Zobrazit přihlášovací formulář

Když měníte tělo, mění se i mysl

  • Publikováno:
Když měníte tělo, mění se i mysl

Někdo má sport a zdravé stravování naučené odmala, není to pro něj nic nového, nepřirozeného ani výjimečného. Současná mladá generace má ke zdravému životnímu stylu rozhodně blíž než ta, která ji vychovala. A tak je rozhodnutí změnit své tělo k lepšímu často provázeno dalšími jevy, které souvisí se změnou životního stylu a především nastavení mysli obecně. Co se stane, když se rozhodneme přestat s televizí a vepřovým a rozhodneme začít se sportem a salátem?

Nebo možná spíš když se rozhodneme najít uspokojivý kompromis mezi těmito navzájem si protiřečícími životními styly?

Změní se lidi

Možná si říkáte, že s odhodláním změnit své tělo, kondici a zdraví se bude měnit tělo, kondice a zdraví. Ale nejdůležitější ze všeho je změna, která se udá ve vaší vlastní hlavě. Najednou totiž nejen, že si doplníte množství informací, ale také začnete na každodenní aktivity – jak své, tak ostatních, nahlížet úplně jinak. Najednou vám začne vadit, že vaši rodiče nechodí ani na procházky a zelenina se v jejich jídelníčku vyskytuje jednou týdně, když si dají k bůčku zelí. Najednou nebudete schopni přenést přes srdce, kolik cukru do sebe dostávají vaše děti a kolik alkoholu vypije váš partner. A budete se cítit oprávněni začít do životního stylu vaší rodiny, přátel nebo kolegů bezostyšně mluvit. Budete mít pocit, že jste v právu, že máte pravdu a že se jen snažíte přimět je ke stejnému prozření, k jakému jste došli sami. A to může být kámen úrazu.

Nejen, že jim budete neustále poskytovat důkaz o tom, že „to jde“, a jak nezdravý je jejich vlastní životní styl, ale ještě budete utočit na jejich radosti, které si málokdo chce nechat dobrovolně vzít. Navíc se ve vaší hlavě objeví témata, o kterých se logicky budete chtít bavit, jako jsou například cvičení, strava a všechno s tím související. A máme tady první kámen úrazu.

  • Začnete se bavit s jinými lidmi. Nejen že díky novým aktivitám nové lidi poznáte, ale budete s nimi mít také dost společného. Ale nebojte se, všechno se zase vrátí k normálu. A jestli ne, tak jenom proto, že to tak bude lepší. Pokud jste na cestě za vysněnou postavou a kondicí, přečtěte si náš minulý článek. Je o tom, co je dál. Když se vám podaří zhubnout, máte za sebou velkou životní výzvu a před sebou mnoho dalších... často jsme překvapeni, co všechno se změní. Nebo nezmění.

Prohloubí se nejistota

„Když jsem začala chodit do fitka, tak úplně jsem neřešila, co mám na sobě. Teda vlastně řešila, ale jinak – chodila jsem v legínách a úzkém nátělníku, cítila jsem se fajn. Teď, kdy mám za sebou půlrok tréninku, skoro deset kilo dole a vypadám mnohem, mnohem lépe (což neznamená dobře), bych se tak nikdy neoblékla! Najednou mi vadí, že mám velký zadek, že mám pořád ještě povislé paže a tak dále. A chodím v teplákách a volném tričku.“

Klára, 31

Příběh paní Kláry hezky ilustruje další efekt, který cvičení na tělo má. Začnete se více vnímat, a jak se říká – s jídlem roste chuť. Ačkoliv jsme měli na začátku cíl shodit pár kilo a nemít problém vyjít schody, tuto metu většinou projdeme skoro bez povšimnutí a snažíme se jít dál a dál. A to, co jsme předtím brali jako naprosto minoritní záležitost, nám najednou začne připadat jako problém. A tak je možné, že se naše sebevědomí dočasně paradoxně s cvičením sníží. Ale zase na druhou stranu nás bude hřát vědomí, že děláme, co je v našich silách.

  • Nejhorší období nastává v situaci, kdy pokrok ve cvičení není tak rychlý a viditelný. To přichází zhruba po půl roce, kdy si tělo na pohyb prostě zvykne. Ztráta motivace a pocit beznaděje je bohužel často příčinou toho, že svůj boj o zdravější já vzdáme. V takovém případě je ideální najít si kvalifikovanou podporu. Ať už je to cvičící kamarád, nebo trenér, kterého si zaplatíme. Provedou nás temným obdobím a můžou nám nastartovat motivaci pro období další, těžší. A pamatujte si, dostat se do formy je mnohem lehčí než v ní zůstat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie