNEK

Kategorie