Quinua velice rychle vypouští klíčky. (Tyto klíčky jsou vysoce ceněny příznivci syrové stravy.)
Obsahují množství složek nezbytných ke správným funkcím organizmu. Mimo vitamínu A, C, B1, B2, B6, B9 a E, mikroelementů jako fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek quinua obsahuje základní aminokyseliny jako leucin, izoleucin, lysin, metionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin a histidin.
Esenciální aminokyseliny nedovede tělo samo vyrobit, ale jsou nepostradatelné pro život a musí byt dodávány potravou:
Histidin je nepostrádatelný pro děti, výchozí látka nervového přenašeče histaminu, dipeptidu carnosinu a homocarnosinu.
Isoleucin chrání svaly před odbouráváním, leucin mohou svaly využít v pokrytí zvýšené energetické potřeby, výchozí látka enkefalinu /omezuje bolesti podobně jako endorfiny), urychluje hojení pokožky a zlomenin kostí.
Lysin působí proti virům, je potřebný k tvorbě karnitinu, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv.
Methionin je výchozí látka cysteinu, kreatinu a karnitinu, zvyšuje hladinu glutathionu, snižuje celkový cholesterol a LDL-cholesterol.
Fenylalanin je základní látkou tyrosinu, zlepšuje náladu, zvyšuje bdělost, hlavní surovina k tvorbě kolagenu.
Nedostatek threoninu způsobuje ukládání tuku v játrech, je důležitou složkou kolagenu a posiluje imunitní systém.
Tryptofan jako výchozí látka nervového přenašeče serotoninu má uklidňující účinky .
Valin ovlivňuje absorpci některých nervových přenašečů v mozku.
Quinua může zastoupit v potravě maso.
Obsažené fytoestrogeny pomáhají při :
vstřebávání vápníku,
brání vzniku osteoporózy,
rakoviny prsu,
oběhových potíží
a nepříjemných projevů menopauzy.
Podle peruánské tradice Quinua rozehřívá a posiluje celé tělo, kosti a svaly. Bohats
Zdroj
fotografie
Soňa Ondrušová