NÁVOD - Babské rady - postupně přidávané

NÁZEV
VŠECHNY NÁVODY
FOTOGRAFIE
SCRAPBOOK
RUČNÍ PRÁCE
BYDLENÍ
ZAHRADA
AKTIVITY S DĚTMI
SPORTOVNÍ AKTIVITY
DIETY
DOMÁCÍ MAZLÍČCI
SBĚRATELSTVÍ
RŮZNÉ VYCHYTÁVKY
HÁČKOVÁNÍ
PLETENÍ
ŠITÍ
<< Jaká lepidla používat na výrobu blahopřání a scrapbook | Babské rady - postupně přidávané | Podzimní svícen - dědovi na hrob >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
NÁVODY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Eva V. (UR111984) ID 136898 (3.10.2010, 15:10)
něco pdobného jsem tu taky psala a maminky mi to pomluvily,protože oni jsou dokonalé a ví co mají dělat
ODPOVĚDĚT
Ivana J. (cipofka) ID 105292 (3.10.2010, 17:31)
(kocka) Máte na mysli žluté fleky ve vaně s tou hromadou hrubek v jedné větě?
Myslím, že to nemůžete srovnávat, paní Iva tady má podstatně víc informací a rozhodně se to dá číst. |:o)
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (4.10.2010, 21:44)
NĚCO JE OPSANÉ,NĚCO OD KAMARÁDEK,NĚCO OKOPÍROVANÉ,ASPON TO NAJDU AŽ TO BUDU HLEDAT
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:13)
Tipy na varenie a pečenie – čo sa čím dá nahradiť ... z mmb.sk http://www.mimibazar.sk/bazar.php?user=105511


Kyslé mlieko alebo cmar – na jednu šálku dáme 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu a dolejeme mliekom. Zamiešame a počkáme 5 minút. Alebo použijeme 2/3 šálky jogurtu a 1/3 šálky mlieka.

Mlieko – 1 šálka čerstvého mlieka sa nahradí 4 PL sušeného + 1 šálka vody. Mlieko sa môže primiešať k sypkým prísadám a voda k mokrým.

Smotana na varenie – 1 šálka smotany sa nahradí 3 PL masla a 7/8 šálky mlieka.

Šľahačka – 1 šálka šľahačky sa nahradí 1/3 šálky masla a 3/4 šálky mlieka (na varenie a pečenie, nie šľahanie).

Čokoláda – 30 g horkej čokolády nahradíme 3 PL kakaa + 1 PL masla alebo iného tuku. Ak sme mali použiť klasickú nie horkú, pridáme 3 PL cukru.

Hnedý cukor – na 1 šálku dáme 1 šálku bieleho cukru + 1 PL melasy.

Med – 1 šálku medu nahradíme 3/4 šálky cukru + 1/2 šálky vody.

Melasa – 1 šálka melasy sa nahradí 3/4 šálky cukru + 1/4 šálky vody, vynechá sa prášok do pečiva a pridá sa o 1/2 čl sódy bikarbóny viac ako v rozpise.

Zlatý sirup – 1 šálka sirupu sa nahradí 1 šálkou medu (nie výrazný med skôr nejaký jemný, svetlý).

Vanilkový extrakt – 1 čl extraktu sa nahradí 1 čl javorového sirupu.

Prášok do pečiva – 1 čl sa nahradí 1/4 čl sódy bikarbóny + 3/8 čl vínneho kameňa (napr. v Bio predajniach).

Kukuričný škrob – 1 PL sa dá nahradiť 2 PL hladkej múky.

Víno – 1/2 šálky vína do dezertov nahradí 1/2 šálky jablčného džúsu, 1/2 šálky vína do jedál nahradí 1/2 šálky kuracieho vývaru.
ODPOVĚDĚT
Martina D. (vranky) ID 233208 (3.10.2010, 17:24)
prosím o přeposlání vašich rad.fakt supr.dík martina.
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:06)
1. Pudink se vám už nikdy nepřipálí, když hrnec (zejména dno) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější.
2. Ostrost křenu pomůže otupit mléko. Příliš ostrý a štiplavý křen bude jemnější, když ho na půl hodiny naložíte do kyselého mléka.
3. Papírová utěrka zabrání zvlhnutí brambor. Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.
4. Báječné křupavé bramboráky. Do těsta na bramboráky přidejte 1-2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé. Při dochucení nezapomeňte kromě česneku i na majoránku.
5. Citron zlepšuje stravitelnost hub. Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citronovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.
6. Perfektní míchaná vajíčka ke snídani. Míchaná vajíčka budou vláčnější a jemnější, když na jedno vejce přidáte 1 lžíci minerální vody nebo sodovky. Příjemnou pikantní chuť získáte, když žloutky předem rozmícháte s trochou mléka a špetkou instantní polévky ze sáčku - např.cibulové.
7. Jedinečná pomazánka z čočky. Zbyla vám od oběda uvařená čočka a nevíte co s ní? Rozmixujte ji s neochuceným pomazánkovým máslem, 2 - 3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice.
8. Extra voňavý jablečný koláč. Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.
9. Sladké pečivo rozmrazujte pomalu. Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:06)
15. Rozložte alobal pod pekáč. Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby.
16. Vláčnější a jemnější drobenkový koláč. Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem.
17. Nepovedená poleva se dá napravit. Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.
18. Jak správně rozmrazit těsto. Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.
19. Mák bude neodolatelně vonět. Pokud máte rádi hodně intenzivní vůni máku v náplních, zkuste ho před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi.
20. Luštěniny osolte, až když jsou měkké. Čočku, hrách či fazole je dobré osolit až po uvaření. Proč? Mohlo by se vám totiž stát, že buď je budete muset vařit hodně dlouho, nebo dokonce nezměknou vůbec.
21. Opečená slanina radost pohledět. Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tak vlnit, když je předtím na chvíli (stačí jen pár minutek) vložíte do mísy se studenou vodou.
22. Pikantnější bramborová kaše. Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.
23. Maso vydrží čerstvé i bez ledničky. Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v o
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:05)
33. Aby lednice zbytečně nepolykala proud. Chladnička by měla být na suchém a chladném místě. Na teplém se musí vyrovnávat s vyšším rozdílem teplot, což vede ke zvýšení spotřeby. Druhou neméně důležitou zásadou by mělo být pravidelné rozmrazování. Už 1 cm námrazy zvyšuje spotřebu elektřiny o 75 %.
34. Sůl do oleje. Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.
35. Květák rychle a bez drobků. Do uzavírací misky udělejte těstíčko z vejce, mouky, soli a mléka a do druhé uzavírací misky nasypte strouhanku. Růžičky v osolené vodě krátce povařeného květáku dejte do první misky a uzavřete, řádně protřepte, potom přeložte květák do druhé misky, uzavřete a řádně protřepte. Květák je obalený bez jakéhokoli nepořádku na lince.
36. Jak na knedlíky. Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější,
když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.
37. Plech na pečení. Když pečeme štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou.
38. Víno pro diabetiky. Do litru bílého přírodního vína dáme 5 snítek rozmarýnu a necháme 14 dní vyluhovat. Užíváme ráno nebo večer polévkovou lžíci. Tento výluh totiž výrazně snižuje hladinu cukru v krvi.
39. Citrónové šťávy jen kolik potřebujete. Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citrónové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme. Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
40. Chutnější kuře. Kuře před pečen
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:05)
72. Co můžeme mrazit:
- tepelně upravenou zeleninu a maso
- tučné maso jen na krátký čas
- mléčné výrobky
- těstoviny, rýži, knedlíky
- bramborové kaše
- pečivo a moučníky
- ovoce, ovocné šťávy i dřeň
73. Co nikdy nemrazit !!! :
- hlávkový salát
- syrové brambory
- křen vcelku
- ředkvičky
- syrovou cibuli
- jablka a hrušky
- banány
- kefír
- syrová vejce ve skořápce
- pudink
- pokrmy se škrobovou moučkou
74. Zavěšená cibule. Cibule a česnek se nejlépe skladují zavěšené. Nacpěte je do punčochy a mezi jednotlivými hlavičkami uvažte uzly. Pověste na chladné místo - takhle vám pěkně vydrží.
75. Skladování rajčat. Rajčata skladujte v lednici jen v případě, že jsou červená. Nízká teplota může proces dozrávání narušit.
76. Nákup avokáda. Avokádo si vemte do dlaně a mírně zmáčkněte. Pokud se trochu poddá, je právě vhodné ke konzumaci.Pozor na přílišný stisk - vytvořil by otlačeniny.
77. Kontrola hroznového vína. Při nákupu vína zlehka potřeste hroznem. Bobule by měly zůstat na stopkách. Pokud opadají, víno není čerstvé.
78. Proti poškození bobulových plodů. Chcete-li uchovat bobulovité plody v co nejlepším stavu, vysypejte je do jedné vrstvy na tácek vyložený papírovými
ručníky. Odstraňte poškozené a plesnivé bobule a před zchlazením lehce přikryjte dalšími papírovými ručníky.
79. Co se skořápkami kokosových ořechů. Skořápky nevyhazujte, můžete je využít na servírování různých krekrů a oříšků. Budou originálním doplňkem každé neformální párty.
80. Super domácí sójová omáčka. Stačí smíchat 3 díly bílého vína se 7 díly tekutého polévkového koření. Omáčka je výborná a k nerozeznání od kupované.
81. Jemná gulášová polévka. Gulášovou polévku ze sáčku vylepšíme na kostičky nakrájenou cibul
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:04)
87. Švestková povidla s octem a skořicí. Zkuste si letos připravit sami oblíbená povidla. Vypeckujte 3 kg vyzrálých švestek, přidejte 500g cukru a 250ml octa. Dochuťte kouskem citrónové kůry a lžičkou mleté skořice. Promíchejte a nechte zakryté utěrkou do druhého dne na chladném místě. Potom ovoce umelte nebo rozmixujte. Zvolna vařte 4-5 hodin. Povidla se nepřipalují, takže je nemusíte ani často míchat.
88. Odpalované těsto se lépe rozetře. Pokud chcete péct řezy z odpalovaného těsta, je dobré si stěrku na roztírání těsta nejdříve namočit ve studené vodě. Odpalované těsto se pak na ni nelepí a dobře se rozetře.
89. Báječně lesklá bílá poleva. Když moučkový cukr rozmícháte s mlékem a ne s vodou, poleva bude sněhově bílá a krásně lesklá.
90. Chutnější maková náplň do buchet. Maková náplň získá zajímavou chuť, když do ní přidáte 2-3 lžíce jablečných povidel.
91. Rychlé originální drobné keksy. Korpusy z křehkého, ale také piškotového těsta není snadné opravdu pečlivě rozkrojit. Zkuste drobný, ale osvědčený trik. Hranou nože si naznačte řez a okolo celého korpusu obtočte pevnou, nejlépe režnou nit. Oba konce potom překřižte a utáhněte. Korpus tak bezpečně přepůlíte a můžete začít plnit a zdobit.
92. Rychlý rafinovaný dezert s náplní. Z obyčejné třené buchty můžete mít za okamžik dezert, kterým okouzlíte. Moučník rozkrojte vodorovně na 3 pláty, ty potom spojte nugátovým krémem a marmeládou. Vrchní plát potřete šlehačkou, na ni rozložte kousky ovoce a ozdobte čokoládou.
93. Báječně nadýchané ovocné knedlíky. Jestliže vaříte ovocné knedlíky v páře na pařáku, použijte jednoduchý trik, aby se nelepily. Stačí pařák vyložit pečicím papírem, propíchat ho vidličkou, aby se skrz něj dostala pára. Nebo ho zkuste mírně potřít máslem nebo olejem.
94. Jak zachránit
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (1.10.2010, 18:04)
107. Červená zelňačka. Zelňačka získá krásně červený odstín, když do ní v závěru varu přimícháte mletou papriku, kterou jste rozmíchali v rozehřátém oleji. Nesmíte ji ovšem připálit ani smažit, zhořkla by.
108. Skořice a pivo. Už nevíte, jakou obměnu zvolit při úpravě vepřové pečeně? Potřete povrch lehce skořicí a během pečení přelévejte pivem (tmavé zajistí mírně karamelovou příchuť. Vznikne tak chutná křupavá kůrka.
109. Před krájením masa elektrickým nožem potřeme ostří česnekem - tak ho snadno ochutíme.
110. Bazalku si připravíme do zásoby na zimu, když ji nasekáme a promícháme s utřeným česnekem, strouhaným sýrem, solí a olivovým olejem. Směsí naplníme kelímky a necháme zmrznout.
111. Upečené maso krájíme 10 až 15 minut po vyjmutí z trouby, aby z něj nevytekla šťáva.
112. Aby strouhanka při smažení řízků neodpadávala, přidáme do našlehaných vajec několik kapek oleje.
113. Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citronovou šťávou. Maso bude vláčné a chutnější.
114. Náhražky zelených pistácií docílíme tím, že nařežeme bílé loupané mandle a v kotlíku se žlutou a zelenou barvou je obarvíme. Do barvy se přidá trochu vody a nasekané mandle se v ní nechají den ležet. Nejsou-li probarvené i uvnitř, tak je ve zbavené vodě navaříme tak, až vsáknou barvu do sebe.
Pak necháme mandle oschnout. Jsou-li správně barveny, pak vypadají jako pravé pistácie.
ODPOVĚDĚT
Kateřina S. (gitasek) ID 25342, mimibazar.cz/gitasek (28.9.2010, 18:33)
super (Y)
ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (28.9.2010, 13:41)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=9607
ODPOVĚDĚT
© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt