MAGAZÍN - Jídlo

Ovocné a zelenina pro každou příležitostPublikováno 15.2.2019, 20:03
Nemyslíme narozeniny, promoce nebo výlet na hory. Myslíme bolesti hlavy, potíže s pamětí nebo třeba artritidu. Příroda je mocná čarodějka a často si můžeme sami pomoct více, než bychom čekali. Samozřejmě, ve spoustě případů je nutné navštívit lékaře. Ale každým neduhem tělo říká, že mu něco chybí (nejčastěji vitamíny, minerály a jiné živiny), nebo přebývá (většinou to jsou toxiny). Takže jak pomocí ovoce, zeleniny a bylinek dát našemu tělu to, čeho se mu nedostává?
Horké smoothies? Hit letošní zimy!Publikováno 1.2.2019, 16:54
Je to tady, tak jednoduché a přitom tak hřejivé. A k tomu všemu ještě i pořádně zdravé. V mrazivých zimních dnech si prostě nemůžeme přát víc. O čem je řeč? O horkých smoothies, hitu letošní zimy. Protože dokud své vitamíny, minerály, vlákninou a dalšími prospěšnými látkami nesvaříme, tak o žádnou zdravou složku nepřijdeme. Jaké jsou naše tipy na lahodné horké recepty?
Pegan dieta - mezi veganstvím a paleoPublikováno 3.1.2019, 15:21
Stravování je alfou a omegou dnešní doby. A to už zdaleka ne jen jeho nutriční aspekty, ale také ekologické a etické. Chceme jíst maso zvířat, která měla šťastný život, ovoce a zeleninu vypěstované v půdě, které se nedotkly chemikálie, a ostatní potraviny co nejpřirozenější a nejméně zprocesované. Už víme, že nechceme geneticky modifikované potraviny, sladké limonády, ani přislazované jídlo. Takže... co nám vlastně zbývá?
Šípkový čaj nejen na zahřátíPublikováno 11.12.2018, 20:20
Chuť šípkového čaje máme všichni spojenou s něčím. Může to být školka, kde jsme ho dostávali nejen na zahřátí, ale také jako zdroj vitamínů, můžou to být zimní večery strávené zachumlaní v dece s dobrou knihou, může to být vzpomínka na to, jak jsme šípky sbírali s prarodiči na chatě. Výrazná a jedinečná chuť šípkového čaje ale nemá jen nostalgický nádech, má taky spoustu pozitivních efektů na naše zdraví. Proč si tedy šípkový čaj připravovat?
Cizrnové pochutnání II.Publikováno 24.11.2018, 17:21
V úvodním díle cizrnového seriálu jsme si představili tuto neobyčejnou luštěninu celkem podrobně. Už víme, že potřebuje dlouho namáčet, dlouho vařit a hodně vody, ale že na oplátku z ní vykouzlíme vynikající a nutričně velmi bohaté pokrmy. Také jsme si řekli, že je vynikající s koriandrem, petrželí, česnekem nebo citrónovou šťávou, ale připravit se dá i nasladko. Existuje ale jeden tradiční pokrm, který je s cizrnou spojený už celá tisíciletí. Ano, je to hummus.
Cizrnové pochutnání I.Publikováno 22.11.2018, 21:03
Na světě jsou jenom dva druhy luštěnin rozšířenější než cizrna (fazole a hrách). Ale i přesto je u nás cizrna ne zrovna horkou, ale přece jen celkem neokoukanou novinkou. A zatímco už jsme si možná zvykli na to, že je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin, většinou nám chutná, ale moc nevím, jak na ni, často opomíjíme fakt, že z ní můžeme vyrobit spoustu lahodných pokrmů.
Jak dobře znáte čekanku?Publikováno 23.10.2018, 12:42
Pod tímto poetickým českým názvem se skrývá listová zelenina, která je extrémně zdravá, nicméně nepoužívaná tak, jak by si zasloužila. A jelikož její sezóna vrcholí, není od věci si připomenout, že například do salátů nepatří jen ten hlávkový nebo čínské zelí. Čekanka má totiž mnoho zdravotních benefitů, mezi které patří například i pomoc s nespavostí.
Fíky, podzimní lahůdkaPublikováno 16.10.2018, 22:17
V našich končinách si s fíky ještě pořád moc nevíme rady. A to jak s těmi čerstvými, ta ani s těmi sušenými. Je to ale ovoce zdravé a velmi variabilní, zdaleka se nemusíme omezovat jenom na otevření krabičky s nimi a opatrné požvýkání jedné sladké fazolky. Podzimní sezónu fíků můžete využít doopravdy různorodě.
Máme špatné stravovací návyky?Publikováno 30.9.2018, 14:41
Asi nás jako první napadnou sladkosti, to, že ne vždycky snídáme, nebo třeba obliba bílého pečiva. Bohužel, to zdaleka nejsou jediné stravovací návyky, které mohou bořit naše plány. Ale nejen je, ve skutečnosti mohou negativně ovlivňovat naše zdraví, metabolismus, spánek nebo imunit. Jak nejčastěji hřešíme, když jde o stravování?
Jak mít znovu rád růžičkovou kapustuPublikováno 27.9.2018, 21:19
Pokud jsme se při školních obědech něco naučili, bylo to nesnášet růžičkovou kapustu. A možná i červenou řepu nebo třeba rybí pomazánku. Ale u růžičkové kapusty je to vyloženě škoda. Je to neprávem neoblíbená zelenina. Protože nemusí chutnat zdaleka tak, jak si ji pamatujeme (mimochodem, její nelibá sirná příchuť vzniká moc dlouhým tepleným zpracováním). A její sezóna je tady. Co jí takhle zkusit dát šanci?
Celkem: 168 (zobrazuje se 1-10)1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,.,17 další >>
© 2004-2019 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt