Zobrazit přihlášovací formulář

Triky s perlivou vodou

  • Publikováno:
Triky s perlivou vodou

Dejme na chvíli stranou perlivé limonády a slazené nápoje, o tom, jaký má jejich konzumace vliv na naše zdraví se můžeme denně dočíst nepřeberné množství odstrašujících informací. Jak je na tom ale obyčejná perlivá voda? Je její pití pro nás taky škodlivé? Jak vlastně bublinky působí na naše tělo? A věděli jste, že má perlivá voda mnohem více použití v domácnosti, než je jen osvěžení a dodržování pitného režimu?

Soda, sodovka, sodová voda, perlivá voda, sycená voda, sifon, nesprávně také třeba minerálka... názvů pro vodu s bublinkami oxidu uhličitého je spousta a dokonce se mohou kraj od kraje lišit. Perlivou vodu známe od poloviny osmnáctého století a je nedílnou, i když naprosto zbytečnou součástí našich pitných režimů.

  • Existují vody pitné, pramenité, stolní, kojenecké, přírodní a přírodně minerální. Je v nich rozdíl v obsahu a podílu minerálních látek. Všechny tyto vody mohu být uměle dosycovány, minerální voda tudíž není to samé jako voda sycená.

Chutná nám, ale...

Ačkoliv máme bublinky rádi, nejsou pro naše tělo zrovna nejlepší. Pokud se držíme zlatého pravidel všeho s mírou, neměly by škodit, ale ruku na srdce, takových, u kterých perlivé nápoje tvoří většinu pitného režimu, není mezi námi zrovna málo.

Největší hrozbu představuje perlivá voda, tedy slabý, ale nepopiratelný roztok kyseliny uhličité, pro naše zuby a trávicí trakt. Perlivá voda je totiž díky obsahu oxidu uhličitého lehce kyselá, a tedy „naleptává“. A to jak zubní sklovinu, tak například žaludeční stěny. A pokud si do pití přidáváme citrusové plody, riziko poškození ještě zvyšujeme. V trávicím traktu vede logicky k většímu hromadění plynů, tedy také k nadměrnému nadýmání nebo plynatosti. Stejně tak může vyvolat pálení žáhy.

Perlivá voda v domácnosti

Dost ale o hrozbách, pojďme se raději soustředit na netradiční využití perlivé vody.

  • Do těsta na palačinky nebo lívance. Pokud přidáte do těsta na palačinky nebo lívance perlivou vodu (nebo například pivo), budou mnohem jemnější, nadýchanější a měkčí, než pouze s mlékem.
  • Na čištění šperků. Zašpiněné šperky vložte do lahve s perlivou vodou, zavřete ji a nechte pár hodin působit. Bublinky (roztok kyseliny uhličité) je zbaví i zašlé špíny.
  • Čištění skvrn. Z textilních povrchů dostanete skvrny intenzivnějších barev pomocí perlivé vody mnohem snadněji, než jen s pomocí vody obyčejné. A když nemáte po ruce čistící prostředek, bude perlivá voda ideální.
  • Květiny. Pokud máte po ruce slazený čirý perlivý nápoj, dejte jej do vázy s čistou vodou jedna ku jedné. Do takto vzniklé „vody“ teprve vložte čerstvé květiny, vydrží mnohem déle barevné a svěží.
  • K čištění pleti. Současným hitem je čištění pleti sycenou minerální vodou. Přelijte vodu do mísy, do které se vám posléze vejde celý obličej. Ten nejdříve vyčistěte (ne přípravkem na olejové bázi). Poté zadržte dech a na c nejdéle ponořte obličej do mísy s perlivou vodou. Pozor, je to těžší, než se to zdá. Několikrát zopakujte. Poté pleť vysušte čistým ručníkem a naneste hydratační péči jako obvykle. Díky bublinkám bude pleť intenzivně pročištěná, póry otevřené a pleť jasnější. Neopakujte proceduru častěji než jednou týdně!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie