Pečeme vánoční cukroví
danca60
16. 12. 2020, 14:57
prosím -čokoláda jako poleva na cukroví - jak na to - nikdy se mi nepovede hezky hladká, srazí se mi, nebo je moc hustá, nebo pořád lepí a neztuhne zachraňte mě
vlastaz
17. 12. 2020, 19:48
@danca60
Danuško, dnes jsem na vás myslela... Taky s tím mám problém, ale dělala jsem dnes cukroví podle receptu včetně polevy nahoru. Byla skvělá, krásně tekutá a přitom super ztuhla. Takže dávám poměr sem: 100 g čokoláda na vaření 125 g 100% tuk omega 50 g kakao Roztopit tuk ve vodní lázni, nevařit, jen zahřát. Přimíchat kakao a čokoládu, jen nechat rozpustit. Já jsem ještě před přidáním čokolády přimíchala metličkou 2-3 lžičky sušeného mléka, aby to bylo lahodnější. Skvěle se s tím pracovalo a syn vyjedl zbytky v hrníčku, prý moc dobrá.
motji
17. 12. 2020, 20:05
@vlastaz
Vlasti, a není tam ten tuk moc cítit? Kluci právě nemají rádi ten tuk v ní, že je moc cítit, přitom ho tam tolik ani nedávám
Dan.ka
17. 12. 2020, 20:37
@motji
Jituš, neboj se nic. Léta dělám stejnou polevu jako Vlasta i stejný poměr a je výborná. Kakao teda nepřidávám, jen 100% tuk a čokoládu na vaření
vlastaz
17. 12. 2020, 20:31
@motji
Není, nebo mi aspoň nepřijde. Ale vzhledem k tomu, že já čokoládovou polevu moc neumím a leta jsem používala jen tu ze sáčku, nebo podobné kupované mňamky, tak mi přijde v pohodě. Ale brala jsem si ještě dva recepty, které sem někdo dával ( z toho videa, kde paní předváděla pečení sacheru ) a vyzkouším i ty. Tady jsem to prostě vzala z receptu krok za krokem.
MarkétaK.
16. 12. 2020, 21:25
@danca60
u nás doma děláme 10 dkg čokolády na vaření a 7 dkg másla. Pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Povede se vždy a je to léty prověřené. Tak zkuste
zdenakucerova
16. 12. 2020, 15:11
@danca60
Dani...rozpustím čokoládu na vaření...nejčastěji hořkou z Lidlu...přidám máslo nebo smetanu 33% a zvolna míchám...dělám na nižší teplotu, hustota toho zředění máslem nebo smetanou je tak akorát, podle oka....nebo když potřebuju polevu značky tuhoš tak místo másla dám kousek omegy, s máslem ale tuhne také a má lepší chuť....já zase neumím polevu lesklou ....stejně postupuju když dělám polevu z ledových kaštanů, ta je také moc dobrá.
danca60
16. 12. 2020, 15:15
@zdenakucerova
Zdeni, máte i nějaký poměr - třeba na 100g cokolády 1 šlehačka? Letos chci, aby se mi konečně povedla - vždycky dělám od oka a NIKDY to nevyjde
helena53
16. 12. 2020, 16:02
@danca60
Jestli má Zdena nějaký poměr, tak to tady určitě veřejně nenapíše
zelenoockam
16. 12. 2020, 16:33
@zdenakucerova
Mam ubrusy veskere,vsechny,bozi,dokonale vanocni,bile,i stylove na beznou potrebu.oval obri,kruh,obdelnik obri,behouny maly velky,8 prostirek,3 male ctverce...to vse 3x za cca 4000,- vc.nahradnich 3m.latky.
