Zobrazit přihlášovací formulář

Dá se v zimě vůbec neonemocnět?

  • Publikováno:
Dá se v zimě vůbec neonemocnět?

Hodně vitamínů, vyhýbat se místům, kde se pohybuje mnoho lidí, pít bylinkové a zázvorové čaje, ideálně si každý den zobnout pilulku doplňku stravy s koktejlem na posílení imunity. To je ale překvapení. Všechno z toho je sice dobré a prospěšné, ale bez systémových opatření se prostě neobejdeme. Na naši imunitu v zimě útočí nebývale mnoho nebezpečí a my bychom si měli uvědomit, že to, co nám prochází v létě, nám v zimě rozhodně jen tak neprojde.

Největší nebezpečí          

Bakterie, viry a všechny ty breberky, kterým říkáme bacily a které nám způsobují tolik nepříjemných nachlazení, angín, chřipek, kašlů a rým, se koncentrují v místech, kde je hodně lidí a teplo. Což je v létě poměrně jednoduché, protože spousta lidí je venku a teplo je všude. Takže jejich koncentrace je daleko menší. V zimě se ale počet míst, na kterém bacily přežijí, významně zmenší, takže jejich koncentrace na nich se zvětší. A je tedy daleko větší šance, že si nějakého odneseme domů.

Velké teplotní rozdíly jsou pak druhá věc, která nás v zimě připravuje nejen o imunitu, ale také o krásu pleti, zdraví nehtů nebo vlasů. Neustálá práce na termoregulaci tělo vyčerpává a potřebuje tak více prostoru na regeneraci. Který mu ovšem velmi často prostě nedáváme.

Síla mysli

Určitě si vybavíte situaci, kdy jste začínali cítit, že na vás něco leze, ale byli jste ve stavu, kdy jste si nemoc prostě „nemohli dovolit“. Ať už kvůli práci, rodině nebo jakémukoliv jinému shonu. A tak jste se prostě rozhodli nemocní nebýt. A, světe div se, ono to zafungovalo (možná ne vždycky, ale velmi často ano). Trik je v tom, ž naše hlava a tělo jedno jsou a i když se to nezdá, umí moc hezky spolupracovat.

Psychické rozpoložení to rozhodně ale nezvládne samo. Potřebujeme více regenerace a více podpory našich tělesných funkcí, aby naše imunita nápor vydržela. Jak to tedy všechno skloubit?

  • Dostatek spánku. Vedle času je spánek nejlepší lékař. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro každého z nás nutný, tělo i mysl se regenerují a posilují. Takže 7 hodin denně a žádné výmluvy (což by vzhledem k tomu, že se začíná stmívat kolem čtvrté, nemusel být takový problém).
  • Jezte dobře a kvalitně. A tím nemyslíme dostatek ovoce a zeleniny, ale také zdravých tuků, vlákniny a sacharidů. Protože bez nich naše tělo nefunguje správně (pokud tedy netrpíme nějakou z alergií). Zvlášť podstatný je dostatečný příjem vlákniny, protože, jak víme, imunitu máme ve střevech, tak je potřebujeme mít hezky pročištěná. V zimě máme přirozeně menší potřebu jíst ovoce a zeleninu, není od věci zaměřit se cíleně na její příjem – i kdyby to mělo znamenat doplněk stravy.
  • Pravidelné cvičení. Klíčové slovo je „pravidelné“. Není třeba se přetěžovat, v zimě je tělo nastaven spíše na šetření energie než její výdej. Pravidelné zrychlování krevního oběhu ale podporuje naši imunitu a v pošmourných dnech také zlepšuje náladu.
  • Umývat si ruce. A zvlášť před jídlem. Že už jsme to někde slyšeli? To proto, že je to to nejzlatější pravidlo, jak se vyhnout nákaze.
  • Zapracovat na snížení hladiny stresu. Protože kortizol, stresový hormon, oslabuje naše tělo a s ním i celkovou imunitu. I když se spoustě stresových situací vyhnout nemůžeme, dejte si záležet, abyste je vykompenzovali náležitým odpočinkem.
  • Pobavte se. Smějte se! Smích totiž bojuje proti stresu, a to nejen metaforicky, ale také chemicky. Smích zvyšuje počet bílých krvinek, které umí regulovat imunitní systém.
  • Buďte v teple. Maminky měly a mají stále pravdu – pořádně se obleč, nebo se nachladíš! Vyplatí se oblečení vrstvit právě kvůli přechodům z jedné teploty do druhé (a všichni známe problém zvaný přetopeno v MHD). A v autě, v kabelce nebo v práci si nechávat svetr, ponožky nebo šálu, kdyby se venku neočekávaně ochladilo. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie