BioSpirulina je 100 % sladkovodní modrozelená řasa Arthrospira platensis obsahující vzácné fytonutrienty (rostlinné výživné látky), které se nenacházejí v žádných jiných zelených potravinách, jako např. fykocyanin a sulfolipidy. Spirulina je také výjimečným zdrojem beta karotenu, chlorofylu, vitaminu B12, karotenoidů, enzymů, vitaminů a minerálních látek.
ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
100TBL 159
300TBL 339
Spirulina má nejvyšší obsah proteinů ze všech přírodních potravin (65 %), daleko více než maso nebo ryby (15–25 %), sojové boby (35 %), sušené mléko (35 %), obilniny (8–14 %) nebo plnotučné mléko (3–4 %). Spirulina obsahuje jako jeden z mála rostlinných zdrojů veškeré esenciální aminokyseliny.
Zásadní význam stravitelnosti proteinů
Buněčná stěna Spiruliny je tvořena měkkými mukopolysacharidy, neobsahuje celulózu, což umožňuje její lehkou stravitelnost a vstřebávání.
Srovnání obsahu proteinu ve spirulině a v potravinách bohatých na proteiny
Spirulina 65–70
Vejce 40–50
Soja 35–40
Sušené mléko 30–40
Sýr 30–40
Luštěniny 20–25
BETA KAROTEN
Spirulina je nejbohatším zdrojem beta karotenu, jeho koncentrace je několika násobně vyšší než v mrkvi. Příznivě působí na zachování správné funkce imunitního systému.
Srovnání obsahu beta karotenu ve spirulině a jiných potravinách (mg/ 100 g)
Spirulina 150 Játra 6
Meruňky sušené 18 Kapusta 5
Brambory 9 Špenát 4
Mrkev 8 Ryby 1
FYKOCYANIN
Nejvýznamnějším barvivem ve spirulině je fykocyanin. Tento proteinový komplex tvoří přibližně 15 % celé hmotnosti. Podle posledních vědeckých výzkumů má fykocyanin značné antioxidační a protizánětlivé účinky. Výrazně přispívá ke stimulaci imunitního systému.
CHLOROFYL
Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, který m