Zobrazit přihlášovací formulář

Adopce dětí homosexuálními páry?

  • Publikováno:
Adopce dětí homosexuálními páry?

Společnost ve své toleranci ušla dlouhou cestu. Rozhodně ovšem ne na všech místech na světě. Věděli jste, že existují země, kde se homosexuální styk trestá smrtí? A na druhé straně převážně západní Evropa hraje prim při vycházení gay a lesbickým párům vstříc, ať už legalizací partnerství nebo v adopci dětí. Jaký máte názor vy?

Jak je to u nás a ve světě

Moderní společnost zdaleka není v přístupu k homosexuálním párům jednotná. Státy jako Barbados, Súdán, Írán nebo Saúdská Arábie dokonce trestají styk osob stejného pohlaví (většinou mužů) smrtí. Tendence je ale zřejmá, obecně jde svět k toleranci těchto svazků mílovými kroky.

V České republice je situace poněkud zvláštní. U nás homosexuálním jedincům dovolujeme adoptovat dítě (osvojení jednotlivcem), nebo zažádat o svěření dítěte do pěstounské péče (opět jednotlivci). Zároveň z tohoto vynecháváme lidi, kteří žijí v registrovaném partnerství, protože nemohou jako dvojice společně dítě ani adoptovat, ani požádat o svěření do společné pěstounské péče.

Ztracená generace

To, že časem pravděpodobně naše legislativa přistoupí na adopce dětí osob stejného pohlaví, rozhodně rozděluje konzervativní a progresivní společnost. Nicméně, podle názoru psychologů a sociologů, je vyrůstání ve zdravé a láskyplné rodině (byť osob stejného pohlaví) pro dítě a jeho duševní vývoj lepší, než se potýkat se zneužíváním a zanedbáváním v heterosexuálních párech, popřípadě situací v dětských domovech.

Tak jako tak odsoudíme jednu generaci dětí k tomu, že své rodiče budou muset hájit. Ve školách, v kroužcích, před učiteli i kamarády. Protože první generace dětí, kterou budou moci homosexuální rodiče adoptovat, bude vyrůstat ve společnosti, kdy to ještě „nebude normální“.

Nedostatek vzoru?

Sociologové varují před předsudky a homofobními názory. Výzkumy přinesly zjištění, že lesbické matky velmi pečlivě dbají na to, aby se v okolí jejich dítěte vyskytoval dostatek pozitivních mužských vzorů. Udržují kontakty se svými rodiči, ostatními dospělými příbuznými, přáteli. Dokonce lesbické matky podle statistik umožňují kontakt otce s dítětem o poznání častěji, než je tomu u matek heterosexuálních.

Dalším z názorů proti adopci dětí homosexuálními páry je obava, že homosexualita se jaksi přenese z rodičů na dítě, že ji v nich vychovají. Podle zahraničních průzkumů se toto zatím nepotvrzuje. Procento homosexuálně orientovaných dětí je u gay a lesbických párů ve světě přibližně stejné, jako procento vychovávané v heterosexuálních svazcích.

Je to trošku nefér

Jistě jste si všimli, že mluvíme o průzkumech prováděných u lesbických matek. Je to logické, protože lesbické páry si s trochou dobré vůle mohou pořídit dítě všemi možnými cestami. U gayů není tato situace řešitelná jinak, než tím, co jim zákony dané země umožňují.  

A co říkáte na toto kontroverzní téma vy? Máte zkušenosti ze svého okolí, znáte homosexuální pár, který otázku dětí řeší? Jste pro nebo proti adopci? A proč? Diskutujte na Mimibazaru!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kluska 29. 8. 2015, 8:33
rozhodně NE. Ani ten nejlepší homosexuál nemůže mít od přírody mateřské pudy.Homosexualita je nemoc není to přirozenost člověka to je třeba mít stále na paměti.Takto pár není schopen od přírody mít mládě.Tak mláďata by neměli ani vychovávat.Nic proti homosexuálům nemám a věřím že po fin.stránce dokážou děti zabezpečit ale dítě bude x let vyrůstat v něčem co není pro něj přirozené tím spíš že jeho orietace bude od mala heterosexuální.To máme geneticky dané.Až vyroste a bude se mít zapojit do života může mít velké problémy sám se sebou a natož pak s okolím.No ale to už bude pozdě něco napravovat.
sulcovka 28. 8. 2015, 21:43
Rozhodně ANO, pokud dají dítěti lásku, tak je to to nejdůležitější do života!
Prubnihracku 28. 7. 2015, 16:43
Znám osobně homosexuální páry, které vychovávají děti. Páry jsou spolu mnoho let a žijí harmonicky, děti vypadají naprosto spokojeně. Nemám pocit, že by jim cokoliv chybělo. Dokonce se vídají i s tatínkem a vše klape. Když pak kolem sebe vidím normální páry, co se rozvádí sotva se vzali, nedokáží se na ničem domluvit a děti tím trpí, tak bych si skutečně netroufla tvrdit, co je lepší. Respektive můj názor je, že je to vždy o lidech, o jednotlivcích. Nevidím důvod, proč by lidé stejného pohlaví nemohli být dobrými rodiči. A adopce je rozhodně ten správný krok, vždyť ty rodiče (oba/obě) své děti milují, podílejí se na výchově, věnují u svůj čas a na oplátku nemají na nic nárok. Kdyby se skutečné matce nebo otci něco stalo, druhý rodič o dítě přijde. To je přece hrozně nespravedlivé.
201057 25. 7. 2015, 8:03
Za mě ANO. Za svůj život jsem viděla hodně tzv. "normálních" rodin, kterým bych dítě nedoporuila ani náhodou, spousa dětí, které skončily v DD, a spousta homosexuálních párů, u kterých jsem přesvědčená, že by se u nich měly děti dobře. Minimálně lépe, než v DD.
monaz 24. 7. 2015, 18:58
Říkám NE. Nezpochybňuji, že by mnohdy byly homosexuální páry lepšími rodiči než heterosexuální páry (otázkou je, ale co znamená "lepšími"). Nezpochybňuji, že by děti mohly žít ve funkční rodině, než-li v dětských domovech (otázkou je, proč naše společnost nenabízí přijatelnější řešení než domov), nicméně i přesto cítím, že jde o nepřirozenou záležitost, která se ve společnosti negativně bude projevovat. Prostě ženský/matčin a mužský/otcův prvek v rodině je prostě nenahraditelný a nezaměnitelný, ale rozhodně přirozenější (i když může být i negativní), než cokoliv jiného. M.
Orion 24. 7. 2015, 17:33
Dobý den, jsem rozhodně PRO, nevím proč by tyto páry neměli mít stejnou šanci. Navíc mnoho z nich je lepšími rodiči než klasický heterosexuální pár. ve svém okolí o nikom nevím, ale slyšela jsem, že nejvíce jsou proi právě věřící lidé a přitom sami , někteří z nich své děti dobře nevychovávají a opírají se o víru a kde je to miluj bližního svého,když jsou schopni zavrhnot vlastní dítě, že je homosexuální orientace. Doufám, že do budoucna budou lidí více tolerantní jsme přece všichni na jedné velké lodi. Katka
kamnakouri 25. 7. 2015, 0:16
@Orion Souhlasím s Kateřinou. Za mě také ANO, je to mnohem lepší než aby dítě vyrůstalo v dětské domově.

Kategorie