SarinaK
16. 12. 2020, 17:31
@zelenoockam
já nakonec koupila damaškový, jednoduchý, docela slušná gramáž na aukru, tak jsem taky spokojená. Jen je to takový, co by se měl asi naškrobit, vyžehlila jsem to, ale asi budu muset znovu, než dám na stůl.
zdenakucerova
16. 12. 2020, 17:27
@zelenoockam
Výbava Jak pro nevěstu já uvažuji pořád o tom kulatém,že bych měla druhý sváteční na výměnu
zelenoockam
16. 12. 2020, 17:49
@zdenakucerova
No vdavky cca za pet let nejdriv.to uz budou i ty litinove hrnce
zdenakucerova
16. 12. 2020, 15:20
@danca60
No to právě nemám ....nalámu čokoládu, rozpouštím a podle oka ředím...to je vám rada asi na nic, dělám na mírném plameni nebo ve vodní lázni, aby se to rozpouštělo zvolna. Moje maminka dělala "domácí" ...máslo, cukr, kakao...míchat a bylo.... to mě zrazuje...zdrcne se...ochcípne cukr ....prostě čokoláda na vaření to jistí. Tu omegu používám když potřebuju třeba tuhou polevu na malé kousky cukroví, které máčím....třeba kávová zrna Já zas moc neumím tu cukrovou polevu nemám tu pěknou suchou krustičku...často lepivou to zvádám
danca60
16. 12. 2020, 15:25
@zdenakucerova
Tu používám bílou, na hnědou bych ji musela mit fakt hodně - na to letošní množství
helena53
16. 12. 2020, 15:17
@danca60
Pokud se srazí, byla moc na teple (nevím, jak to jinak napsat ) Já teda dávám k čokoládě trochu (přiměřeně) 100% tuku a vždycky se mi povede.Ale vím, že není oblíbený, ale pro jednou se to nezblázní. Někdo dává máslo, někdo sádlo-nevím, s tím nemám zkušenost.
zdenakucerova
16. 12. 2020, 15:21
@helena53
jj...teplem to je, nestejnou teplotou surovin ....taky se neošklíbám nad tukem do polevy...ale s máslem je taková jemnější, ale píšu daně, že ho taky používám.
danca60
16. 12. 2020, 15:20
@helena53
Sádlo už nemám - myslím domácí, s máslem mi to nikdy neztuhne a pořád to lepí a tu teplotu zkusím pohlídat 100% tuk klidně dám, když se povede - jen to množství "přiměřeně" mě nějak neuspokojilo
Zrušený účet
16. 12. 2020, 15:47
@danca60
Tak jeden starý...8 dkg másla nebo tuku, 8 dkg cukru,1 dkg kakaa,lžíce mléka, lžíce solamylu.....rozpustit tuk s cukrem a potom přidávat ostatní, solamyl nakonec.tuk nesmí vařit je dobré míchat v lázni. Když se poleva náhodou srazí přidat pár kapek horké vody.
helena53
16. 12. 2020, 15:33
@danca60
Dobře, tak na jednu čokoládu nebo jeden sáček polevy- no a teď babo raď kolik , no asi tak do 10dkg , ale fakt to přesně nevím . Napíšu to ještě takhle- pokud je to čokoláda, tak dám větší kousek, pokud je to poleva (v sáčku), tak o něco míň. Moc jsem asi nepomohla, tak se omlouvám
zdenakucerova
16. 12. 2020, 15:22
@danca60
Dani....asi už bude pro vás pozdě, ale ještě budu polévat krémové cukroví, tak to ohlídám a dám vědět pro příště...prostě dám pozor na to množství "přiměřeně"
danca60
16. 12. 2020, 15:24
@zdenakucerova
To budete zlatá - já to budu dělat až o víkendu, jen jsem chtěla mít trochu představu, jak na to, aby to klaplo
zdenakucerova
16. 12. 2020, 15:39
@danca60
peču nerada, všechno musím mít úplně přesně protože jinak šílím...tak pak dám vědět
motji
14. 12. 2020, 18:42
Holky moje, jak děláte polevu na cukroví s tou smetanou? A vážně to ztuhne? A ještě, našla jsem recept na čokoádová kolečka a krém se smetany a čokolády...děláme podobný krém do dortů, ale fakt vdrží déle jak týden? Máte zkušenosti?
jta
14. 12. 2020, 13:53
Ahoj holky, pročítám diskusi a možná bych zkusila to masarykovo cukroví, mohu poprosit o recept? To se vykrajuje a slepuje nebo? Ale hodně tady chválíte, tak bych možná vyzkoušela a jestli není už pozdě na toto cukroví. A do čeho se ty ořechy namáčejí? A nemáte recept i na nějaké nepečené kuličky? Moc vám děkuji za tipy a rady, hezký den, pa
maršmeloun
14. 12. 2020, 14:48
@jta
Jitko, já jen rozválím silnější plát a formičkou vykrájím různé tvary, ale je to úplně jedno za mě to vypadá hezky, ale na chuti to nepřidá mám stejný recept jako Šarka. Letos jsem měla hodně vlašských ořechů tak jsem je tam dala
HOCIKA
14. 12. 2020, 16:59
@maršmeloun
Jani,tak jsem udělala druhé těsto a teď s domácíma lískáčema,první bylo s vlašáky a mandlemi a budu posuzovat
SarinaK
14. 12. 2020, 14:36
@jta
namáčím do horké vody s rumem a nevykrajuju. Vytvořím váleček a krájím na plátky, tak, jak je tu v receptech. Po upečení obalím v moučkovém cukru. dělám z receptu zde https://www.mimibazar.cz/recept/32760/masarykovo-vanocni-cukrovi-uzasne-a-jednoduche
jta
14. 12. 2020, 14:37
@MíšaC
To určitě....ale je jich tam více. Chtěla jsem tip na nějaký vyzkoušený, ze kterého se cukroví podaří....
HOCIKA
14. 12. 2020, 17:01
@jta
Dvě testa 30dkg hl.mouky ,20dkg másla,10dkg mou,cukr,1 žloutek a 20 deka ořechů.První s vlašáky a mandlemi,druhé s lískáči.Těsto super Dělám válečky a pak obalit v cukru.
Paulinka
14. 12. 2020, 11:21
Dobrý den ... poradíte mi, recept na cukroví asi to bude řez na plech dole těsto asi linecké pak marmeláda pak asi ořechová nadivka a nakonec poleva s čokolády měla jsem jeden kousek , ale byl famózní ......... hledám recept .děkuji
broni77
14. 12. 2020, 12:51
@Paulinka
https://www.nejrecept.cz/recept/vanocni-cukrovi-ktere-nema-konkurenci-linecke-orechove-kostky-r7410
Venunka
14. 12. 2020, 11:32
@Paulinka
nemohlo by to být tohle? https://www.toprecepty.cz/recept/45980-orechovo-medove-trojhranky/?fbclid=IwAR3nmPGBnz-r6y_uPj_lQ_Mywy7F6oZTloNhwPX7JWfzHSIjyrEsohFToGY&stranka=2 ...koukám, že se odkaz zde asi nezobrazuje, takže si zadejte TOPRECEPTY.CZ a tam vyhledejte Ořechovo-medové trojhránky nebo https://www.toprecepty.cz/recept/41099-cikanske-rezy-na-posledni-chvili
vlastaz
14. 12. 2020, 11:26
ani
13. 12. 2020, 20:49
Prosím, nějaký blbuvzdorný recept na pařížske rohlíčky? Každoročně mi je peče maminka, ale letos to neklapne, no A já ten její recept nezvládnu
kamion
13. 12. 2020, 21:11
@ani
2 vejce + 28 dkg ml.cukru ušlehat ve šlehači, přidat 28 dkg ml. ořechů. Někdo tvaruje rukou, já dávám do sáčku přes špičku. Peče se pomalu, na 160 st. Krém dávám do všeho stejný: svařím šlehačku s 6 lžícemi krystalu, vychladné postupně vníchám do ušlehaného másla. Namáčím v čokoládě
katkajohny
13. 12. 2020, 12:47
A Gabka ta skvěle pobavila https://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4895579#diskuse
kopretin.a
13. 12. 2020, 12:15
Prosím, potřebovala bych recept na karamelovou polevu, která ztuhne a není blemcavá - aby se mi cukroví v krabici neslepilo a nebylo to nevzhledné...díky