Zobrazit přihlášovací formulář

Můžeme se vůbec zbavit tuku z břicha?

  • Publikováno:
Můžeme se vůbec zbavit tuku z břicha?

Tuk na břiše není zdaleka jen výsadou lenivých mužů, ukládání tuku na břiše se týká i žen. A tak by měla obě pohlaví zpozornět – tuk na břiše je totiž mnohem nebezpečnější než ten, který se nám ukládá na končetinách. Jeho nebezpečí spočívá jak v jeho vzniku, tak v efektu, který může mít a má na naše zdraví. Jak se ho co nejúčinněji zbavit?

Abychom to zkrátili, tuk na břiše, respektive hrudníku, jenom tak neleží. Utlačuje naše orgány a brzdí oběhový systém. Můžeme se tak díky němu dopracovat nejen k závažným kardiovaskulárním onemocněním, ale také například k diabetu druhého typu – stimuluje totiž produkci stresového hormonu kortizolu a cytokiny, proteiny, které mají mimo jiné vliv na tělesnou produkci inzulinu.

Nepřestávejte se hýbat. Cokoliv nám spaluje energii. K viscelárnímu (tedy ne podkožnímu, ale meziorgánovému) tuku se tělo totiž dostane později. Tento typ tuku v omezené míře naše orgány chrání před chladem a otřesy, problém je, když je ho moc – je totiž mnohem odolnější než ten podkožní. Běh, chůze, plavání, rychlochůze... cokoliv.

  • Na břiše se většinou setkáváme s kombinací obou typů tuku. A zatímco toho podkožního se zbavíme celkem rychle, k tomu meziorgánovému se budeme muset propracovat.

Bílkoviny! S věkem narůstá naše rezistence vůči inzulinu, který za nás mimo jiné zařizuje také zásobárny tuku (ty na břiše nevyjímaje). Abychom tomu předešli, měla by být naše strava bohatá na bílkoviny. Ideální hrubý poměr naší stravy by tak měl být 30 % bílkovin, 40 % sacharidů, 30 % tuků.

Nenasycené tuky. Ořechy, semínka a mořské ryby, to jsou primární zdroje nenasycených mastných kyselin. A tedy také například slunečnicový olej. Vyhýbejte se nasyceným tukům jako čert kříži, omezte příjem živočišných tuků (ve formě například prorostlého masa nebo uzenin, které jsou tak jako tak naládované také solí a dalšími nežádoucími složkami potravy). Stejně tak bychom se měli vyhýbat transmastným kyselinám, které jsou ve ztužených rostlinných tucích (polevy, čokolády, náhražky ve sladkostech...).

Lžička octa každý den. Je to maličkost, která rozhodně neuškodí, může ale významně pomoct. Zkuste si každé ráno „dopřát“ (no... nic chuťově vynikajícího na tom není, bohužel) lžičku jablečného octa, ideálně alespoň po dobu osmi týdnů. Ocet stimuluje produkci proteinů, které v našem těle pomáhají spalovat tuk.

Dejte šanci józe. Když pomineme fakt, že jde také o pohyb, který pálí kalorie, jóga nás učí relaxovat, meditovat, správně dýchat. A tím pádem významně snižuje dopad, který má stres na naše tělo. A jelikož už víme, že stres není jen pocit, ale jde o faktor, který významně ovlivňuje hladinu našich hormonů, čím méně ho máme, tím lépe.

Klíč je spánek. A to snad ke všemu. Protože nedostatek spánku může ovlivnit skoro všechny aspekty našeho života – od těch fyzických po psychické. Jak poznáme nedostatek spánku a co dělat pro to, abychom ho odstranili? Můžete si přečíst přímo tady.

Zelený čaj. Když zvážíme poměr dobrých látek a těch špatných, vychází zelený čaj jako to nejlepší, co můžeme pít. Vše o jeho účincích se dozvíte v našem speciálním článku. A co víc – králem mezi zelenými čaji je matcha (mača), jak a proč na něj se pro změnu dozvíte zde 

Vláknina, vláknina, vláknina. K většímu bříšku často přispívají jisté „vnitřní“ faktory. Zažívání je třeba pořádně podporovat, abychom se vyhnuli nadýmání, plynatosti, pocitu plného břicha a případně také zácpě. Díky správnému fungování střev se nám pročistí organismus a nastartuje metabolismus, který začne zase správně spalovat tuky – včetně toho, který se nám usídlil na břiše!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie