Zobrazit přihlášovací formulář

II. Syndrom polycystických ovarií: co pro sebe můžeme udělat?

  • Publikováno:
II. Syndrom polycystických ovarií: co pro sebe můžeme udělat?

Tento syndrom postihuje dle odhadů pět až dvacet procent žen v produktivním věku. Stojí za nedokonalostmi vzhledu, ale i za mnohem vážnějšími onemocněními. Hrozí kvůli němu zvýšené riziko diabetu druhého typu, onemocnění srdce a cév, depresivních a úzkostných stavů a tak dále. Především je ale PCOS spojený s příčinami potíží s početím, těhotenstvím i následnou péčí o dítě. Jak si můžeme pomoct sami? Co všechno můžeme udělat, když máme podezření a nebo už rovnou diagnózu?

Nejdůležitější fakta o syndromu polycystických ovarií jsme shrnuli v předchozím článku. Dnes se budeme věnovat tomu, co můžeme dělat sami – kromě toho, že budeme dodržovat případnou léčbu.

PCOS ovlivňuje naše hormony včetně inzulínu, takže je třeba to vzít doopravdy od podlahy.

Změna stravování. A nejde jen o úpravu hmotnosti, i když k tomu se také dostaneme. Je třeba dostat pod kontrolu naši hladinu cukru v krvi, takže bychom se měli soustředit na stravu bohatou na bílkoviny a omezit potraviny s vysokým glykemickým indexem, omezit cukry. Nicméně bez cukrů se neobejdeme, tak je musíme pečlivě vybírat a pro zajištění stabilní hladiny cukru v krvi jejich konzumaci rozložit hezky do celého dne. Dále bychom se měli vyhýbat živočišným tukům, ale zase co nejvíc zvýšit příjem vlákniny.

Redukce stresu. A to zvlášť, pokud se snažíme o miminko. Stres a naše hormony jsou velcí nepřátelé, navíc stres může kromě hormonální hladiny sekundárně ovlivnit naše chuti k jídlu, spánek a tak dále. Prostě zdravý není a se syndromem polycystických ovarií už vůbec ne.

Pozor na drogerii. V našem okolí se vyskytují látky, které mají vliv na naše hormony ať už tím, že ovlivňují jejich produkci, uvolnění, transport, metabolismus nebo odbourávání. Měli bychom se snažit o co nejčistší prostředí – vyvarovat se například kosmetice nebo potravinám s estrogenem (například sója), některé čisticí prostředky nebo pesticidy v potravinách. Jestli byl někdy čas začít žít alespoň trošku „eko“, tak je to teď.

Zdravě snižovat váhu. Zhubnout je v případě PCOS více než doporučované (pokud tedy trpíte nadváhou). Zvýšíte tak své šance na otěhotnění, a to významně. Upraví se menstruační cyklus, může se nastartovat ovulace, ale také se zlepší naše glukózová tolerance. Nicméně soustřeďte se na způsob, jakým chcete zhubnout. Drastické diety a nadměrné cvičení jsou v tomto případě kontraproduktivní. Hlavně zdravě!

Akupunktura. Existují alternativní metody léčby PCOS, zejména akupunktura slaví velké úspěchy. Existují metody, jak díky akupunktuře stimulovat prokrvení vaječníků, redukovat počet cyst a tak dále. Pokud jste zastánci méně tradičních metod, akupunktura může být rozhodně dobrou volbou.

Nezapomínejte se vyspat. Zdravý spánek a odpočatý organismus znamená kde co, ale rozhodně požehnání pro naše hormony i psychiku. Takže sedm až devět hodin denně, povinně.

Cvičit. Alespoň těch obligátních 30 minut denně. Jde nám nejen o snižování váhy, ale také o přirozenou únavu těla, lepší spánek, zlepšování kardiovaskulárního systému, což může pomoci jako prevence případných následných potíží.

Inositol. A doplňky stravy s ním, popřípadě v přírodní formě. Že jste o tomto vitamínu skupiny B ještě neslyšeli? Vitamín B8 (někdy uváděný jako B9) je takovou popelkou celé béčkové skupiny. Nicméně pro ženy s PCOS je doslova požehnáním. Je doporučován při diabetu druhého typu, ale také například jako doplněk stravy při chemoterapiích nebo pro svůj zklidňující efekt. Nás bude ale také zajímat jeho vliv na hospodaření s energiemi a metabolismus tuků. Celkově je podávání inositolu doporučováno lidem se špatnými životními návyky, což se nás nutně nemusí týkat, ale rozhodně máme alespoň trošku máslo na hlavě.

Největší přirozený výskyt inositolu je v hroznovém víně, sóji, grepfruitech (na toto ovoce ale pozor!), v mase, mléce a celozrnných potravinách. Jeho potřebu zvyšuje konzumace alkoholu a kávy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie