Zobrazit přihlášovací formulář

Vaječné skořápky nevyhazujte, budou se hodit

  • Publikováno:
Vaječné skořápky nevyhazujte, budou se hodit

Vajíčka v hojném množství využívá snad každá domácnost. Je to univerzální a velmi zdravá potravina, o benefitech obsahu bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů máme povědomí tak nějak všichni. Co ale málokdo ví je, že vaječné skořápky nám můžou být také více než k užitku. Kromě toho, že nám mohou posloužit jako vynikající zdroj vápníku (ano, i my je můžeme jíst!), tak nám také umí odstranit usazeniny z nádobí, naostřit čepele nebo vybělit prádlo.

Zdroj vápníku. Extrémně koncentrovaný a dobře vstřebatelný doplněk stravy si můžete vyrobit celkem jednoduše doma. Budete potřebovat očištěné vaječné skořápky, ideálně z bio chovu. Povařte je několik minut ve vroucí vodě, aby se z nich vyplavily případné škodlivé látky, poté vyskládejte na plech a pečte v troubě na 180 stupňů zhruba čtvrt hodiny. Skořápky zkřehnou a všechny případné zbylé bakterie zemřou. „Upečené“ skořápky dejte do mixéru (nebo hmoždíře) a rozmixujte na jemný prášek. Jenom se nelekněte, při mixování skořápek můžete ucítit poměrně nelibý zápach.

Vzniklý prášek užívejte v malých dávkách (vyloženou špetku) ideálně třikrát denně zhruba deset minut před jídlem. Nalačno užíváme proto, aby nás kombinace s jinými živinami nenadýmala, popřípadě abychom nevhodnou kombinací s jídlem (s tuky) nezabránili vstřebávání vápníku.

  • Do kávy. Kovbojská nebo kempinková káva, tak se nazývá způsob přípravy kávy, kdy k její přípravě používáme také vaječné skořápky. Ideální je do zrnkové kávy – vaječné skořápky ji zbaví příliš kyselé nebo hořké chuti, hodí se tedy pro ty, kdo si rádi užívají kávu velmi silnou. Možností přípravy je spousta, můžete použít vaječný prášek, nebo prostě jen nadrcené skořápky přidat ke kávě, zalít vroucí vodou a nechat je usadit společně se sedlinou.    

Naostří čepele. Pokud váš stolní nebo tyčový mixér, smoothie maker nebo jiné mixovací přístroje nejsou co se ostrosti čepelí týče to co bývaly, můžete je jednoduše naostřit vaječnými skořápkami. Prostě je dejte do nádoby a mixujte. Přirozené abrazivní, tvrdý (ale ne příliš) povrch skořápek čepele znovu naostří.

Vyčistí připálenou špínu. Pánve nebo hrnce jednoduše zbavíte připálených nečistit tak, že do nich nasypete nadrcené vaječné skořápky a lžíci soli. Přilijte trošku vroucí vody a vzniklou směsí mechanicky odstraníte připáleniny.

Skvělé hnojivo. Rozmixujte společně kávovou sedlinu, slupku od banánu a vaječné skořápky. Vzniklou směsí můžete hnojit pokojové rostliny (ideálně kvetoucí), dodává jim vše, co potřebují. A přírodně!

  • Pro zeleninu. Především rajčatům se hodí dodatečný zdroj vápníku. Proto předtím, než je zasadíte, vložte do hlíny pod ně nadrcené vaječné skořápky. Úroda bude mnohem vydatnější.
  • Vhodné na sazenice. Vaječné skořápky jsou vhodné jako kalíšek na pěstování sazeniček. Poskytují půdě a tedy pěstované rostlině přirozenou zásobu živin.

Chytají špínu z prádla – vybělí ho! Vaječné skořápky jsou přirozeně porézní, zachycují tedy nečistoty z okolí a drží je v sobě. To se dá využít při praní prádla, ideálně bílého. Rozdrťte skořápky a vložte je do látkového pytlíku, ujistěte se, že je dobře zavázaný (rozhodně nechceme, aby se skořápky vysypaly do pračky). Takový pytlík přidejte do bubnu pračky a perte společně s bílým prádlem. Skořápky pochytají odplavující se špínu a zbaví prádlo zapraného vzhledu.

Na svědivou pokožku. Domácí příprava octanu vápenatého je velmi jednoduchá. Octan má chladivé účinky, zmírňuje zarudnutí a svědění pokožky, ideální na hmyzí štípnutí. Nalijte do uzavíratelné skleněné nádobky jablečný ocet a přisypte vyvařené vaječné skořápky. Nechte několik dní uležet, skořápky se začnou rozpouštět. Roztokem potírejte postižená místa a uvidíte, jak se vám uleví.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 23. 11. 2017, 13:44
(Y) Po dlouhé době něco opravdu dobrého a pravdivého (F)
klubrtik 22. 11. 2017, 23:23
(Y)

Kategorie